Annonce
Danmark

Brexit - sådan kan forhandlingerne gå

Virksomheder, landbrug og fiskeri håber det bedste og frygter det værste, når EU og Storbritanien skal forhandle aftaler fra februar. Se hvor godt og skidt det kan gå her:

1. Forhandling: Drømmescenarium

  • Virksomhederne: Forhandlingerne går rekordhurtigt, så man bliver enige om en aftale, som kan nå at være gældende fra januar 2021. Det er en tæt og dyb aftale, som lægger sig tæt op af dem, der er gældende i det indre marked i dag. Briterne får ikke en bagdør ind i det indre marked, uden at skulle leve op til krav til for eksempel standarder, statsstøtte m.v. Alternativt bliver forhandlingerne forlænget, så de nuværende regler fortsætter i 2021 og 2022.
  • Fiskeriet: Forhandlingerne mellem Storbritannien og EU kommer hurtigt i gang, så parterne er enige allerede inden sommerferien 2020, så der er en aftale, inden fiskekvoterne fastlægges i efteråret. Begge parter kan se fornuften i, at EU’s fiskere får de samme kvoter og den samme adgang til de britiske farvande som i dag. Og de britiske fiskere får adgang til de dansk havne. Altså en uændret situation.
  • Landbruget: Der indgås en aftale, hvor der ikke lægges ekstra told på eksport af fødevarer til Storbritannien. Man er desuden enige om at fastholde de fødevarestandarder, der er i dag. Der bliver kun lidt flere administrative byrder end i dag, og vi vil stort set kunne fastholde eksporten til Storbritannien.
Annonce

2. Forhandling: Mareridtscenarium

  • Virksomhederne: Boris Johnson er ikke forhandlingsvillig og søger ikke om at få forlænget fristen, så det ender i et hårdt brexit. Det fører til told og vil være til stor skade for virksomheder, der handler med Storbritannien, og det kan føre til regulær nedgang i økonomien, som vil have afledte effekter for stort set alle virksomheder.
  • Fiskeriet: Forhandlingerne går i hårdknude, man når ikke til enighed inden udgangen af 2020, og det bliver til en skilsmisse uden aftaler mellem Storbritannien og EU (hårdt brexit). Briterne vil fiske mere, og de vil begrænse eller helt blokere andre fiskeres adgang til de britiske farvande. Briterne tager højere fiskekvoter, og det betyder, at EU-fiskerne og Norges fiskere må skændes om, hvem der så skal fiske mindre. Det balancerede bæredygtige fiskeri er truet.
  • Landbruget: Storbritannien Lægger høje toldsatser på fødevarer. Eller Storbritanien begynder at ændre på de standarder, der er gældende i det indre marked. Måske læner de sig mere op ad de standerder, der er er i USA, hvor man f.eks. renser kyllinger i klor og har andre standarder for genmodificerede afgrøder og dyrevelfærd.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ulfborg/Vemb

Indbrud på hotel

Leder For abonnenter

Der er meget at hente her

Lige i tiden er der fokus på sygefraværet på offentlige arbejdspladser, fordi der sendes en del statistik ud for området af den liberale tænketank Cepos, og det er også blevet behandlet på forskellig vis her i avisens spalter. Bemærkelsesværdigt er det såmænd ikke, at de vestjyske kommuner ligger i den gode ende af den slags statistikker. Men overraskende er det måske nok, at der for eksempel inden for plejepersonalet er hele fem dages sygefravær om året i forskel på for eksempel Struer og Lemvig kommuner med Lemvig som den, der er blandt de kommuner, der har færrest sygedage om året. Her ser man på gennemsnitstallet, og det er altså rigtig mange dage, når man ganger op med antallet af personaler inden for plejesektoren. Var der blot 100 ansatte, så var det 500 dage - eller hen ved 10 ugers arbejde, der er til rådighed. Det gør altså en forskel, når man skal regne udgiften ud til sådan en sektor. Man kan også studse over, at der er kommuner, der har langt over 20 sygedage pr. medarbejder i gennemsnit om året, hvor andre har mindre end det halve. Og selv om man regner ud fra den gode ende, så er der vist ikke mange private virksomheder, der opererer med at forudse, at hver medarbejder i gennemsnit skulle have to ugers sygdom om året. Der er selvfølgelig mange facts og kendsgerning bag disse tal, så man ikke "bare lige" kan overføre fra det ene fag til det andet. Der er jobs, som vil give flere sygedage, fordi man er i kontakt med syge mennesker, og det er hårdt og stressende. Men alligevel er det en markant forskel. Det er i hvert tilfælde noget, enhver kommunalpolitiker må tænke meget over, da der her virkelig er nogle penge at investere i bedre arbejdsmiljø med mere, hvis de bliver betalt tilbage med, at medarbejderne er mindre syge. Når man ser ud over landet, så er det vist ikke en fordom, at man føler sig mere forpligtet til at møde op på arbejde jo længere, man er væk fra de store byer. Det skyldes også, at der er mindre enheder, hvor man føler sig forpligtet af fællesskabet, og man kender den, der skal arbejde hårdere, når man bliver hjemme. Det er ret opdragende. Til gengæld er mindre enheder også mere sårbare i statistikkerne, når man taler langtidssyge, da blot en enkelt af dem kan påvirke statistikken ret meget. Derfor kan statistik ikke bruges til alt, men de her statistikker er mere end en tanke.

112

Uro i nattelivet i weekenden

Ulfborg/Vemb

Mand omkommet i drukneulykke

Annonce