Danmark

Sådan har 3F fundet milliarderne

Allan Kim Jensen går med stok på arbejdet som anlægsgartner i Aarhus Kommune - i hvert fald har smerterne fra hans arbejdsskader er værst.Foto: Axel Schütt

De offentlige kasser får 6,5 milliarder kroner ekstra til rådighed i 2025 ifølge nye beregninger fra fagforbundet 3F. Sådan har 3F fundet pengene.

1

Danmarks Statistik opdaterer hvert år i maj tal for befolkningsudviklingen i Danmark, og andelen af unge og ældre har stor betydning for udgifterne i den offentlige sektor. Akkurat som antallet af personer i den arbejdsdygtige alder har betydning for skatte-indtægterne. Finansministeriet har på baggrund af tallene fra maj 2018 beregnet det frie økonomiske råderum i 2025 til 21,5 milliarder kroner med et såkaldt demografisk træk på 20,5 milliarder kroner - altså et overskud på en milliard kroner.

2

Danmarks Statistik noterede i maj i år 8200 færre danskere end ventet i prognosen fra året før. Det dækker primært over færre børn og unge og færre ældre over 67 år. Antallet af nul-årige er justeret med 2500-3000 i årene, som kommer. Sammenlagt giver det 26.700 færre mellem 0 og 20 år i 2025 og dermed et mindre behov for eksempelvis pasning i daginstitutioner. Fertiliteten er altså faldet, og middellevetiden er for første gang i mange år ikke steget. Det giver 8.900 færre på 67 år eller derover i 2025. Modsat er der 5.800 personer flere mellem 21 og 66 år.

3

Fagforbundets økonomer har desuden sammenholdt de nye tal fra Danmarks Statistik med en rapport fra Finansministeriet. Den opregner hvad forskellige gennemsnitspersoner bidrager med til den danske statskasse: etniske danskere, vestlige indvandrere og ikke-vestlige indvandrere. Generelt trækker vi på de offentlige kasser som unge og bidrager siden med skattebetaling som voksne, inden vi igen koster samfundet som ældre med pasning, pleje og sundhedsydelser.

4

Nettobidraget af de nye tal fra befolkningsprognosen bliver ifølge 3F's økonomer 1,1 milliard kroner allerede i år, det dobbelte i 2020, og det vil stige med godt en milliard kroner om året til 6,5 milliarder i overskud i 2025.

5

Den borgerlige tænketank Cepos analyserede i maj tallene fra Danmarks Statistik og nåede frem til, at det såkaldt demografiske træk blev tre milliarder mindre i 2025 i kraft af færre børn og unge og færre ældre over 65 år. Cepos foreslår at bruge pengene til at øge jobfradraget og dermed lette skatterne med 5000 kroner for en LO-familie eller alternativt halvere topskatten.

0/0
Annonce
Danmark For abonnenter

Malermester med Bang & Olufsen i blodet om selskabets krise: Svært at konkurrere med brug og smid væk-kulturen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Kendt værtshusholder overtager Onkel Toms Hytte

Holstebro

Nye indbrudstal: Færre indbrud i Holstebro

TTH Damer For abonnenter

Se billederne fra første arbejdsdag: Målvogteren slog assistenten i længe ventet løbeduel

112

Kreditkorttyve er fortsat på fri fod: Hærger nu i Nordjylland

Danmark

Ægtepar fanget i bille-befængt lejlighed: - Det kribler og kravler alle vegne

Holstebro

Cyklister raser over dårlige cykelstier: Trærødder og huller ødelægger dem

Struer For abonnenter

Efter et år og ni måneder - nu går vores datter igen i skole

Holstebro For abonnenter

Forurenet jord fra hele landet havner i Holstebro

Holstebro

Få ansøgere til ingeniøruddannelse sender VIA ud i offensiv

Annonce