Annonce
Struer

Markerne er pløjet op og gjort klar: Så stor bliver skoven

Her kan man se udstrækningen af den nye folkeskov, når den bliver etableret umiddelbart syd for det nye boligkvarter på Kjelding Høj og Limfjordsskolen på Drøwten, Foto: Morten Stricker
Foreningen bag en folkeskov ved Kvistrup Møllebæk gør klar til det helt store ryk i projektet, når træerne kommer i jorden i løbet af foråret 2021. Nu søges der blot sponsorstøtte fra lokale virksomheder til det sidste.

Struer: Markerne er nu pløjet op og gjort klar.

I løbet af 2021 vil et cirka ti hektar stort areal ved Kvistrup Møllebæk og langt op over bakken mod vest blive omdannet til hele byens nye folkeskov, og man kan nu få et meget bedre indtryk af, hvor stor den bliver, når træerne vokser op.

- Det vil blive vild natur, forsikrer formanden for foreningen bag den nye folkeskov, Stefan Tholstrup Schmidt.

Annonce

Men med stier, så man kan komme ind i skovdybet, og Arne Bjerrum, som er medlem af både Danmarks Naturfrednings Forening og Struer Folkeskov, har også for en måneds tid siden fået en bevilling hjem fra en fond under Danmarks Naturfredningsforening, så der kan blive bygget et shelter, en lille hytte, et bålhus eller lignende, hvor man kan samles og komme i læ for både heftig sol og regn og rusk.

Arne Bjerrum (t.h.) har hentet 70.000 kroner hjem fra puljen "Grønt Guld" i Danmarks Naturfredningsforening til et bålhus eller lignende, som han nu får hjælp til at få bygget af andre naturelskere i alderen 67 plus. Her ses han på det åbne areal, hvor træerne skal plantes i den nye folkeskov sammen med formanden for foreningen bag projektet, Stefan Tholstrup Schmidt (t.v.) og næstformanden, Christian Rasmussen. Foto: Morten Stricker

Bidraget på 70.000 kroner kommer fra en pulje til "Grønt Guld" under Danmarks Naturfredningsforening. En pulje, som får støtte fra Veluxfonden, og en af betingelserne var, at Arne Bjerrum skulle finde ti bidragsydere til projektet, som alle skulle være over 67 år gamle.

- Nogle skulle give tilsagn om at hjælpe med byggeriet af et bålhus. Andre kunne støtte projektet på andre måder, forklarer Arne Bjerrum.

Eneste betingelse var i bund og grund, at Arne Bjerrum skulle finde ti naturelskere på over 67 år, der var med på at yde enten praktisk eller moralsk opbakning til projektet, og med assistance fra formanden for lokalafdelingen af Danmarks Naturfredningsforening, Helle Lyng, var det nemt.

- Jeg fik god hjælp fra Svend Aage Knudsen fra Dansk Ornitologisk Forening, fortæller hun, og på den måde forplanter ideen om at få etableret den nye folkeskov sig hen over både generationer og forskellige særinteresser inden for flora og fauna.

Børnenes skov

Nogle vil være specielt opsatte på at følge planternes udvikling og se træerne vokse sig store. Andre vil dykke ned i skovbunden og lede efter mos og biller, svampe og kryb og kravl, mens ornitologerne vender blikket op mod trækronerne i et begrundet håb om at finde helt nye og meget bedre vilkår end i dag for et både rigt og varieret fugleliv i hele Struer Kommune.

- På den måde får vi jo mulighed for at rette lidt op på alt det, vi har ødelagt i løbet af de seneste par generationer, konstaterer Arne Bjerrum som initiativtager til at aktivere det grønne guld i naturfredningsforeningen.

For skoven bliver også i høj grad børnenes skov.

Når træerne skal plantes i løbet af foråret 2021, får cirka 1200 børn fra de nærmeste folkeskoler for eksempel deres helt eget hjørne af skoven på et areal i nærheden af Kvistrup Møllebæk og indkørslen til den nye folkeskov på Hjermvej.

Skitse over arealet med den overordnede plan for, hvordan træerne skal fordeles. Illustration: Struers Folkeskov

Her kommer de til at plante hvert sit træ, som de så kan følge, og seniorholdet fra Danmarks Naturfredningsforening har lovet at hjælpe til, når det kommer til at ske, og dette bliver også med støtte fra puljen til det grønne guld.

Men langt det meste af beplantningen kommer til at ske med maskinkraft.

Med udsigten til at skulle have cirka 30.000 træer i jorden, ville det gå alt for langsomt, og risikoen for vild forvirring i processen ville også blive alt for stor, hvis det udelukkende skulle ske med frivillig hjælp og håndkraft.

Annonce

Skovdyrkerne

- Vi har fået et mere realistisk syn på, hvordan vi får den nye folkeskov etableret, konstaterede formanden for foreningen Struer Folkeskov, Stefan Tholstrup Schmidt, da planlægningen gik ind i sin sidste fase, og Struer Folkeskov fik kontakt med rådgivningsvirksomheden Skovdyrkerne, som blandt andet har en base i Nupark ved Holstebro.


Vi har fået et mere realistisk syn på, hvordan vi får den nye folkeskov etableret.,

Stefan Tholstrup Schmidt, formand, foreningen Struers Folkeskov


Nu bliver det Skovdyrkerne, som møder op med både planterne, mandskab og viden om, hvordan maskinerne skal håndteres.

Børnene får lov til at plante deres. Men resten sker med professionel assistance.

- Vi glæder os helt vildt til at det tager form, fortæller Stefan Tholstrup Schmidt, og køreplanen er klar.

- Vi har stadigvæk ikke det fulde overblik. De fleste af træerne får vi fra organisationen "Growing Trees Network Foundation", men vi ved stadigvæk ikke helt hvor mange, fortæller han, og alle penge er heller ikke i hus til at dække det fulde budget på cirka 600.000 kroner.

https://play.jfmedier.dk/secret/65348133/ef75e6b3539a101641b4c1ba9886a415

- Men vi er så langt, at Folkeskoven bliver etableret. Det er vi slet ikke i tvivl om, konstaterer han og indleder nu en sidste spurt for at få lokale sponsorer til at engagere sig i projektet.

Annonce

Guld, sølv eller bronze

- Hvidbjerg Bank har givet tilsagn om at støtte Folkeskoven med 15.000 kroner som de første,  fortæller han og gør klar til at rykke ud med et tilbud til lokale virksomheder om at kunne bidrage med et sponsorat i tre forskellige kategorier: Guld, sølv eller bronze.

Direktøren fra Hvidbjerg Bank, Jens Odgaard, planter det første træ som hovedponsor for Folkeskoven Struer flankeret af formanden for bestyrelsen i foreningen Struer Folkeskov, Stefan Tholstrup Schmidt, og filialdirektøren i Hvidbjerg Banks afdeling i Struer, Lone Gørtz Christensen. Privatfoto

Sponsorater på henholdsvis 10.000, 5000 eller 2.500 kroner, som rækker til at plante enten 500, 250 eller 125 træer i et nøje udvalgt udvalg, så beplantningen bliver både varieret og modstandsdygtig med et stærkt fokus på de oprindelige danske arter som for eksempel bøg, ask, eg og lind.

- Det bliver en fin lille skov, hvor både markvildt og skovfugle vil få nogle gode vilkår, når det hele vokser op, vurderede Henning Givskov, som gik på pension for nogle år siden efter en lang karriere som naturvejleder i Klosterheden, da han for et halvt års tid siden gjorde status.

- Med en kilometer på langs og med en tur frem og tilbage og lidt på kryds og tværs, vil der også være mulighed for at få anlagt en cirka tre kilometer lang rute til rekreative formål, konstaterede han.

Annonce
Sport For abonnenter

Følg kampen her: TTH er 60 minutter fra at redde livet i ligaen, når aftenens kamp i Roskile fløjtes op

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Sådan skal vandtårnet se ud: To etager højere og proppet med unge mennesker

Holstebro For abonnenter

Se video: Markant bygning er ved at forsvinde - skal gøre plads til 'ny' bydel

Holstebro

Millioner på vej til VIA's læreruddannelser - også i Nørre Nissum og Holstebro: Sådan skal pengene bruges

Navne For abonnenter

Han er årsagen til, at containere spærrer rådhuspladsen for tiden

Nogle shopper Bitcoins til spotpris, mens andre ser starten på enden: Derfor er der kaos i kryptoverdenen

Struer

Kampklædt politi rykkede ud: Satudarah luftede rygmærkerne på villavej

Vestjylland For abonnenter

KD-storkredsformand efter landsformandens afgang: Det er da ikke en af de gode oplevelser

Ægtepars salg eksploderer efter økonomisk mavepuster: - For det meste kan vi samarbejde

Holstebro

Endnu en restaurant åbner: Sætter blus under den store wok

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Struer

Mangel på hænder og et efterslæb, der ikke kan indhentes, får nu sundhedsplejen til at udskyde og aflyse en række opgaver

Holstebro For abonnenter

Ville forbedre rekrutteringen til lægebilerne, men det gik stik modsat: Får 5000  kr. mere i løn i naboregionen

Struer

Hvad skal der dog laves her? Har du også undret dig, kommer svaret her

Annonce