Annoncørbetalt indhold

Sådan sikrer du et sundt indeklima i din bolig

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Vi ønsker alle et godt indeklima i vores godt, så vi kan bevare vores egen sundhed og samtidig undgå fugtskader i hjemmet. Men det er måske ikke alle der ved, hvor stor en betydning ventilation af boligen har for at skabe et sundt indeklima. Der for forskellige måder, du kan ventilere dit hjem på - læs med her og find ud af hvordan.

Forskellige former for ventilation i din bolig

Der findes forskellige former for ventilation, hvilket i princippet er det samme som udskiftning eller flytning af luft. I en bolig er ventilation ensbetydende med, at luften i boligen skiftes ud med luft, som kommer udefra.

De forskellige former for ventilation er følgende:


  • Naturlig ventilation.
  • Mekanisk ventilation.
  • Balanceret mekanisk ventilation.


Annonce

Naturlig ventilation

Naturlig ventilation er udluftning af boligen, som foregår ved at åbne vinduer og døre eller gennem udeluftsventiler. Ventilerne kan enten være skyde- og spalteventiler, som normalt er monteret i vinduesrammer, eller tallerken- og klapventiler, som monteres i ydervæggene.

Derudover kaldes det også naturlig ventilation, hvis din bolig har revner og utætheder, hvorfra der kan sive luft ind gennem.

Annonce

Mekanisk ventilation

Mekanisk ventilation er ventilering eller udluftning af boligen, som foregår ved hjælp af en eldrevet ventilator. Her suger ventilationsanlægget den "forurenede" luft ud. Ved simpel mekanisk ventilation er det vigtigt at sørge for, at boligen får tilført ny og frisk luft, som kan komme fra friskluftsventiler i enten vindueskarme eller ydermure.

Annonce

Balanceret mekanisk ventilation

Der findes også den såkaldte balanceret mekaniske ventilationsform, som sørger for udluftning fra bad, bryggers og emhætte, mens der tilføres frisk luft til boligen fra friskluftsindblæsninger i opholdsrum. Denne ventilationsform findes i mange nyere boliger, hvor der ofte vil være installeret et større mekanisk ventilationsanlæg.

Grunden til at det hedder “balanceret” er, at ventilationsanlægget sørger for, at der er balance mellem mængden af frisk luft, der bliver suget ind, og mængden af brugt luft, der blæses ud igen.

Annonce

Når ventilationen forekommer utilsigtet fra gamle vinduer

Bor du i en ældre, utæt og dårligt isoleret bolig, så sker en stor del af den naturlige ventilation nærmest helt af sig selv gennem utætheder. I så fald behøver du ikke tænke så meget på at lufte ud. Dog anbefales det altid, at du lufter ud med gennemtræk tre gange 5-10 min. om dagen.

Men der er selvfølgelig også nogle helt tydelige ulemper ved den utilsigtede ventilation, der kommer ind gennem sprækker og revner i boligen.


  • Du spilder en masse varme.
  • Det kan være svært at varme boligen op, så varmen er jævnt fordelt.
  • Der kan være problemer med træk og kulde i boligen.


Annonce

Nye vinduer er så billige, at de ofte er investeringen værd

Der kan være en del gener forbundet med utætte boliger. Måske er det dine vinduer, det trækker ind igennem? I så fald er problemet forholdsvist nemt at løse. Overvejer du at udskifte din boligs vinduer, så kan du med fordel gå efter billige vinduer med energiglas i høj kvalitet.I dag er vinduer så billige, at det sjældent kan betale sig at have gamle, utætte vinduer i boligen.

Nyere boliger er tætte og velisolerede, derfor er det særligt vigtigt i at sørge for tilstrækkelig ventilation, hvis du bor i en nyere bolig. Til gengæld er det muligt at lufte ud uden at spilde ret meget varme. Her kan et ventilationsanlæg med varmegenvinding være en fordel, da varmen i den luft, der suges ud, genbruges til at opvarme den friske luft, der suges ind.

Annonce

Vurdér behovet for ventilation

Uanset om ventilationen af boligen foregår på den ene eller den anden måde, bør du finde ud af, hvor stort behovet for ventilation i boligen er. Behovet afhænger af flere forhold;


  • Antallet af personer i boligen og boligens størrelse: Det giver godt mening, at jo flere mennesker og jo mindre plads, desto større er ventilationsbehovet.
  • Beboernes adfærd: Hvis du tager lange bade, laver mad i et køkken uden emhætte eller tørrer vasketøj i boligen, er ventilationsbehovet væsentlig større end ellers.
  • Boligens tæthed, og hvor godt der er isoleret: En del ældre bygninger har utilsigtet ventilation, som er ventilation gennem revner og utætheder.


Er du i tvivl om, hvorvidt din bolig bliver korrekt ventileret, så bør du altid søge råd hos en ekspert på området.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.