Annonce
Danmark

Sådan hjælper du til, at mere plastik genanvendes

Kommunikationskonsulent i Dansk Affaldsforening kommer med fem råd til, hvordan forbrugerne kan hjælpe til at mere plastik genanvendes. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.
Når man står med cremefraiche-bøtten i den ene hånd og den udtjente hårbørste i den anden, kan der være tvivl om, hvorvidt det må smides i den samme affaldsspand, selv om begge dele er plastik. Niels Toftegaard, kommunikationskonsulent ved Dansk Affaldsforening, kommer her med fem forslag til, hvad man kan gøre for, at der er størst chance for, at ens plastikaffald genanvendes.

1. Følg kommunens anbefalinger

- Først og fremmest er det en god idé at sortere sit plastikaffald efter kommunens anbefalinger. Der bliver stadig sorteret på cirka otte forskellige måder alt efter, hvor man befinder sig henne i landet. Derfor kan det være en god idé at tjekke op på, hvordan reglerne er i den kommune, man bor i.

2. Sortér så meget som muligt

- Selv om det kan virke uoverskueligt at skulle til at sortere sit plastikaffald, bliver det nemmere med tiden. Vi har længe sorteret glasflasker, papir og batterier. Nu gør vi det uden at tænke over det. Og det er der, vi skal hen med plastikaffaldet. Det kræver tilvænning, men jo mere vi gør det, jo mere naturligt bliver det.

3. Gør opmærksom på lysten til at sortere

- Hvis man er en af dem, der endnu ikke har fået en spand til plastik, kan man køre på genbrugspladsen med sit plastikaffald. Men alternativt kan man kontakte kommunen for at gøre opmærksom på, at man gerne vil sortere plastikaffald.

- Man skal dog være opmærksom på, at det kan komme til at koste flere penge, hvis man også vil af med sit plastikaffald, men det er den situation, vi står i lige nu. Men i takt med, at folk bliver bedre til det, kan det ændre på situationen og dermed også prisen.

4. Glem ikke pantautomaten

- Som almindelige mennesker kan vi også være med til at gøre rigtig meget ved at aflevere vores pantemballage i pantautomaterne. Cirka 90 procent af alle pantflasker bliver afleveret til pant og genanvendt til nye flasker.

- Og som noget nyt er der kommet pant på juice- og saftflasker, så hvis man fra starten er god til at aflevere dem i pantautomaten, hjælper man til, at plastikken herfra også bliver genanvendt.

5. Få arbejdspladsen med

- I dag er det cirka otte procent af alle virksomhederne i Danmark, som sorterer plastik, hvilket står i skarp kontrast til antallet af private husstande, som sorterer plastikaffald. Derfor kan det være en god idé at gøre sin arbejdsplads opmærksom på, at man gerne vil sortere plastikaffald. Kommunerne har dog ikke ansvaret for, at der er nogen, der henter affaldet, så det skal virksomheden selv sørge for.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Annonce