Annonce
Læserbrev

Robotteknologi. Lad bare fremtiden komme

Debat: For nylig gennemførte titusindvis af danskere det såkaldte Royal Run. Det var kronprins Frederik og idrætsvisionen Bevæg For Livet, der fandt på ideen til folkeløbet, som nu er blevet en tilbagevendende begivenhed. Ganske opsigtsvækkende gennemførte en lam kvinde løbet. Hun gennemførte løbet på en mil, 1609 meter. Kvinden er ellers lam fra brystet og ned og sidder i kørestol, alligevel krydsede hun altså målstregen oprejst. Det kunne hun, fordi hun har trænet sig op til at kunne gå med et exoskelet. Det er en slags robotdragt, hun spænder om livet og benene, og som kan få benene til at gå.

Det er endnu et imponerende bevis på, hvor stærkt den teknologiske udvikling går. Robotteknologi kan stadigt mere, og bliver hele tiden billigere og dermed mere tilgængelig. Det er fantastisk. Tænk også på, hvordan teknologien kan ændre livet for de mange ældre, der ikke er så stærke, som de har været. Der forskes i at udvikle robotinspirerede hjælpemidler, som kan spændes fast på kroppen. Hjælpemidlerne forstærker kroppens styrke, og brugeren vil være i stand til at løfte og klare mere, end kroppen egentligt er i stand til. Det er det, som gjorde, at kvinden kunne gennemføre løbet stående. Det lyder måske lidt science-fiction-agtigt, men det er vel ikke anderledes end de mange, som via en elmotor på cykel får lidt ekstra pedalkraft.

Tænk på mulighederne! Folk med funktionsnedsættelser kan med lidt teknologisk hjælp klare meget mere selv og få et mere værdigt liv. Mon ikke de fleste ville foretrække, at de selv kan styre toiletbesøgene, i stedet for at vente på at plejepersonalet har tid til at hjælpe? Jo, robotteknologi kan hjælpe mange til en bedre og mere værdig hverdag, og man skal heller ikke kimse af, at der vil være store gevinster for samfundet at hente også. Så lad bare fremtiden komme!

Annonce
Med Exoskelet kan selv en lammet person bevæge sig. Foto: Vibeke Volder
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Så kan det kun gå galt

Når en kommune vil foretage beslutninger, der har gennemgribende betydning for et lokalområde, så er det vigtigt, at man forinden er i dialog, så det ikke er en pludselig beslutning, der bliver trukket ned over hovedet på områdets beboere. Så får man i hvert tilfælde kun en meget negativ reaktion ud af det. Et skoleeksempel på det er, at Lemvig Byråd i et enigt budgetforlig har besluttet, at plejehjemmet i Nørre Nissum fremover ikke skal benyttes til lokale beboere. Det skal være en specialafdeling. Den oplysning kom som et chok for lokalområdet, da ingen havde sagt noget om det på forhånd. Ej heller høringsberettigede råd som for eksempel Ældrerådet. Reaktionen er naturlig. En voldsom protest rejser sig fra lokalområdets side, fordi man anser det for et overgreb, at politikere og embedsmænd nu vil fjerne det lokale tilhørsforhold for de ældre til deres egn. I forvejen vil det være vanskeligt at overbevise et lokalområde om, det er en god idé, fordi de skal se på kommunen som helhed, og som udvalgsformanden nu efterfølgende forsøger at forklare, at er det godt at samle specialenheder af både økonomiske og faglige grunde. Når man ikke på forhånd forsøger at forklare baggrunden for, hvorfor man vil tage sådan en beslutning, som man ved er virkelig sårbart for et lokalområde, så skal det gå galt. Taler man om nedlæggelser af skoler for eksempel, så skal der være en lang høringsproces. Det gælder så tilsyneladende ikke, når man ændrer på status for et plejehjem. Og det er helt galt. Nu vil kommunen kun møde modstand, fordi chokket sidder i lokalområdet, og man har været helt uforberedt på det. Det er også borgerforeningerne selv, der har indbudt til borgermøde. Det initiativ skulle kommunen naturligvis have taget, inden man overhovedet satte beslutningen til politisk afgørelse. Alle sten skulle være vendt inden da, og det bliver de først efterfølgende nu, og det er en dårlig demokratisk proces. Der kunne måske være opnået en lidt større forståelse for beslutningen, hvis kommunen selv havde taget initiativet og fremlagt overvejelserne, inden man tog beslutningen.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce