Annonce
Kultur

Sådan kommer det til at se ud: Fredes unikke samling skal flyttes fra garage til pakhus

Nye glaspartier i de eksisterende porthuller vil give et kig ind til den flotte trækonstruktion. Illustration: Møller Nielsens Tegnestue, Struer
Vognmand Frede Jacobsens store, private samling af modeller skal sikres for fremtiden på Østkajen 2 - nu er skitsen for det nye hjemsted i pakhuset på havnen færdig.

Struer: Gennem et langt liv som inkarneret samler har vognmand Frede Jacobsen, Struer, fået opbygget en omfattende og unik samling af modeller af blandt andet skibe, tog og flyvemaskiner.

Der er ingen arvinger til det, der i folkemunde længe har været kendt som Fredes Samling. De seneste år har flere private og museer ønsket at købe hele eller dele af samlingen.

Tilbuddene er blevet afslået, fordi samlingen efter Frede Jacobsens mening fortjener at blive i hjembyen. En holding, han er villig til at bakke op ved at testamentere eller forære den til byen.

Annonce

Et ønske, der har bred politisk opbakning.

Lang tid undervejs

De indledende trin til en brudevals mellem den inkarnerede samler og Struer by blev taget for 25 år siden. Her blev det første gang vendt, at byen burde finde et sted til samlingen.

I fjor kom arbejdet så langt, at Struer Kommune afsatte to millioner kroner i 2022 og 2023, der er øremærket til at skabe nye rammer for Fredes Samling på adressen Østkajen 2 på havnen.

I begyndelsen af året frigav byrådet 300.000 kroner af pengene til en skitse for, hvordan Fredes Samling kan passes ind i planerne på adressen, hvor også byens ungdomskultur efter planen skal have til huse.

Allerede nu er der mange, der besøger samlingen i Fredes garage, hal og værksted på Havne Allé i Struer. Fagfolkenes vurdering er, at når samlingen eventuelt flytter på Østkajen 2, vil det kunne mangedoble antallet af besøgende.

Annonce

Besøgte pakhuset

Kultur- og fritidsudvalget indledte sit seneste møde den 1. november med at besøge pakhuset og bygningerne til Ungekulturhuset. Det skete med et forslag til renovering og indretning af det gamle træpakhus på Østkajen 2 lavet af det lokale arkitektfirma Møller Nielsens Tegnestue.

Pakhuset er bygget i træ i begyndelsen af sidste århundrede. Huset bærer præg af tidens tand, og før det kan blive omdannet til hjemsted for Fredes Samling, skal facaden skiftes ud og "genopføres" i nyt træ samtidig med, at bygningen isoleres ved at flytte facaderne udad.

Den nye facade skal være kraftigt inspireret af den nuværende udformning i farve og materiale, så karakteren bevares. Forslaget omfatter også, at det indvendige af pakhuset tilføjes et nyt etagedæk og ellers bevares så vidt som muligt, som det er.

Annonce

Frivilligt engagement

Kommunen vil bruge erfaringer med det frivillige engagement fra Struer Jernbanemuseum og Nordvestjysk Fjordkultur til at drive samlingen.

De frivillige skal brænde for at fortælle historierne og passe et unikt stykke maritim kulturarv.

Der er da også allerede flere frivillige, som har lyst til og mod på at arbejde med samlingen i de nye rammer.

Annonce
Holstebro

Når Jette er på arbejde er mundbindet frivilligt, men når hun skal handle i selvsamme butik, skal hun tage det på

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sosu-elever frustrerede over fraværs-regler: Ikke fair, at vi kan blive smidt ud for fravær, vi ikke selv kan gøre for

Sport For abonnenter

Næsten alt var til salg da Bjarne åbnede dørene til værkstedet: Et slaraffenland for folk med benzin i blodet

Struer

Nu går slutspurten ind - en ny centerleder skal på plads, og feltet ser godt ud: - Jeg er optimist

Holstebro

VIDEO - det er fuldstændig vildt: Samme gymnasium gik hjem med guld, sølv og bronze

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Erhverv For abonnenter

Henrik fik en meget stor overraskelse, da han skulle redde firmaet: - Vi sidder på en skattekiste af klassisk dansk design

Kultur

Jul på egnsmuseum er aflyst

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Holstebro

Video: Pernille er tre lektioner fra at blive smidt ud af Sosu-skolen - hvad er der lige gået galt?

Navne For abonnenter

Vera og Verner døde med syv timers mellemrum: - Hun var hans livs kærlighed

Holstebro

Lange straffe til tyve: Kastede fire kilo tungt elektronik på patruljevogn i høj fart

Annonce