Læserbrev

Samfundet. Vi skal have samtalen og tilliden tilbage

Jeg forstår ikke, at vore valgte politikere ikke kan se, at hvis vi vil have et samfund, hvor vi alle kan trives, så skal vi have samtalen og tilliden tilbage igen, skriver Jens Erik Villadsen

Debat: Bedstefar er ikke vred, men bekymret!

Jeg har efterhånden levet det meste af syv årtier. Mit hår er gråt og skægget ligeså. Dermed ikke være sagt, at jeg prøver at forestille mig som ”vismand”, men har dog set verden forandre sig nogle gange i min tid, både lokalt, nationalt og globalt.

Og som man nok kan se af det efterfølgende, er jeg vokset op på landet.

Argumenterede med frygt

Det første jeg husker fra min skoletid, er, at man argumenterede med frygt og ikke tillid. Korporlig afstraffelse levede stadig i bedste velgående.

Danmark var på det tidspunkt et land, hvor en meget stor del af befolkningen havde deres udkomme ved landbruget. Det var ikke ligefrem de bedste vilkår, man bød deres ansatte unge. Husbond havde stadig vidtgående beføjelser, selvom tyendeloven af 1854 i 1921 var blevet afløst af medhjælperloven.

Global havde vi den kolde krig, og jeg husker tydeligt Cubakrisen i 1962, som virkeligt gav frygt for en ny krig. Verden blev styret af frygten mellem USA og Sovjet.

Ungdomsoprøret

Så kom det såkaldte ungdomsoprør i 1968, hvor alle autoriteter skulle nedbrydes og verden skulle styres af kærlighed, udsprunget af Flowerpowerbevægelsens blomsterbørn, der var opstået i USA, som modspil til Vietnamkrigen.

Men den kolde krig var der stadig, og blev op gennem 1970- og 80’erne endnu koldere.

Nationalt havde man de bedste intentioner, om at skabe tryghed for alle gennem socialreformer, nye skolelove m.m. Jeg husker samfundet i de år, som værende på vej fra frygt til samtale og mere tillid.

Lokalt var de gamle sogneråd blevet opløst i 1970 og erstattet af storkommuner, som havde til formål, at give borgerne mere ensartet behandling. Det skulle bygges på tillid mellem politikere, embedsmænd og borgere. Om det lykkedes, vil jeg lade de som stadig husker tiden afgøre.

Verden skulle bygge på tillid, men…

Omkring 1990 skete der virkelig noget globalt, med murens fald og det var som om, at nu skulle verden fortsætte på gensidig tillid.

USA og Rusland, som det nu hed, blev på det nærmeste bedste venner og vi troede, at nu var den fuldendte verden med fred på vej.

Det holdt i nogle år. Men her i nyere tid ser vi igen, at det frygt der styrer verden. Nu ikke bare med USA og Rusland i hovedrollerne, men assisteret af Islamiske bevægelser og nye atommagter som Nordkorea og Iran m.fl.

Nationalt følger vi godt med. Her tænker jeg især på den frygt vi viser de som ikke kan leve op til gældende normer. Jeg kan ikke forstå, at man som arbejdsløs på det nærmeste skal mistænkeliggøres ved hovedløse aktiveringer. Det samme gælder de som af helbredsgrunde ikke kan leve op til samfundet normer. Hvor er tilliden mellem borger og systemet? Har man glemt, at samtale og tillid løser de fleste problemer.

Lokalt er det helt galt

Og så kommer jeg til det lokale, nemlig Holstebro kommune.

Her har jeg det indtryk, at især skoleforvaltningen prøver at styre hele kommunen med frygt.

Hvor er samtalen blevet af? Hvor er tilliden blevet af? Jeg forstår ikke, at vore valgte politikere ikke kan se, at hvis vi vil have et samfund, hvor vi alle kan trives, så skal vi have samtalen og tilliden tilbage igen.

Og hvem bliver taberne? Det bliver børnene!

Kan I ikke se, at I ødelægger råstoffet til vores fremtid? Nemlig børnenes forberedelse på, at fortsætte med at bygge et samfund på tillid og ikke frygt?

Vågn op, - I som har ansvaret globalt, nationalt og lokalt!

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

DNA-test fastslår: Det var en ulv som dræbte stor kvie ved Råsted

Ulfborg/Vemb

Medlemmerne flygtede efter sag om grusvej: Nu ser det lysere ud for MC-klubben

Fodbold For abonnenter

Sådan skal HB forlænge det forrygende forår

112

Brød ind i friluftsbadet og stak af med pengene

Struer

Klar til første spadestik til kunstgræsbane

Leder For abonnenter

Det vanskelige kompromis

Det var faktisk noget af en falliterklæring, da Vildtforvaltningsrådet i oktober sidste år måtte kaste håndklædet i ringen og meddele, at det ikke kunne blive enige om en ny forvaltningsplan for ulve. I et land, hvor vi normalt bryster os af at være gode til at finde kompromisser og klare tingene via forhandlinger, uanset om det er overenskomster eller politiske uenigheder, forekommer det bizart, at man ikke kunne blive enige om forvaltningsplan for ulve. Eksperterne på universiteterne vurderer i dag, at der er omkring ti ulve i Danmark - og selv om ulvedebatten til tider kan larme og ende i det, der er værre, så er det alligevel ikke Brexit, vi taler om. Det er trods alt ”bare” et spørgsmål om, hvor mange ulve er der plads til i Danmark? Og hvad stiller man op over for ulve, der gentagne gange angriber husdyr eller ikke skyr mennesker? Derfor er det også positivt, at Vildtforvaltningsrådet, der er rådgiver regeringen om jagt og vildtforvaltning, nu har besluttet sig for at gøre endnu et forsøg. Let bliver det næppe, men det er et spørgsmål, som man må kunne nå til enighed om. Formanden for Vildtforvaltningsrådet, Jan Eriksen, håber, at det kan "kommer med bud på, hvordan man kan bygge bro mellem tilhængere og modstandere af ulven." Det er en ædel holdning. Men vejen dertil går via viljen til også at indgå kompromisser. Og manglen på en fælles holdning, der kan samle bredt, har foreløbig kun resulteret i, at kampen om ulven er fortsat med uformindsket styrke og med hærværk, trusler og hån til følge. Med forekomsten af et nyt kuld ulve i Stråsø Plantage, er der ikke noget, der tyder på, at problemerne med ulvene forsvinder af sig selv igen, og der er således ikke andet at gøre end at komme tilbage til forhandlingsbordet og finde et langtidsholdbart kompromis, der kan samle både modstandere og tilhængere - og som kan holde også den dag, der igen bliver dræbt husdyr, eller hvis det bliver nødvendigt at nedskyde en problemulv.

Holstebro

Brugs udsat for røveri: Blev truet med 'pistol'

Struer For abonnenter

SE VIDEO: Heines helt store motorcykeleventyr - der stod 'danger' på GPS'en

Holstebro For abonnenter

Kæmpevarehus har nye store byggeplaner i Holstebro

112

Vej kortvarigt lukket efter færdselsuheld

Annonce