Annonce
Danmark

Sådan hjælper du til, at mere plastik genanvendes

Kommunikationskonsulent i Dansk Affaldsforening kommer med fem råd til, hvordan forbrugerne kan hjælpe til at mere plastik genanvendes. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.
Når man står med cremefraiche-bøtten i den ene hånd og den udtjente hårbørste i den anden, kan der være tvivl om, hvorvidt det må smides i den samme affaldsspand, selv om begge dele er plastik. Niels Toftegaard, kommunikationskonsulent ved Dansk Affaldsforening, kommer her med fem forslag til, hvad man kan gøre for, at der er størst chance for, at ens plastikaffald genanvendes.
Annonce

1. Følg kommunens anbefalinger

- Først og fremmest er det en god idé at sortere sit plastikaffald efter kommunens anbefalinger. Der bliver stadig sorteret på cirka otte forskellige måder alt efter, hvor man befinder sig henne i landet. Derfor kan det være en god idé at tjekke op på, hvordan reglerne er i den kommune, man bor i.

2. Sortér så meget som muligt

- Selv om det kan virke uoverskueligt at skulle til at sortere sit plastikaffald, bliver det nemmere med tiden. Vi har længe sorteret glasflasker, papir og batterier. Nu gør vi det uden at tænke over det. Og det er der, vi skal hen med plastikaffaldet. Det kræver tilvænning, men jo mere vi gør det, jo mere naturligt bliver det.

3. Gør opmærksom på lysten til at sortere

- Hvis man er en af dem, der endnu ikke har fået en spand til plastik, kan man køre på genbrugspladsen med sit plastikaffald. Men alternativt kan man kontakte kommunen for at gøre opmærksom på, at man gerne vil sortere plastikaffald.

- Man skal dog være opmærksom på, at det kan komme til at koste flere penge, hvis man også vil af med sit plastikaffald, men det er den situation, vi står i lige nu. Men i takt med, at folk bliver bedre til det, kan det ændre på situationen og dermed også prisen.

4. Glem ikke pantautomaten

- Som almindelige mennesker kan vi også være med til at gøre rigtig meget ved at aflevere vores pantemballage i pantautomaterne. Cirka 90 procent af alle pantflasker bliver afleveret til pant og genanvendt til nye flasker.

- Og som noget nyt er der kommet pant på juice- og saftflasker, så hvis man fra starten er god til at aflevere dem i pantautomaten, hjælper man til, at plastikken herfra også bliver genanvendt.

5. Få arbejdspladsen med

- I dag er det cirka otte procent af alle virksomhederne i Danmark, som sorterer plastik, hvilket står i skarp kontrast til antallet af private husstande, som sorterer plastikaffald. Derfor kan det være en god idé at gøre sin arbejdsplads opmærksom på, at man gerne vil sortere plastikaffald. Kommunerne har dog ikke ansvaret for, at der er nogen, der henter affaldet, så det skal virksomheden selv sørge for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kom efter dem. Hårdt

Bedst som man troede, at man havde set det meste, så dukker der endnu en sag op om misbrug af offentlige midler. Denne gang i Forsvaret, hvor anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at civile erhvervsdrivende har kunnet bestikke sig til lukrative vedligeholdelseskontrakter betalt af skatteyderne. Sagen - sammen med andre lignende sager - sætter desværre et stort spørgsmålstegn ved, hvor godt det offentlige egentlig har styr på de penge, som borgerne har betroet dem. I Socialstyrelsen kunne Britta Nielsen gennem mange år berige sig selv - og det har udvalgte medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse sandsynligvis også kunnet. To medarbejdere i Forsvaret er allerede tiltalt i en sag, der ligger tre år tilbage. Og yderligere sigtelser kan være på vej i en ny sag, der begyndte med, at en økonomimedarbejder ved et installationsfirma i Holstebro råbte vagt i gevær over for Rigsrevisionen. Midt det mørke og rod som er ved at blive afdækket, kan den tidligere økonomimedarbejder holde hovedet og fanen højt. Det er sandsynligvis takket være ham, at sagerne kommer frem i lyset, så det forhåbentligt bliver muligt også at stille de ansvarlige til ansvar. Desværre ryster sådanne sager ikke bare den enkelte afdeling, hvor svindlen er begået. Den rammer i det her tilfælde hele Forsvaret og alle de mennesker, der er ansat. Det er naturligvis bunduretfærdigt - men mistanken om urent spil er svær at viske bort igen, og derfor er der også kun en løsning, og det er at komme juridisk efter de ansvarlige - og komme efter dem hårdt. Vores samfundsmodel bygger på en høj grad af tillid. Både til hinanden men også til de myndigheder, der forvalter en af verdens højeste skatteprocenter. Forsvinder tilliden, så bliver det både vanskeligere at være borger og myndighed. Heldigvis var det moralske kompas rigtigt indstillet hos den unge mand, der gik til Rigsrevisionen og politiet med sin bekymring. Det kan alle, der læser bare lidt i Rigsrevisionens beretning om sagen, konstatere ved selvsyn.

Kultur

Her bliver du taget virkelig godt imod

Annonce