x
Annonce
Biler

Sådan forebygger du corona-smitte i bilen

En bilkabine har mange hårde overflader, som man helt naturligt rører ved undervejs. Med omtanke kan man mindste risikoen for coronasmitte. Foto: Jens Overgaard
En bilkabine har mange hårde overflader, som berøres, og hvor coronavirus kan overleve. Men du kan selv gøre dit til at forebygge.

Mens der er fokus på faren for coronavirus ved f.eks. indkøb, er bilen ofte overset. Her gemmer der sig nemlig også en risiko. Bilens kabine har således mange hårde overflader, som du helt ubevidst rører ved, og hvor virus kan overføres fra en syg til en rask, hvis vedkommende efterfølgende rører sig i ansigtet.

Det gælder f.eks. rat, gearstang, afviserkontakter, kontrolknapper, berøringsskærme, håndbremse, spejl, sædejustering, lås til sikkerhedssele og dørgreb. Samtidig kan et nys også sætte spor på instrumentbordet.

Men du kan med omtanke selv gøre dit til at forebygge risikoen. Sådan lyder det fra bl.a. det tyske magasin, Auto, Motor & Sport og danske FDM.

- Man skal tænke over, om det kun er en selv, eller om der er andre, som bruger bilen. Smitte kan leve på alle former for materiale. Så hvis man rører ved sine øjne, næse eller mund, kan man få smitten, siger Søren W. Rasmussen, der er teknisk redaktør hos FDM.

Annonce

Sådan mindsker du corona-smitte i bilen

Brug håndsprit, før du åbner døren, og efter bilturen.

Afsprit/afvask de dele i kabinen, som du berører.

Undgå at berøre dit ansigt under kørslen.

Nys ikke i kabinen – nys ned i albuen.

Brug evt. handsker.

Lad evt. bilen stå i 48 timer.

Sprit og håndvask frem for handsker

Det er mest aktuelt at være opmærksom, hvis man er flere, som kører i samme bil, eller man overtager en bil, man ikke kender. Men hvis du uforvarende rører ved interiøret, før du har sprittet hænder af efter en indkøbstur, kan det også afsætte virus.

Her handler det om at holde bilen så ren som muligt, men også om at tage sine egne forholdsregler. Hvis det er din egen bil, gælder det om at spritte af, før du åbner døren, og dermed berører håndtaget.

- Det er en god idé altid at have en flaske håndsprit i bilen, lyder det fra Søren W. Rasmussen, der selv spritter hænderne af fire gange under en indkøbstur; før og efter han går ind og ud af bilen samt før og efter han går ind og ud af butikken. Hvis man ikke skal bruge bilen, er et mere håndfast råd at lade den stå i 48 timer, da virus kun kan overleve så længe på hårde overflader.

Sundhedsmyndighederne fraråder brug af handsker til personer som ikke er trænet i at bruge dem korrekt. Handsker giver nemlig en falsk tryghed, da de også bliver forurenede og kan komme en tur forbi ansigtet. Håndhygiejne er bedre. Vand, sæbe og afspritning er langt mere effektivt.

Det er vigtigt at bemærke, at håndsprit kun virker, hvis man har synligt rene hænder uden snavs eller væsker. Samtidig skal man huske at bruge håndcreme for at undgå, at huden tørrer ud ved at bruge håndsprit og håndvask.

Gør rent

Hvis du skal køre i en bil, som du ikke kender, kan du gøre flere ting. Det gælder f.eks. delebiler, udlejningsbiler, eller hvis man er i et job, hvor man skal ind og ud af mange biler i løbet af en dag.

Det er i alle tilfælde altid godt at have en bil, som er ryddelig og ren. Jo flere ting der ligger i bilen, jo flere overflader er der, som virus kan sætte sig på.

Hvis bilen skal gøres ren, er der flere råd. Det mest logiske vil være at gøre delene rene med håndsprit. Men det kan ødelægge bilens plastdele, ligesom der med øjeblikkets mangel på håndsprit er mere rationale i at spritte hænderne af før og efter brug og undgå at røre sig i ansigtet.

FDM anbefaler rengøring med en opvredet klud med rent vand og en dråbe opvaskemiddel. Men man kan også bruge cockpitrens. Brug handsker og smid kluden væk bagefter.

Berøringsskærmen får mange tryk af fingrene, og den skal du holde øje med. Foto: Jens Overgaard
Stilke til bl.a. afviserne er et af de varme punkter, du skal være opmærksom på. Foto: Jens Overgaard
Mange retter på spejlet, så her kan der også være fingeraftryk. Foto: Jens Overgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce