Annonce
Navne

Rydhave-efterskole får viceforstander

Rasmus Kilsmark foran hallen, der i efterårsferien danner ramme om en håndboldcamp. Foto: Lars Rask Vendelbjerg
40-årige Rasmus Kilsmark glæder sig til lederjobbet på Rydhave Slots Efterskole.

Ryde: Han har altid gået med "en leder" i maven - og synes nu at have kompetencen og alderen til at kaste sig ud i opgaven. Samtidigt elsker han efterskole-verdenen.

Derfor har Rasmus Kilsmark Bæk Jensen, 40, søgt - og fået - den nyoprettede stilling som viceforstander på Rydhave Slots Efterskole.

Rasmus Kilsmark er vokset op i en lærerfamilie i Skave og bor nu i Mejrup.

- Jeg har altid været glad for at undervise og begyndte allerede i Skave som badmintontræner, fortæller han.

Efter studentereksamen arbejdede han som pædagogmedhjælper i Borbjerg, inden han tog fat på lærerstudiet i Hjørring, hvor han var uddannet 2004. Efter tre et halvt år som lærer i Vraa skiftede han spor til feriecentret Skallerup Klit som administrativ medarbejder og sælger.

- Men erkendte efter fire år, at jeg hellere ville være lærer, som jeg er bedst til, smiler han.

De følgende 11 år arbejdede han som lærer hos VUC, heraf 10 år i Holstebro. 2016 valgte han at blive efterskolelærer i Staby og året efter i Lomborg. Her underviste han i dansk, engelsk og håndbold. Stod blandt andet for pigernes håndboldlinie.

Rasmus Kilsmark har stor erfaring som håndboldtræner. Han var i en årrække træner for håndboldkvinderne i Mejrup, der med ham i front nåede helt til oprykningspillet til 1. division. Han har taget uddannelsen på trænerskolen i Viborg og har fået flere tilbud om at træne på højt niveau. Men vælger nu at koncentrere sig om Rydhave. Her er han med til at etablere en håndboldcamp i efterårsferien. Til han var 21 år spillede han selv meget håndbold - så meget, at knæene ikke længere kunne holde til det.

Rasmus Kilsmark er gift med Pernille, der er lærer på Nørre Boulevard Skolen i Holstebro. De har børnene Pelle, to år, og Sine, fem måneder, og han har sønnen Tobias, 11, fra et tidligere forhold. Pernille har spillet håndbold på eliteniveau, og han mødte hende som træner i Mejrup-klubben.

- Jeg interesserer mig fortsat meget for håndbold og ser en del kampe, fortæller han.

Selv dyrker han golf, hvor han har et handicap på 5,9.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Annonce