Annonce
Mad og drikke

Sådan får du fut i din yakitori

Binchotan-kul er lette, kiloprisen høj og de brænder hedt og længe. Foto: Michael Bager

Hård strålevarme er det afgørende element i en yakitori, og den kan du lave på flere måder. Brug et bål eller din almindelige grillstarter plus tænger, en lille haveskovl og gerne en stor madpincet, når du skal arbejde med de varme elementer.

Annonce

Binchotan er bedst

De japanske binchotan-kul er i særklasse gode og særklasse dyre. De brænder længere og efter sigende ved en højere temperatur. Det bekræftede håndflade-testen under madlavningen - de er smukke, hvide og hotte!

Køkkenskriveren købte ind på nettet hos firmaet Yes Chef, og kullene kom dagen efter med Post Nord. De billigste koster 100 kroner kiloet og blev anbefalet af manden i telefonen til eksperimentet, men velhavere kan købe kul til kilopriser på 300 kroner. Men hvis Paul Cunningham kan bruge de billige i køkkenet på Henne Kirkeby Kro, kan køkkenskriveren også.

Harald Nyborg-kul virker

Briketter kan man finde alle steder, trækul kun få. Køkkenskriveren greb en tre-kilos pose til 30 kroner hos den lokale Harald Nyborg-butik (10 kilo koster 80), og de er lette at tænde binchotan-kul op med. De brænder dog ikke så længe, og der lå dog også en briket i posen, Harald altså …

KISS-modellen tager tid

KISS-modellen (keep it simple, stupid) er at sætte fire stykker brænde i pyramide på dit bålfad og tænde op med småkviste og aviser - lad det brænde ned og skovl de varme stykker over i din yakitori. Fordel stykkerne alt efter, hvor du vil have varmen. En stor pincet er også god til det. Processen tager en times tid, men kullene holder ikke længe.

Rene hænder

Rengøring er afgørende. Hold kød og grønt langt fra hinanden i køkkenet, vask hænder ofte, og tænk dig om, når du mixer grillspyd i forhold til kødsaft. Logistikken er vigtig, så gør maden klar inden døre, sæt på køl i bakker og tag ud efterhånden, som du griller - ude ved grillen er der nok at tænke på. Tænk størrelse i forhold til den varme flade, du kan arbejde på. Spyd kan lægges på skrå for at få mere længde, men så er der plads til færre.

Et lille tip

Når grillen er lille, og tilberedningstiden skal være kort, skal emnerne også være små. Mellemrum giver mere stegeskorpe, og et tip er at sætte et stykke forårsløg eller anden fast grøntsag i spyddets ender - dermed kan du holde kødstykkerne i en bestemt vinkel over gløderne, hvor de ellers vil tippe rundt.

Test, test, test ...

Test det hele grundigt, inden du bænker familien eller inviterer gæster (og hav måske en gasgrill i baghånden). Man kan også lægge et par mursten i en transportabel grill og putte binchotan-kul i midten, og det er heller ingen skam at lægge en lille grillrist over og lægge spyddene på dem. Bambus-pindene skal i øvrigt ligge i vand en lille halv times tid, så de ikke bliver brændt på grillen.

Den dyre løsning

Yakitori-grillen i Røde Kors-udgaven blev varm under bunden, men ikke nok til at signere køkkenskriverens havebord fra Bilka. Men sæt gerne en flise eller bordskåner under for en sikkerheds skyld. Firmaer som Yes Chef og Sousvide.dk forhandler yakitori eller konro-griller herhjemme.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lige nu: Voldsom brand i halmlade

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce