Annonce
Navne

Søren om Bangladesh: Der er risiko for massefyringer i tekstilindustrien

Søren Asbjørn Albertsen er i hjemmekarantæne i sin datters kælderværelse. - Jeg ser nok mere tv end vanligt. Jeg har lige set "Stalker" af Andrei Tarkovski. Det havde jeg vist ikke fået taget mig sammen til, hvis alt var "normalt". Når jeg bliver løsladt fra min karantæne, tror jeg, at vi i familien får lidt mere gang i diverse spil, mener Søren, der normalt arbejder på den danske ambassade i Dhaka, Bangladesh. Privatfoto
Til daglig arbejder Søren Asbjørn Albertsen, der stammer fra Nørre Nissum, ved den danske ambassade i Dhaka i Bangladesh. Men de fleste danske diplomater er kaldt hjem - også Søren, der nu sidder i hjemmekarantæne i Aarhus.

Dhaka/Aarhus: - De fleste danske diplomater er midlertidigt returneret til hjemmearbejde i Danmark - inklusive mig selv. Ambassaden holdes dog åben og indtil videre fungerer hjemmearbejdet også fint med videomøder og mails. Men i det lange løb holder det jo ikke. For eksempel indebærer det projekt, jeg arbejder på med sammen med arbejdstilsynet, en del træningssessioner, dels med danske tilsynsførende og dels med de lokale tilsynsførende rundt omkring i distrikterne. De undervisninger er naturligvis aflyst for tiden.

61-årige Søren Asbjørn Albertsen, der stammer fra Nørre Nissum, befinder sig i øjeblikket i hjemmekarantæne i sin teenagedatters kælderværelse i privatboligen i Aarhus. Før verden blev ramt af corona, boede han i en lejlighed i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, og så familien via Messenger - og fysisk cirka fem gange årligt. Men han kom hjem til Danmark i søndags, naturligvis på grund af den eskalerede coronarisiko i Bangladesh, og fordi flyruterne til og fra Dhaka så småt var ved at lukke.

- Nu sidder jeg så her i kælderen i Aarhus. Heldigvis er der en kogeplade, og aftensmaden stiller min familie på trappen, hvor jeg så henter den. Det er en virkelig underlig situation, men da jeg også bor alene i Dhaka, er den del ikke så stor en udfordring, mener Søren, der har en uges tid tilbage af karantænetiden.

Sørens kone er sygeplejerske og tager på arbejde som vanligt. Han selv arbejder altså fra kælderniveau, og den yngste datter - parret har tre børn - går i 1. g og får fjernundervisning.

- Det er mit indtryk, at det fungerer fint med videoundervisning. Faktisk siger min datter, at der næsten er mere at lave nu, end når de går i skole. Hun savner naturligvis at være sammen med vennerne og komme til fodboldtræning, men hun - og vi - er indstillet på at dette er en periode, vi må leve med, siger han.

Annonce

Bangladesh

Tal fra den 27. marts viser, at der er registreret 48 smittede med coronavirus i Bangladesh.

Der har været fem dødsfald.

Kilde: ECDC (The European Centre for Disease Prevention and Control)

Udsigt til massefyringer

Søren Asbjørn Albertsen er oprindelig uddannet fysioterapeut og har også diverse overbygninger i ledelse, men han har aldrig arbejdet som behandler. Han har i stedet altid beskæftiget sig med arbejdsmiljø og ledelse.

De seneste to år har han arbejdet for udenrigsministeriet på den danske ambassade i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh, som sector counsellor (direkte oversat "sektor rådgiver", red.)- tidligere arbejdede han med handel og CSR på ambassaden i Beijing i Kina.

- Jeg skal først og fremmest håndtere et projekt under "myndighedssamarbejdet" mellem det danske Arbejdstilsyn og det lokale tilsyn. Det omfatter blandt andet at vedligeholde forholdet til den lokale regering og myndighed. Jeg har også ansvar for to andre projekter, nemlig "Social Dialog", det vil sige introduktion af trepartsystemet, samt "Renere teknologi i tekstilsektoren", altså for eksempel introduktion af solenergi. Vi tror på, at vi på den måde bidrager til at skabe et stabilt samfund, der i sidste ende kan klare sig selv og dermed bidrager til stabilitet i verden. Og Danmark har jo også visse handelsinteresser i Bangladesh, ikke mindst når det gælder tekstilindustrien.

I forbindelse med alle tre projekter er der tale om en del aktiviteter på forskellige fabrikker, og de aktiviteter er også næsten helt indstillet på grund af coronakrisen.

- Tekstilsektoren i Bangladesh lider voldsomt af, at diverse brands (tøjmærker, red.) verden over på grund af corona har følt sig tvunget til at afbestille deres ordrer, fortæller Søren Asbjørn Albertsen.

Er du bekymret for fremtiden for Bangladesh?

- Ja, for det er svært at få corona-forholdsreglerne til at fungere i et land, hvor uddannelsesniveauet generelt er lavt, en del er fattige, og befolkningstætheden meget høj. Bangladesh har 170 millioner indbyggere, men er kun 3,5 gange større end Danmark. Man kan håbe at sommervarmen kan forsinke en epidemi. Desuden kan krisen i tekstilindustrien få meget alvorlige konsekvenser i Bangladesh, hvor over 80 procent af eksportindtægterne kommer fra tekstil. Der er udsigt til massefyringer på trods af en massiv kapital indsprøjtning fra regeringen til fabrikkerne. I et land, hvor der ikke er noget sikkerhedsnet, og tilliden til retfærdighed generelt er lille, kan en sådan krise bestemt medføre stor uro, mener Søren Asbjørn Albertsen.

Protester "hjalp"

Han er også bekymret for fremtidsudsigterne for ambassadens projekter.

- Når folk er truet af sygdom, fyring og mangel, bliver emner som arbejdstilsyn, trepartsystem og ren teknologi mindre vigtigt her og nu. Man kan argumentere at netop i denne situation, er de aktiviteter - for eksempel social dialog - vigtige, men det langsigtede perspektiv forsvinder let, når man står i en her-og-nu krise.

Er du tryg ved den måde, regeringen i Bangladesh tackler situationen?

- Altså, tilliden til regeringen i Bangladesh er væsentligt mindre, end den er i Danmark. Det kan gøre det svært at få folk til at overholde restriktioner. Desuden er der - endnu mere end andre steder i verden - en tendens til at sige "vi har kontrol på situationen", uden at det faktisk er tilfældet. Det ved befolkningen godt. Bangladesh er trods forbedringer stadig blandt de mest korrupte lande i verden. Regeringens håndtering har ikke altid været lige overbevisende. For eksempel kom flere hundrede bangladeshere retur fra Italien for godt en uge siden. Myndighederne krævede, at de blev registreret og gik i karantæne, men folk protesterede meget højlydt, og efter fem timer opgav myndighederne og lod folk gå, som de havde lyst til. Uden registrering eller opfølgning. Nu er hæren indsat til at sørge for, at folk holder sig inden døre og ikke samles i større grupper, men det bliver meget svært i Bangladesh. Snart kommer Ramadan og efterfølgende EiD. Lidt ligesom i vores påske er der tradition for at samle familie og venner og spise godt. Jeg er spændt på, hvordan det harmonerer med "social distance".

Krisen i tekstilindustrien få meget alvorlige konsekvenser i Bangladesh, hvor over 80 procent af eksportindtægterne kommer fra tekstil. Privatfoto

Det her gør vi sammen

Folk i Bangladesh er naturligvis utrygge for ikke mindst deres ældre familiemedlemmer.

- Det er jo ikke anderledes end for eksempel i Danmark. Selvom Danmark og Bangladesh er meget forskellige, er der utroligt mange ligeleders mellem det, folk ønsker og frygter. Vi ønsker det bedste for vores familie begge steder, siger Søren Asbjørn Albertsen.

Familiemæssigt er han selv mest bekymret for sin 86-årige mor i Nørre Nissum.

- Vi fire søskende er normalt ganske flittige til at besøge hende, men det gør vi jo slet ikke i denne tid, siger han.

Er der overhovedet noget godt at sige om tiden under coronakrisen?

- Vi får måske også øjnene op for nye måder at arbejde og leve på - for eksempel er der jo flere ude i naturen end normalt, og vi er nok også flittigere til at ringe til vener og familie. Og så synes jeg, at der er en følelse af "det her gør vi sammen" i Danmark - hvis det lykkes af flade kurven ud, bliver det da en god kollektiv sejr.

Bangladesh er et af verdens fattigste lande og tilliden til regeringen er ikke voldsomt høj. En krise som corona kan potentielt udløse uro. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce