Annonce
Livsstil

Roman: Ida Jessen berører igen

Ida Jessen. Foto: Miklos Szabo/Gyldendal

"Doktor Bagges anagrammer" viser en kompliceret personlighed

Bøger: Vi er ikke bare i en tid med herreværelser og pakker indbundet i kardus fra papirhandleren i Vejle, men vi er også hos det kendte ægtepar Bagge fra Ida Jessens roman fra 2015, "En ny tid". Det er vi i Ida Jessens nye roman "Doktor Bagges anagrammer". Dengang lærte vi doktorfruen at kende. Nu er det doktorens tur.

Man skulle ikke mene, at Vigand Bagge ville have lyst til at gå så tæt på sig selv, som han gør i disse optegnelser fra sit lægeliv. Han er ikke den, der har lyst til at krænge sjælen ud.

"Vi tjenere af Æskulap er ikke meget for at skrive," siger han. Det skulle da lige være anagrammer. Men han fristes dog, tilskyndet af sin kone, af den opfordring, han har fået fra Dansk Lægeforening.

Vi følger så doktor Bagge på lægebesøg i Thyregod og omegn. Det er alt fra kindtænder og hugormebid til barsler og dødsfald, han må tage sig af. Doktorstolen skal i brug på alle tider af døgnet. Han er, som han selv siger, en "metodisk mand", selv når det drejede sig om hans forelskelse i Lilly i sin tid. Og han er helt med på noderne, hvad angår renlighed og hygiejne.

Det interessante i Ida Jessens lægeportræt er det komplicerede i Bagges personlighed. Nok er lægen en barsk natur, grænsende til det blaserte, men han har sine bløde sider. Han prøver at leve op til sin beundrede fars ord: "Svøm ikke hen!", men især i forbindelse med naturen og børn viser han den anden side. Da lærerens fem børn dør af difteri, er doktoren stærkt berørt og med god grund. Også i forhold til hans kone plager skyldfølelsen ham. "Jeg har skuffet hende," lyder det.

Som en understrøm gennem romanen går doktor Bagges egne symptomer på alvorlig sygdom. Fint og afdæmpet givet læseren af Ida Jessen. Behovet for rent undertøj bliver betragteligt, appetitten aftager, og til sidst ryddes der op i konsultationens papirbunker.

Stærkt virker nogle af læge Bagges allersidste optegnelser, måske især denne: "Jeg kan fortælle om døden. Den er en nærhed". Sådan kan læseren blive berørt af endnu en roman fra Ida Jessens hånd og bagland. Ida Jessen: "Doktor Bagges anagrammer, 160 sider, 199,95 kroner, Gyldendal

Ida Jessen: "Doktor Bagges anagrammer". Foto: Gyldendal
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce