Annonce
Erhverv

Sagen om Dan Duck: Der var ikke lort på ænderne

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

For enhver fødevarevirksomhed må det være den ultimative skræk: At blive kritiseret af Fødevarestyrelsen i al offentlighed, uden at man har begået en fejl.

For fjerkræslagteriet Dan Duck i Struer var historien endnu værre. Få dage før den absolutte højsæson for andesteg, juleaften, udkom Ekstra Bladet med historien: ”Her vaskede de ikke ænder: Lort på danske juleænder”.

Artiklen var baseret på en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen, som avisen havde fået aktindsigt i. Læserne kunne ikke være i tvivl om, at andeslagteriet i Struer havde alvorlige problemer med hygiejnen. Og man kan ikke blive overrasket, hvis tusindvis af forbrugere gik i panik over at have en Dan Duck-and liggende i køleskabet.

Direktøren for Dan Duck, Hardy Eskildsen, havde overtaget slagteriet få måneder forinden og forsøgte på landsdækkende tv at nedtone sagen. Der var ikke lort på ænderne, forklarede han. Det nyttede bare ikke alverden. Den typiske tv-seer har utvivlsomt tillagt Fødevarestyrelsens kontrollanter en noget større troværdighed i de travle dage op til jul.

Men Hardy havde ret. Her i januar har Fødevarestyrelsen lagt sig fladt ned og forklaret, at kontrolrapporten fra 17. december var forkert.

Den eneste indskærpelse i rapporten handlede om, at fødevarekontrollen havde set flere slagteriansatte gå fra frokoststuen til slagtehallen uden at vaske hænder. Men sandheden var, at der er flere håndvaske på slagteriet, så der var ingen belæg for at sige, at de ansatte sjuskede med håndhygiejnen.

Normal praksis vil være, at Fødevarestyrelsen konfronterer virksomheden med de alvorlige anklager, inden kontrolrapporten bliver skrevet. I dette tilfælde ville Hardy Eskildsen selvfølgelig have vist, at slagteriarbejderne enten kunne benytte håndvaskene på første sal eller i stueetagen. Men kontrollanterne glemte at tage en snak med Hardy, der først kendte til ”afsløringerne”, da han læste om dem i Ekstra Bladet.

Den alvorlige anklage om afførringsrester på ænderne havde heller ikke noget på sig. Slagteriet havde været under skærpet tilsyn, men der er ingen grund til at tro, at ænder med andelort er endt ude hos forbrugerne.

Ups. Tilbage står Hardy Eskildsen med et helt uoverskueligt problem. Beklagelsen fra Fødevarestyrelsen kan han ikke bruge til meget, for skaden skete i samme øjeblik, at den fejlagtige kontrolrapport stjal overskrifterne i de landsdækkende medier. Salget af Dan Duck-ænder faldt dramatisk. Hardy Eskildsen har forklaret, at mange butikker måtte sætte ænderne ned til 100 kroner for at få dem solgt. De skulle have kostet 400 kroner stykket.

Nu skriver vi 2020, tavlen burde være vasket ren, og Dan Duck skulle sælge en masse ænder. Men kunderne er tilbageholdende, for historierne om de forurenede fjerkræ hænger ved. Derfor vil Hardy Eskildsen have erstatning fra Fødevarestyrelsen. I millionklassen, forklarer han. Der er både tale om tabt salg og et ødelagt image.

Hardys problem er, at millionerstatninger fra staten ikke hænger på træerne. Den slags er reguleret af Finansministeriets budgetvejledning, hvor der står, at en myndighed alene kan udbetale erstatning, hvis den bliver dømt til det - eller hvis statens advokat, Kammeradvokaten, når frem til, at det er ”overvejende sandsynligt, at myndigheden ville blive dømt til at udbetale erstatning i en eventuel retssag”, som det hedder.

Dan Duck-direktørens tålmodighed bliver helt sikkert sat på en hård prøve, inden han får de penge kradset hjem. Så pointen er uændret: Fødevarekontrol er godt for os alle sammen. Men en sjusket kontrollant fra Fødevarestyrelsen må være en fødevarevirksomheds største skræk.

Annonce
Dan Duck-direktørens tålmodighed bliver helt sikkert sat på en hård prøve, inden han får de penge kradset hjem.
Hardy Eskildsen fra Dan Duck vil have erstatning fra Fødevarestyrelsen for en fejlagtig kontrolrapport, der ødelagde hans julehandel. Men det kommer til at tage tid og tålmodighed at kradse de penge hjem, skriver erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Verdensmesterskabet får ikke lov at smuldre i Struer

Hvis bokseren Dina Thorslund skal miste sit verdensmesterskabsbælte, så lad os håbe, at det kommer til at ske i bokseringen mod en dygtigere modstander, og ikke fordi økonomi og teknikaliteter spænder ben for hende. Da hun for nylig brød med sin hidtidige promotor, det tyske Team Sauerland, stod hun alene tilbage med opgaven at arrangere og finansiere en mesterskabskamp. Det er en stor opgave, som rækker et godt stykke ud over de færdigheder, man slider sig til i et træningslokale, og derfor har bokseren brug for hjælp. Verdensmestre i individuelle publikumssportsgrene findes der ikke mange af i Danmark. Derfor er det en præstation, som har skabt opmærksomhed. Og Struer Kommune har været både dygtig og flittig til at udnytte den potentielle profilering, der ligger i at have en verdensmester i byen. Derfor har kommunen naturligvis også en interesse i, at det fortsat er tilfældet. Og netop derfor ser kommunen også velvilligt på mulighed for et samarbejde - eller en støtte. Detaljerne er endnu ikke klare, men borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) giver i dagens avis udtryk for, at der skal findes en løsning. Nok så vigtigt er det signal, som erhvervsmanden Peter K. Kristensen sender i et læserbrev i dagens avis. Han opfordrer til at støtte projektet og melder sig samtidig klar til selv at gøre det. Det er vigtigt, at dem, der har mulighed for at ændre noget, ikke bare støtter økonomisk med et sponsorat, men også råber lidt og op fortæller om, hvor vigtigt det er at have noget at være fælles om og stolte over. En opbakning som den, erhvervsmandens sender i sit læserbrev, er derfor uendeligt meget værd. Det er uholdbart, hvis bokser og træner selv skal stå for det administrative. Det kan måske lykkes en enkelt gang, men hvis Dina Thorslund skal have mulighed for at koncentrere sig om sporten, må hun finde en ny promotor. Og den opgave er langt nemmere, hvis hun kan demonstrere solid opbakning i baglandet. For selvfølgelig skal verdensmesterskabet forsvares. Og selvfølgelig skal det foregå i Struer denne gang.

Annonce