Annonce
Holstebro

Sagkyndige styrer sværhedsgraden: Store forskelle på dumpeprocenter til køreprøven

Hos en sagkyndig dumper 46 procent deres køreprøve, mens 13 procent dumper hos en anden. Det viser en analyse, som DR har lavet. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Det kan have betydning for chancerne for at bestå køreprøven, om det er den ene eller den anden prøvesagkyndige, der har fået til opgave at vurdere, om man skal have sit kørekort. Det viser en analyse fra DR.

Midt- og Vestjylland: For mange unge er det en stor dag, når man består sin køreprøve og selv kan sætte sig bag rattet. Men når den unge skal testes, og den lille lap papir skal deles ud som bevis på, at man har klaret den, kan det få betydning, hvem der sidder ved siden af som prøvesagkyndig.

En analyse lavet af DR viser, at den sagkyndige med den højeste dumpeprocent i 2018 i Midt- og Vestjyllands Politikreds dumpede 46 procent. Samtidig blev 13 procent dumpet af den sagkyndige, med den laveste dumpeprocent.

Den forskel er for stor, mener formand for kørelærerforeningen i Holstebro, Frank Hansen.

- Når der er så stor forskel, kan det gå hen og blive lidt tilfældigt, hvem der får kørekort. Jeg vil ikke skyde på de sagkyndige, for de gør et godt stykke arbejde, men der er lige rigelig forskel, siger han.

Det kommer dog ikke bag på kørelæreren, at forskellen er så markant.

- Vi ved godt, hvem af de sagkyndige, der er lidt hårdere. Når det er dem, der bestemmer ruten, kan de gøre det svært eller nemt, siger han.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi er leder af færdselspolitiet, Henrik Glintborg, klar over, at der er forskel. Han mener dog ikke, at problemet er så stort.

- Der er forskel på, hvor mange køreprøver de sagkyndige har, og det kan pille ved statistikken. Men vi er også klar over, at nogle af de sagkyndige har øgenavne og ry for at være hårdere end andre, og det kan vi nok ikke løbe fra. De unge er jo spændte, og for dem er det en stor og vigtig dag, siger han.

Annonce

Stort fokus

Ifølge DR’s analyse er Midt- og Vestjylland langt fra alene om at have forskel i dumpeprocenterne hos de sagkyndige. I alle landets politikredse er der forskelle, og hos Midt- og Vestjyllands Politi forsøger man at undgå det.

- Vi sætter det højt, at det ikke handler om den sagkyndiges mavefornemmelse eller tidspunktet på dagen. Vi har lige haft halvdelen af vores sagkyndige på kursus, hvor der netop var fokus på den her slags, siger Henrik Glintborg.

I den midt- og vestjyske politikreds er der tre kvalitetsansvarlige, som skal sørge for at holde snor i de sagkyndige. Det foregår ved, at de sidder på bagsædet under en køreprøve og observerer, hvordan den sagkyndige behandler og har kontakt til den, der er oppe til køreprøve.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce