Annonce
Navne

Rune i Rio: Præsidenten kalder corona 'en lille influenza'

En af Rio's to berømte strande, Ipanema - temmelig mennesketom. Privatfoto
Rune Krogshede bor i den brasilianske storby, Rio de Janeiro, sammen med sin kone Júlia hos hendes forældre. Her står den på sambafodbold fra 1970 på tv - og for Runes vedkommende på musik og hjælp til et dansk corona-projekt i byens slumkvarterer.
Annonce

Rio: Mens Europa langsomt, men sikkert, er i færd med at genåbne efter coronavirus-lockdown, er situationen i Sydamerikas største land, Brasilien, en noget anden.

Brasilien er nu det land i verden, der er tredje hårdest ramt af coronaviruspandemien målt på antal smittetilfælde - et tal, der stiger med omkring 3000 om dagen, selvom Brasilien ikke engang tester omfattende. Kun USA og Rusland har flere smitede.

I landets næststørste by, Rio de Janeiro, kendt for strandene Copacabana og Ipanema, for Kristus-figuren med de udbredte arme på toppen af Corcovado-bjerget samt for de årlige karneval, bor der 6,7 millioner mennesker.

Én af dem er 43-årige Rune Krogshede fra Holstebro.

Rune er brasiliansk gift - med Júlia - og har tilbragt en måned om året i sin kones hjemland de seneste seks-syv år. Men i januar 2020 flyttede han og Julia til Rio med det formål at blive der i længere tid.

- Júlia's postdoc-kontrakt er på et år, men vi satser på at blive i hvert fald et par år og få en god, fælles tilknytning hertil - både professionelt og personligt. For mig som freelance musiker og som behandler er der spændende muligheder for udvikling ved at have en fod i både Danmark og Brasilien. Júlia skrev speciale i Rio om Lars von Trier og lavede efterfølgende en PhD på Aarhus Universitet, som blandt meget andet indeholdt lidt baglæns historieskrivning om Cinema Novos (brasiliansk film i 1960'erne, red.) direkte indflydelse på udviklingen af Dogme 95 og hele den filmbølge, som rullede i Danmark efterfølgende, fortæller Rune Krogshede.

Brasilien

I Brasilien er der, ifølge tal fra den 18. maj, registreret 255.368 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 16.853 corona-relaterede dødsfald.

Der bor 212,5 millioner mennesker i Brasilien.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Annonce

Bor hos svigerforældrene

Rune vokset op i Midtjylland, men hans forældre er vestjyder, og de flyttede tilbage til rødderne, mens Rune var på efterskole. Da han skulle på gymnasiet, valgte han Holstebro Gymnasium & HF samt Musikalsk Grundkursus (MGK) i 1993 - og flyttede ind på kollegie i Rendsborggade året efter.

Han har en BA i filosofi og musikkultur fra Aarhus Universitet samt et par årsværk på musikkonservatoriet. Efterfølgende uddannede han sig til kropsterapeut hos body-sds og som akupunktør. Siden 2011 har han været freelance-musiker og behandler. De sidste tre år primært i Nordic Health House i København og Akupunkturhuset i Aarhus.

- Jeg ville gerne på nuværende tidspunkt have været i gang med at spille rundt omkring og have fundet et sted at have klienter i Rio. Juni og juli var sat af til at holde gryden med klienter og koncerter i kog hjemme i Danmark. Jeg har stadig flybilletten til Danmark, men folk er jo stadig forsigtige med at gå ud til for eksempel behandlinger, og koncerterne henover sommeren er aflyst, så planen om at have et par måneder med fuld skrue på indtjeningen er sat på stand by, fortæller Rune Krogshede, der i øjeblikket bor sammen med sin kone hos hendes forældre.

- De er middelklasse med hus, bil, rent vand og et fyldt køleskab. Her er bedre plads, og samtidig kan vi hjælpe med indkøb og andre praktiske ting. Det er en fin løsning for alle. Jeg solgte min bil, inden vi tog afsted, og vores lejlighed i København er lejet ud indtil næste år, så der er ro på, forklarer han.

Annonce

Præsidentens mentale sundhed

Er du bekymret for Brasilens fremtid?

- Altså, det er vel oplagt at være bekymret for fremtiden i Brasilien, men det er jeg nu egentlig i det store hele ikke. Et godt parameter er, at antallet af studerende på for eksempel Brazil Institute på Kings College i London er stigende - også på trods af Brasiliens nuværende regeringskrise og dalende økonomi. Brasilien er et BRIK-land med enorme ressourcer og muligheder. To grønne eksempler er, at Brasilien har verdens største ferskvandreserver og er det land i verden med højest biodiversitet. Nogle analytikere mener, at Brasilien har potentiale til at blive en supermagt. Det håber jeg er rigtigt, for Brasilien er langt lettere at relatere til værdimæssigt end for eksempel Kina og Indien, mener Rune Krogshede.

Udtrykket BRIK er opfundet i 2001 af en analytiker hos den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, og dækker over landene Brasilien, Rusland, Indien og Kina, der dengang havde økonomier i buldrende hurtig vækst. Siden er det gået op og ned for de fire lande - og der er bestemt også problemer i det store og folkerige Brasilien. Hvordan den nuværende tilstand håndteres, har indflydelse på vejen fremad.

- Jeg er aktuelt bekymret - og ikke kun på grund af corona. Coronaen hjælper selvfølgelig med til at udstille nogle af de udfordringer, Brasilien har. Mest oplagt eksempel er præsident Bolsonaro, hvis mentale sundhed med rette betvivles i seriøse aviser både nationalt og internationalt. Han omtaler corona som en “lille influenza”, nægter at udlevere sin egen (sandsynligvis positive) test og opfører sig med en uansvarlighed, der hører til én, som allerede har været smittet og nu er udødelig. Han gør stort set det modsatte af, hvad hans - nu afskedigede - sundhedsminister med en fin indsats opfordrede befolkningen til at gøre: Holde afstand, bruge maske, spritte af og så videre. Det har kostet masser af menneskeliv, og lige nu er der folk, som dør som følge af manglende pladser og manglende udstyr på hospitalerne, fortæller Rune Krogshede.

Rune Krogshede lever dels af at behandle - han er uddannet kropsterapeut og akkupunktør - og dels af at være freelance musiker. På tørresnoren her bag ham hænger blandt andet masker til tørre. Privatfoto
Annonce

Samba og fodbold

Rio er en kulturel smeltedigel. Fødestedet for samba og bossa nova, en by grebet af fodboldglæde, usædvanlig smuk og kontrastfyldt, placeret på Costa Verde omkranset af bjerge og søer.

- Jeg fangede oprindeligt interesse for Rio og Brasilien i forbindelse med mine år på musikkonservatoriet, hvor jeg studerende på RMB, som er den afdeling, der mest integrerer kroppen i musikken. Sang, dans og spil med masser af rytme som uadskillelige størrelser. En gave til musikforståelsen, pædagogikken og generelt måden at være sammen på, som i virkeligheden er meget afrikansk. Og i sin rå form for langt væk fra dansk kultur, ler Rune Krogshede og forklarer, at man i Brasilien "har slebet kanterne af for os" og formået at integrere forskellige kulturer og få noget virkeligt unikt ud af det.

Førnævnte bossa nova er et oplagt eksempel.

Lige i øjeblikket bliver der dog ikke danset meget i gaderne. På tv viser man i bedste sendetid alle Brasiliens kampe fra VM i 1970, som de vandt. Sejren blev, ifølge Rune, fejret med jubel og fyrværkeri, akkurat som havde det været nu og ikke for 50 år siden, at blandt andre Pelé kunne løfte VM-trofæet i triumf.

- Corona har vist os, at vi lever i en global verden, og at vi har et fælles ansvar for at finde bedre løsninger på globale problemer. Det er i min optik meget positivt, og her kan Brasilien i høj grad bidrage. Og hvis alt ikke lige kører som smurt her i verdens femte største land, er det også fordi, det ikke har været et land ret længe. Det virker som om, de er gået lidt under radaren, fordi det er et udviklingsland. Historien taget i betragtning er det forståeligt nok, eftersom det først blev et selvstændigt land i 1822 og i lange perioder har været militær diktatur. Senest indtil 1984, fortæller Rune Krogshede.

Rio har de største favela'er i Brasilien. Slumkvartererne udgør et stort problem emd hensyn til corona-smittespredning på grund af mangel på rent vand og det umulige i at holde afstand. Privatfoto
Annonce

Vi har et klimatog at nå

Tror du, at corona vil få en varig effekt på verden?

- Jeg håber da virkelig, at corona vil få en varig effekt på verden. Primært til det bedre selvfølgelig. Jeg håber ikke, at ambitionen er at vende tilbage til normalen, men derimod at vi formår at lære noget i processen. Vi har hver især et ansvar for at komme klogere og mere næstekærlige ud på den anden side. Helt overordnet har vi også et klimatog, vi skal nå, og den her tid er en enestående chance for at sætte en ny grøn kurs. Det har jo vist sig, at befolkningerne mange steder er forbavsende lydhøre og medgørlige, når det er nødvendigt, siger Rune Krogshede optimistisk.

Danmarks er han ikke bekymret for.

- Men jeg er lidt bekymret for min far, som har den alder, hvor selv en lille influenza er et problem. Og så bliver jeg rigtig træt, når jeg læser en lang artikel i Berlingske om en forælder til et børnehavebarn, som skælder i forvejen overbelastede pædagoger ud over den overlast barnet har lidt, fordi der ikke lige var stillet en toiletvogn op endnu, siger han og tilføjer så:

- Men heldigvis er det også meget dansk at ville være med til at hjælpe, hvor man kan, og hvor det er nødvendigt - må jeg slå et slag for det her i avisen også?

Her sidder Runes svigerforældre og ser fodbold fra 1970. Brasilien vandt finalen, der blev spillet i Mexico City, 4-1 over i Italien. For nylig blev det fejret i Rio akkurat som dengang i 1970.
Annonce

Hjælp fattige i Rios slum

Det, Rune Krogshede taler om, er "Dansk Corona-hjælp i Rio", et projekt startet af en gruppe af de danskere, som bor i Rio, i samarbejde med Det Danske Handelskammer, Det Danske Kulturinstitut samt den danske konsul i Rio.

- I Rio bor der cirka 1,5 million mennesker i favelaer, som er slumkvartererne. Ud over præsidenten er det den største udfordring under corona. Mange har ikke adgang til rent vand og sæbe, og social afstand er stort set umulig. Derfor støtter Dansk Corona-hjælp blandt andet sanitære projekter, mad og lokal produktion af sæbe, og det kan Dagbladets læsere også være med til, foreslår Rune Krogshede.

Man kan søge på "Dansk Corona-hjælp i Rio de Janeiro" på Facebook. Så kommer man til deres side, hvor man kan klikke på et link og støtte

Et "solidaritets-køkken" - altså et køkken, der sørger for mad til dem, der ikke selv har råd. Privatfoto
Der er sådan set maskepåbud, men ikke alle overholder det. Slet ikke præsidenten. Men her er det Rune Krogshede. Privatfoto
Ipanema i dagslys - og med meget få gæster. Noget ellers ret uhørt. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Benjamin forsvarer sin ph.d.

Struer

Havne Allé lukkes i weekenden

Annonce