Annonce
Erhverv

Salling Group tjente sidste år 2,4 milliarder

Salling Groups topchef Per Bank til pressemøde om situationen i detailhandlen, da coronakrisen endnu var ny. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Ejeren af Netto, Føtex og Bilka øgede salget og overskuddet i 2019, hvor koncernen forlod Sverige og investerede kraftigt i sit butiksnet i Danmark, Tyskland og Polen.
Annonce

Forbrugerne lægger stadigt flere indkøb i Salling Groups mere end 1.400 butikker, og det sætter sit præg på koncernens regnskab for 2019. Til gengæld skaber coronakrisen usikkerhed om, hvordan koncernen vil klare sig i 2020.

Omsætningen voksede sidste år med 1,5 procent til 56,7 milliarder kroner, og koncernen tjente 2,4 milliarder kroner efter skat. Fremgangen gælder en række af Salling Groups kæder med Netto, Føtex, Bilka og Salling-stormagasinerne som de største.

Samtidig solgte Salling Group sidste år hele sin kæde af Netto-butikker i Sverige, og det var en god forretning. Salget udløste en gevinst på 969 millioner kroner, der er med til at løfte regnskabet.

- Vi har skilt os af med den forretning, hvor vi havde svært ved at få det til at fungere. Det har givet os råd til at investere mere i vores eksisterende butikker, siger Salling Groups topchef Per Bank til avisen Danmark.

Koncernen oplyser ikke tal for de enkelte kæder, men både Netto, Føtex og Bilka oplyses at have leveret de bedste resultater i fire år.

– Der er tale om et stærkt år, hvor fremgangen blev drevet af vores kerneforretning både i Danmark og i udlandet. Netto Danmark leverede sit bedste år i kædens historie og præsterede i lighed med Føtex sin højeste indtjening nogensinde, siger Per Bank.

Salling Groups butikker

Netto Danmark: 516

Netto Tyskland: 342

Netto Polen: 386

Bilka: 19

Føtex og Føtex food: 103

Salling Stormagasiner: 2

BR: 26

Starbucks: 16

Carl's Jr.: 16

I alt: 1.425

Annonce

Skar 200 stillinger

Konkurrencen på dagligvaremarkedet er hård, og for at sikre konkurrencekraften nedlagde Salling Group i efteråret 200 stillinger i hovedkontoret ved Aarhus, heraf var 130 direkte fyringer. Til gengæld ansatte koncernen 500 nye medarbejdere til at drive legetøjskæden Fætter BR, som Salling Group overtog sidste år.

I sidste uge meddelte Salling Group, at et nyt onlinekoncept for Bilka og Føtex skal udrulles i en fart. Konceptet skal gøre det muligt at bestille dagligvarer på nettet, som derefter kan afhentes i butikkerne eller i opsatte containere de steder, hvor der ikke i forvejen ligger butikker.

- Kan vi sætte sådan en container i Svendborg, Middelfart, Tønder og andre mellemstore byer, hvor der ikke ligger en Bilka, så kan det blive en gamechanger. Under coronakrisen er der mange flere danskere, der har indset, at det er en mulighed at handle dagligvarer online, og jeg forventer, at der kommer endnu flere, siger Per Bank.

Hans mål er hurtigst muligt at opnå den samme markedsandel online, som Salling Group har med de fysiske butikker. Det vil sige omkring 35 procent af markedet, der på internettet lige nu domineres af Nemlig.com og Coop.

Annonce

Straksbetalte halv milliard

Derudover handler alting i 2020 om at håndtere coronakrisen, som samtidig gør det umuligt at lave prognoser for året.

- De langvarige påvirkninger af forbrugertillid, købelyst og prisniveau er ubekendte faktorer, der gør det usikkert på nuværende tidspunkt at spå om resultatet ved årets afslutning, oplyser koncernen i sin regnskabsmeddelelse.

Salling Group har sat gang i en lang række initiativer for at afbøde effekten af coronakrisen. Et tiltag går ud på fremskynde betalingen af fakturaer fra små og mellemstore leverandører, og Salling Group har straksbetalt et beløb på 500 millioner kroner for at forbedre likviditeten hos disse leverandører.

Selvom koncernen har hjemsendt over 1900 medarbejdere, vil Per Bank ikke søge om støtte fra staten.

- Vi har besluttet, at vi ikke søger lønkompensation for de medarbejdere, selvom vi kunne have fået et stort tocifret millionbeløb. Det er der andre, der kan få mere glæde af, men jeg vil tro, at vi taber omkring 50 millioner kroner om måneden i forhold til det, vi havde planlagt at tjene i år, siger Per Bank.

Salling Group ejes af Salling Fondene, der siden 2012 har uddelt mere end en milliard kroner til kultur, sport, uddannelse, kirke og andre velgørende eller almennyttige formål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce