Annonce
Struer

S-politiker på sundhedstogt: ...men går de så ikke bare uden for skolens matrikel og ryger?

Må eleverne på kommunens folkeskoler forlade skolens matrikel for at ryge i skoletiden? Arkivfoto: Michael Nørgaard
Børne- og uddannelsesudvalget fik i denne uge en orientering om rygning, men den stod ikke mål med Lars Møller Pedersens (S) forventninger.

Struer: Det var på foranledning af de to socialdemokratiske medlemmer, at Struer Kommunes børne- og uddannelsesudvalg i denne uge blev orienteret om rygning.

Ikke fordi det - så vidt vides - er det store problem blandt politikerne i udvalget. Nej, det orienteringen drejede sig om, var røgfri skoletid.

Ifølge dagsordenen fra mødet er der rygeforbud på kommunens folkeskoler, hvilket betyder, at eleverne ikke må ryge i skoletiden, og det må de ansatte heller ikke.

Gør en elev det alligevel, bliver hjemmet straks kontaktet. Bryder en ansat reglen, er det formentlig en anden sanktion, som hives op af posen. Hvilken fremgår ikke af dagsordenteksten.

Der må altså i det hele taget ikke ryges af nogen på skolernes matrikler, men hvad så hvis eleverne går uden for matriklen for at hente basser hos bageren i et frikvarter, og de lyster at smøge den på vejen?

Ja, det var spørgsmålet, som blandt andre Lars Møller Pedersen (S) gerne ville have et svar på fra forvaltningen.

Annonce

Som vi har forstået det, må eleverne i dag gå uden for matriklen og ryge.

Lars Møller Pedersen (S), medlem af børne- og uddannelsesudvalget, Struer Kommune

Her er svaret, Lars

Det fik den socialdemokratiske politiker ifølge eget udsagn ikke. Det var i hvert fald ikke så entydigt, at han gik hjem og var tilfreds.

- Som vi har forstået det, må eleverne i dag gå uden for matriklen og ryge, sagde Lars Møller Pedersen inden mødet og bagefter:

- Vi kunne ikke få et helt klart svar på, om eleverne må gå uden for matriklen og ryge, men det kommer forvaltningen med et svar på til vores næste møde.

Omfanget af et eventuelt problem med folkeskoleelever, der forlader skolernes matrikler for at ryge, kender Lars Møller Pedersen ikke, men han har hørt om eksempler på det.

Casper Sand, der er faglig leder i Center for skole og dagtilbud i Struer Kommune, oplyser til Dagbladet, at eleverne i kommunens folkeskoler ikke må ryge, når de er i skole, og det er uanset, hvor de befinder sig.

- Det her gælder jo også, når de er på lejrskole eller på ture ud af huset, så det betyder ikke noget, om de må gå ud fra skolens område (i skoletiden, red.) eller ej, siger den faglige leder.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce