Annonce
112

Søens vand skabte problemer på havn

En del af Østhavnen var onsdag stadig oversvømmet oven på de seneste højvande. Det er dog ikke vand fra Limfjorden, men søvand der har fundet vej til havnearealet. Foto: Jesper Lundsgaard
Nye pumper skal være med til at pumpe søvand ud i havnebassin

Lemvig: Lemvig Havn slap stort set nådigt igennem de seneste dages højvande.

Alligevel har en del af Østhavnen omkring Lemvig Bedding og advokatkontoret stået under vand. Men det har ikke været vand fra Lem Vig, der har fundet vej ind på havneområdet. Det er i stedet vand fra Lemvig Sø, der har presset sig på.

- Der er så meget vand i søen, at det ikke kan kan ud gennem rørene og løbe videre ud i havet. Det har betydet, at der også står en del vand i blandt andet Skousgade samt Østerbrogade, siger havnechef Svend Aage Lauridsen, der kalder situationen for usædvanlig, selv om det er sket flere gange tidligere.

Tidligere var Lemvig Sø og Limfjorden forbundet med en å. For omkring 110 år siden blev åen rørlagt, og siden er der blevet bygget huse og veje oven på den rørlagte å.

I dag er der et pumpesystem på havnen, der regulerer hvor meget vand, der bliver pumpet fra den rørlagte å ud i Limfjorden, men pumpesystemet står til at skulle have en opgradering.

- Vi er blevet mere opmærksomme på, hvor vandet pibler op gennem kloakkerne, efter vi har fået den nye højvandsmur på Østhavnen. Derfor skal vi have en pumpe, der kan være med til at pumpe vandet ud i havnen. Vi er klar til at gå i gang med det, siger Svend Aage Lauridsen.

I Lemvig Marina på Vinkelhage har der heller ikke været de store problemer. En enkelt motorbåd kunne ikke klare den kraftige vind og højvandet og er gået ned.

Det er dog ikke første gang det sker, siger Svend Aage Lauridsen.

- Det er nok tredje eller fjerde gang i denne vinter. Det sker hver gang, den løber tør for strøm. Men det er ikke noget der bekymrer mig, for der er ikke noget i båden, der kan forurene, siger havnechefen.

Han regner med, at Lemvig Sejlklub ved lejlighed vil hæve motorbåden, så den igen kan komme oven vande.

I blandt andet Skousgade skulle trafikken kæmpe med store vandpytter. Foto: Jesper Lundsgaard
En båd gik ned i Lemvig Marina i forbindelse med de seneste dages blæst. Foto: Erik Damborg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ros fra politiet: Folk holder afstand

Søndag ifølge

Flere hobbybagere og færre fritidsbetjente, tak

Vi bager mere under coronakrisen. Det læste jeg forleden i en artikel, som tog afsæt i danskernes ændrede indkøbsmønstre i denne tid. Og kigger jeg på min egen husstand, kan jeg bekræfte tendensen. Men det kan altså være et tilfælde. Vores ovn afgik ved døden kort før nedlukningen af landet, og erstatningen er sådan en sag med dampdysser og specialfunktion til hævning af dej. Og det er en fornøjelse. Jeg har sågar indkøbt hulplade og bageenzymer, så jeg nu - næsten - kan konkurrere med bagerens rundstykker. Min opskrift får du i bunden af denne klumme. Engang forestillede jeg mig faktisk, at jeg skulle være bager. Jeg kunne som barn godt lide den følelse af stolthed, det gav mig, når jeg ved at blande mel, vand og gær kunne fremstille noget, der mindede om brød. Og fulgte jeg en opskrift nøje, blev det nogle gange ligefrem godt. Det var en stor tilfredsstillelse. Skulle jeg pege på en enkelt positiv ting, jeg har fået ud af de seneste ugers ekstra hjemmetid, er det bageriet. Det bidrager til hyggen og en smule til stoltheden - og det minder mig ind imellem også om, hvorfor det var helt rigtigt, at jeg ikke blev bager. Vi er nok mange, som ikke blev det, vi forestillede os engang. I dagens avis kan du læse om en, der er blevet lige det, han drømte om. I et afskedsinterview svarer den afgåede direktør for Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Kaasgaard, på en række mere eller mindre skæve spørgsmål, som er med til at beskrive ham som menneske. Formen er måske lidt spøjs, men den virker ret godt. Vi får et godt billede af, hvad der har formet manden. Og hvis du keder dig i dit corona-hi, kan jeg klart anbefale dig at løbe spørgsmålene igennem og prøve at svare på det samme. Noget vil måske overraske dig, hvis du tør at være helt ærlig. Det var, da jeg læste den artikel, at jeg kom i tanke om, at jeg engang faktisk drømte om at blive bager. Modsat Jens Kaasgaard er jeg ikke nået langt med den drøm. Der er nok flere, der ligesom politidirektøren drømte om at få en fremtid i uniform. Og måske har kedsomheden i en coronabegrænset hverdag genskabt ambitioner hos en og anden, ligesom jeg har genfundet passion for bageriet. I hvert fald kan jeg konstatere, at der er dukket ret mange fritidspolitibetjente op på det seneste. Jeg forsøger virkelig på at se alle de positive ting, denne krise også gør ved vores samfund. Hvordan vi hjælper hinanden og støtter op om positive tiltag. Hvordan vi bidrager til at stoppe smitten ved at give køb på vores frihed. Hvordan vi generelt tilsidesætter os selv for at hjælpe helheden. Det, vi med et flot ord kalder samfundssind. Eksemplerne er mange, men nogle gange bliver samfundssindet overskygget. Eller måske er det et misforstået samfundssind, der tager over. Jeg har den seneste uge set talrige eksempler på det civile politikorps, som med egen mavefornemmelse og verdensbillede som rettesnor drager i krig mod dem, der fejler. De skyldige og alle dem, der ikke gør det godt nok. Myndighedernes officielle corona-stikkerlinje blev - heldigvis - nedlagt før den rigtig kom i drift. Men lysten til at påpege andres mangler trives alligevel. Det rigtige politi modtager en strøm af henvendelser fra folk, der er bekymrede over andres opførsel. Vi ser fingre, der peger insisterende på dem, der bærer skylden. For nogen må jo have den. Bevæger man sig ud på sociale medier - jeg anbefaler at lade være - kan man se, hvordan hobbybetjentene trives. Der bliver både anklaget, ført rettergang og dømt i den offentlige gabestok. Og det er på ingen måde kønt. For at citerer majestæten: Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Så hellere friske rundstykker. Du skal bruge 25 gram gær, 3 dl lunken vand, 500 gram hvedemel, 12 gram hvedesur (det er surdejspulver, red.), 10 gram bageenzymer og 12 gram salt. Hemmeligheden er i enzymerne og surdejen. Og i at ælte det hele godt på røremaskinen i 10 minutter. Form derefter 12 rundstykker. Pensl med vand, dyp i blå birkes. Lad dem hæve et lunt og fugtigt sted i 40 minutter. Bag ved 210 grader varmluft og gerne damp til de er pæne og sprøde - I min ovn tager det 13 minutter. Velbekomme.

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Navne

Bo er en af de 100, der må arbejde i FN i Wien: Man tænker virkelig på 'Palle alene i verden'

Annonce