Annonce
Erhverv

Sagen om Dan Duck: Der var ikke lort på ænderne

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

For enhver fødevarevirksomhed må det være den ultimative skræk: At blive kritiseret af Fødevarestyrelsen i al offentlighed, uden at man har begået en fejl.

For fjerkræslagteriet Dan Duck i Struer var historien endnu værre. Få dage før den absolutte højsæson for andesteg, juleaften, udkom Ekstra Bladet med historien: ”Her vaskede de ikke ænder: Lort på danske juleænder”.

Artiklen var baseret på en kontrolrapport fra Fødevarestyrelsen, som avisen havde fået aktindsigt i. Læserne kunne ikke være i tvivl om, at andeslagteriet i Struer havde alvorlige problemer med hygiejnen. Og man kan ikke blive overrasket, hvis tusindvis af forbrugere gik i panik over at have en Dan Duck-and liggende i køleskabet.

Direktøren for Dan Duck, Hardy Eskildsen, havde overtaget slagteriet få måneder forinden og forsøgte på landsdækkende tv at nedtone sagen. Der var ikke lort på ænderne, forklarede han. Det nyttede bare ikke alverden. Den typiske tv-seer har utvivlsomt tillagt Fødevarestyrelsens kontrollanter en noget større troværdighed i de travle dage op til jul.

Men Hardy havde ret. Her i januar har Fødevarestyrelsen lagt sig fladt ned og forklaret, at kontrolrapporten fra 17. december var forkert.

Den eneste indskærpelse i rapporten handlede om, at fødevarekontrollen havde set flere slagteriansatte gå fra frokoststuen til slagtehallen uden at vaske hænder. Men sandheden var, at der er flere håndvaske på slagteriet, så der var ingen belæg for at sige, at de ansatte sjuskede med håndhygiejnen.

Normal praksis vil være, at Fødevarestyrelsen konfronterer virksomheden med de alvorlige anklager, inden kontrolrapporten bliver skrevet. I dette tilfælde ville Hardy Eskildsen selvfølgelig have vist, at slagteriarbejderne enten kunne benytte håndvaskene på første sal eller i stueetagen. Men kontrollanterne glemte at tage en snak med Hardy, der først kendte til ”afsløringerne”, da han læste om dem i Ekstra Bladet.

Den alvorlige anklage om afførringsrester på ænderne havde heller ikke noget på sig. Slagteriet havde været under skærpet tilsyn, men der er ingen grund til at tro, at ænder med andelort er endt ude hos forbrugerne.

Ups. Tilbage står Hardy Eskildsen med et helt uoverskueligt problem. Beklagelsen fra Fødevarestyrelsen kan han ikke bruge til meget, for skaden skete i samme øjeblik, at den fejlagtige kontrolrapport stjal overskrifterne i de landsdækkende medier. Salget af Dan Duck-ænder faldt dramatisk. Hardy Eskildsen har forklaret, at mange butikker måtte sætte ænderne ned til 100 kroner for at få dem solgt. De skulle have kostet 400 kroner stykket.

Nu skriver vi 2020, tavlen burde være vasket ren, og Dan Duck skulle sælge en masse ænder. Men kunderne er tilbageholdende, for historierne om de forurenede fjerkræ hænger ved. Derfor vil Hardy Eskildsen have erstatning fra Fødevarestyrelsen. I millionklassen, forklarer han. Der er både tale om tabt salg og et ødelagt image.

Hardys problem er, at millionerstatninger fra staten ikke hænger på træerne. Den slags er reguleret af Finansministeriets budgetvejledning, hvor der står, at en myndighed alene kan udbetale erstatning, hvis den bliver dømt til det - eller hvis statens advokat, Kammeradvokaten, når frem til, at det er ”overvejende sandsynligt, at myndigheden ville blive dømt til at udbetale erstatning i en eventuel retssag”, som det hedder.

Dan Duck-direktørens tålmodighed bliver helt sikkert sat på en hård prøve, inden han får de penge kradset hjem. Så pointen er uændret: Fødevarekontrol er godt for os alle sammen. Men en sjusket kontrollant fra Fødevarestyrelsen må være en fødevarevirksomheds største skræk.

Dan Duck-direktørens tålmodighed bliver helt sikkert sat på en hård prøve, inden han får de penge kradset hjem.
Hardy Eskildsen fra Dan Duck vil have erstatning fra Fødevarestyrelsen for en fejlagtig kontrolrapport, der ødelagde hans julehandel. Men det kommer til at tage tid og tålmodighed at kradse de penge hjem, skriver erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Struer kommer glidende ind i 2021

TTH Holstebro For abonnenter

Hele trænerstaben var med til den første triumf for 12 år siden, nu jagter de den tredje: - Det står som et af de største øjeblikke i min karriere

Annonce