x
Annonce
Mærkedage

Russeren der kan fylde et rum

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, har haft samme post de seneste 16 år. Evgenia Novozhenina/Reuters
Sergej Lavrov har været med i toppen af russisk politik i årevis. En dreven diplomat. FN-ambassadør og nu udenrigsminister. Den 21. marts fylder han 70.

70 Nogle gange bliver de bare siddende, når de først har sat sig i udenrigsministeriets kontor i Kreml.

Andrej Gromyko var udenrigsminister fra 1957 til 1985 i sovjettiden.

Nu om dage hedder udenrigsministeren Sergej Lavrov.

Der er et stykke vej endnu op til Gromykos 28 år i embedet, men Lavrov har dog været udenrigsminister siden 2004.

Så den 24. februar havde han haft ministerposten i 16 år.

Om han kan nå 28 år som Gromyko er et åbent spørgsmål - og måske op til præsident Vladimir Putin.

Nyhedsbureauet AFP skriver, at 70 år er aldersgrænsen for udnævnelsen til poster i staten, og Lavrov fylder 70 den 21. marts.

Lavrov er ikke en traditionel politiker. Han har en baggrund som diplomat.

Sergej Viktorovitj Lavrov, født i Moskva af en russisk mor og en armensk far i 1950, læste som ung på Moskvas Statsinstitut for Internationale Forhold.

Her lærte han flere sprog. Han lærte om verden og Østblokkens syn på den, og efter den afsluttende eksamen i 1972 begyndte karrieren i det sovjetiske udenrigsministerium.

Han fortsatte i ministeriet efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

I 1994 blev han Ruslands FN-ambassadør, og i de næste ti år fik omverdenen for alvor indtryk af den høje og skarpe diplomat fra Moskva.

Sportsinteresseret og atletisk var han også, men ikke mere end at han som mange andre også havde laster.

I et portræt af Lavrov fortæller BBC, at han i 2003 i kraftige vendinger fordømte, at der blev indført rygeforbud i FN's hovedkvarter.

Han talte om brud på sine diplomatiske rettigheder.

- Han ledte altid efter en chance for at komme ud og få et hvæs, husker en af de gamle diplomater fra dengang.

Men Lavrov kunne mere end at pulse på gaden foran FN-bygningen.

Kilder i FN fortæller til BBC, at Lavrov med "sin maskuline skikkelse og sit robuste gode udseende" kunne overtage et lokale, når han trådte ind i det.

- Alle regnede ham for den mest magtfulde personlighed i Sikkerhedsrådet på det tidspunkt. Han tænkte hurtigt, havde en bred og præcis viden og var klar over, hvad der skete. Med sit ordforråd kunne han hurtigt dreje samtalen i debatten.

I 2004 blev han udnævnt til udenrigsminister af præsident Vladimir Putin, og her har han altså siddet lige siden.

Også mens Putin midlertidigt var premierminister i fire år, da Dmitrij Medvedev var præsident.

Lavrov regnes for at være mere diplomat end politiker.

Andre bestemmer mere over udenrigspolitikken - eller kursen - men han gennemfører den.

Rex Tillerson, USA's udenrigsminister i 2017, sagde ifølge nyhedsbureauet AFP engang:

- Man kan ikke danse tango med Lavrov, for han har ikke lov til at danse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce