Annonce
Mærkedage

Så lyder fløjten for Kaptajn Von Trapp

Den canadiske skuespiller Christopher Plummer fylder 90 år fredag den 13. december. (Arkivfoto) Mario Anzuoni/Reuters
Skuespiller Christopher Plummer blev berømt for sin rolle i "The Sound of Music", som han siden har brugt energi på at distancere sig fra. Nu fylder han 90 år.

90 Med et skælmsk smil og sit velkendte glimt i øjet sang og spillede Christopher Plummer sig i 1965 ind i mange pigehjerter som den østrigske baron von Trapp i hitmusicalen "The Sound of Music".

I hvert fald faldt den unge nonne og barnepige Maria spillet af Julie Andrews pladask for den stovte rigmand, da han greb guitaren og croonede sit glansnummer "Edelweiss".

Det startede ellers mindre godt.

Da Maria først kom til von Trapp-palæet, hundsede den patriarkalske baron rundt med både børnene og hende med en skibsfløjte, som han havde hjembragt fra sine år som søofficer.

Men siden fik piben heldigvis en anden lyd.

Rollen som Georg von Trapp har klæbet til Plummer siden, og det gør den fortsat, selv om han den 13. december fylder 90 år.

Selv har Christopher Plummer altid hadet den.

Han har kaldt figuren von Trapp for "frygtelig, sentimental og klam" og undlod at troppe op til markeringen af filmens 40-års jubilæum i 2005.

Han har også sagt, at han - bortset fra samarbejdet med Julie Andrews - hadede at lave "The Sound of Music".

I det hele taget var det slet ikke filmmediet, der drog canadiske Plummer mod skuespillet. Det var teatret.

Han er født i Toronto, hvor han i første omgang voksede op med en drøm om at blive koncertpianist.

Undervejs fik han dog øjnene op for teatret, som blev hans indgang til skuespillet.

Efter endt uddannelse i Montreal optrådte han på Broadway og var også i Storbritannien for at spille flere klassiske roller.

I London spillede han blandt andet med the Royal Shakespeare Company, hvor han blandt flere roller i starten af 1960'erne fik æren af at spille hovedrollen i "Richard III".

Efter dundersucces med "The Sound of Music", der slog "Borte med Blæsten" af pinden som den mest sete film, har Christopher Plummer med jævne mellemrum fortsat karrieren i Hollywood.

Til dato er det blevet til roller i knap 30 Hollywood-film, og undervejs har han blandt andet i 2012 vundet en oscarstatuette for bedste birolle i filmen "Beginners".

Plummer, der selv er enebarn, har datteren Amanda Plummer.

Hun er også skuespiller og spillede blandt andet med i åbningsscenen af storfilmen "Pulp Fiction".

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce