Læserbrev

Robotteknologi. Lad bare fremtiden komme

Debat: For nylig gennemførte titusindvis af danskere det såkaldte Royal Run. Det var kronprins Frederik og idrætsvisionen Bevæg For Livet, der fandt på ideen til folkeløbet, som nu er blevet en tilbagevendende begivenhed. Ganske opsigtsvækkende gennemførte en lam kvinde løbet. Hun gennemførte løbet på en mil, 1609 meter. Kvinden er ellers lam fra brystet og ned og sidder i kørestol, alligevel krydsede hun altså målstregen oprejst. Det kunne hun, fordi hun har trænet sig op til at kunne gå med et exoskelet. Det er en slags robotdragt, hun spænder om livet og benene, og som kan få benene til at gå.

Det er endnu et imponerende bevis på, hvor stærkt den teknologiske udvikling går. Robotteknologi kan stadigt mere, og bliver hele tiden billigere og dermed mere tilgængelig. Det er fantastisk. Tænk også på, hvordan teknologien kan ændre livet for de mange ældre, der ikke er så stærke, som de har været. Der forskes i at udvikle robotinspirerede hjælpemidler, som kan spændes fast på kroppen. Hjælpemidlerne forstærker kroppens styrke, og brugeren vil være i stand til at løfte og klare mere, end kroppen egentligt er i stand til. Det er det, som gjorde, at kvinden kunne gennemføre løbet stående. Det lyder måske lidt science-fiction-agtigt, men det er vel ikke anderledes end de mange, som via en elmotor på cykel får lidt ekstra pedalkraft.

Tænk på mulighederne! Folk med funktionsnedsættelser kan med lidt teknologisk hjælp klare meget mere selv og få et mere værdigt liv. Mon ikke de fleste ville foretrække, at de selv kan styre toiletbesøgene, i stedet for at vente på at plejepersonalet har tid til at hjælpe? Jo, robotteknologi kan hjælpe mange til en bedre og mere værdig hverdag, og man skal heller ikke kimse af, at der vil være store gevinster for samfundet at hente også. Så lad bare fremtiden komme!

Med Exoskelet kan selv en lammet person bevæge sig. Foto: Vibeke Volder
0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Små kommuner dropper parkeringskontrol efter ny regel

Indland For abonnenter

16-årige Gitte blev myrdet for 40 år siden: Morderen er aldrig fundet

Livsstil For abonnenter

Forfatter og journalist Lone Theils: Jeg ser verden som et fantastisk sted, der skal opdages

FCM

FCM sælger Kian Hansen til FC Nordsjælland

Leder For abonnenter

Et spørgsmål om tillid

At landets regioner har og fortsat leverer sundhedsydelser af vidt forskellige karakter er vel efterhånden ikke en overraskelse. I både Region Midtjylland, Region Sjælland og Region Syddanmark har man i en årrække valgt at tolke de nationale retningslinjer for brystkræft på helt deres egen måder, så ingen af dem levede op til retningslinjerne med det resultat, at flere tusinde kvinder potentielt ikke har fået den behandling, som de egentlig havde krav på. Det er der heldigvis blevet rettet op på - men i en region holder man stivnakket fast i, at gruppen af at kvinder med "specifikke smerter i brystet", ikke skal tilbydes den kliniske mammografi, som de er blevet snydt for, og som Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler at de genindkaldes til. Region Midtjylland, der alene ved bedre, peger på, at retningslinjerne for den specifikke patientgruppe efterfølgende er blevet lavet om, og at en almindelig mammografi derfor er fuldt tilstrækkelig set med dagens briller. Det er en underlig bagvendt argumentation, som ingen patienter og borgere kan være tjent med. Det burde være hævet over enhver tvivl, at man som patient naturligvis får den behandling, som man har krav på. De nationale retningslinjer i forhold til brystkræftundersøgelserne er nu engang lavet for at sikre patienterne så godt som muligt mod, at kræftknuder ikke overses. Ja, retningslinjerne ændrer sig. Det har de også gjort i det omtalte tilfælde. Men det er de gældende regler på det tidspunkt, hvor patienterne behandles, der skal overholdes - og ikke eventuelle fremtidige regler, som ingen kender. Heller ikke Region Midtjylland. Det handler i bund og grund om den tillid, man som borger gerne skal have til, at sundhedsvæsnet som en selvfølge altid og som minimum overholder gældende retningslinjer og anbefalinger. Den enkelte patient har ingen chance for at gennemskue om det sker i praksis. Det er alene et tillidsspørgsmål, og den tillid gambler man med i regionen, ved at fortsætte med at køre sit eget løb.

Holstebro

Politikers søn fik dramatisk start: Rutinetjek endte i akut kejsersnit, elektrochok og tarmoperation

Danmark For abonnenter

Stemmen bag 'Danmarksmester' er død: Karlo Staunskær førte drømmen ud i livet

Holstebro

Kendt værtshusholder overtager Onkel Toms Hytte

112

Han er sigtet for at råbe ukvemsord - men politiet ved ikke, hvem han er

Annonce