Annonce
Mærkedage

Rohde er både prosaist og dramatiker

Jokum Rohde, der fylder 50 år lørdag den 4. januar, udgav senest essaysamlingen Modkørende i 2018. (Arkivfoto) Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Jokum Rohde er en anerkendt dramatiker, der også sideløbende har plejet en karriere som romanforfatter. Han fylder 50 år lørdag den 4. januar.
Annonce

50 Jokum Rohde har fulgt to spor i sit virke: prosa og dramatik.

Prosaen var den første kærlighed, og forfatteren slog allerede som 24-årig igennem med romanen "Jonas' bog".

Men det er især som en af landets dygtigste dramatikere, at Jokum Rohde, der fylder 50 år lørdag den 4. januar, blev kendt.

Begge kunstarter - prosaen og teatret - har han kredset om hele livet. Selv om der til tider har været mere tid til det andet end det første. Og der har også været kortere mellem succeserne på scenen.

Blandt højdepunkterne er "Pinocchios aske", som blev opført på Det Kongelige Teater i 2005 og året efter på norske og svenske scener.

Værket indbragte Rohde en Reumert-pris og nominering til Nordisk Råds Dramatikerpris.

Fra 2008 til 2016 var han husdramatiker ved Det Kongelige Teater, hvor han senere blandt andet har leveret et biografisk drama om Darwin, "Darwins testamente", og det eksperimenterende stykke "Manson", der delte vandene.

Ud til et bredere publikum er han nået med dramatiseringer og rekonstruktioner af klassikere som ridderdramaet "Ivanhoe" og "Robin Hood", som Det Kongelige Teater har spillet i Ulvedalene i Dyrehaven.

På bogsiden har han ofte ladet sine fortællinger handle i og om sin hjemby, København. Både med de skæve eksistenser i socialt tunge miljøer og med udspring i hans eget liv i den kreative klasse.

Samt i fotoform i bogen "København con amore", hvor han sammen med digteren Søren Ulrik Thomsen forevigede noget af det upolerede København.

Jokum Rohde har ikke teatrets verden fra fremmede. Han er søn af skuespilleren Christiane Rohde og billedkunstneren Per Arnoldi, og hans morfar, Henning Rohde, var direktør for Det Kongelige Teater.

Jokum Rohde er uddannet på Københavns Universitet i teatervidenskab, filosofi og religion.

Han sad i kanonudvalget for scenekunst i 2006 og er idémand og redaktør bag forlaget Lindhardt og Ringhofs dramaserie med ny dramatik.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce