Annonce
Erhverv

Ringkøbing vil skabe ”summer camp” for unge turistarbejdere

Der er lagt op til Baywatch-stemning i Ringkøbing: Sommerferiejob og hygge med venner og kolleger i fritiden. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Det skal være cool at have sommerjob ved vestkysten, synes Ringkøbing-Skjern Kommune og erhvervslivet, som vil lokke unge til med job, bolig og festlig fritid.

RINGKØBING: ”Baywatch” kan godt gå hjem og lægge sig. I fremtiden bliver det i Ringkøbing-Skjern kommune, at de unge kan få et feriejob og samtidig den fedeste sommerferie med strandture, surfing og fester sammen med andre unge.

For at skaffe mere arbejdskraft til at betjene det hastigt voksende antal vestkystturister vil det lokale erhvervsliv i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune etablere en ”summer camp”, hvor unge fra hele landet kan bo billigt, blive transporteret ud til turistarbejdspladserne med shuttle-busser og hygge sig i fritiden.

- Vi er i den heldige situation, at stort set alle unge i vores egen kommune, som ønsker et job som sæsonarbejder, allerede er beskæftiget om sommeren. Derfor er vi nødt til at tiltrække flere, længere væk fra, når turismen oplever yderligere vækst. Men det er jo en udfordring på baggrund af en succes. Turismen vokser, så der er bestemt ingen, der klager, forklarer Sara Jørgensen, som er videnkoordinator i den afdeling i Ringkøbing-Skjern Kommune, som har til opgave at sikre, at området har det bedst mulige udbud af arbejdskraft, både i kvantitet og kvalitet.

- Vi arbejder i flere spor på samme tid. På det lange sigt ønsker vi, at flere skoleelever skal vælge en erhvervsfaglig uddannelse på UddannelsesCenter Ringkøbing-Skjern. Og går man den vej, håber vi, at flere får øjnene op for turisme og detailhandel. Det er desværre ikke så eftertragtet, fordi der ofte er skæve arbejdstider, og for mange unge kan det være svært at få øje på karrieremulighederne. De muligheder vil skolen, kommunen og erhvervslivet gerne samarbejde om at gøre mere synlige, siger Sara Jørgensen.

Samtidig vil Erhvervsakademi MidtVest allerede fra næste år målrette markedsføringsøkonom-uddannelsen i Skjern, så den sigter direkte mod turismesektoren.

Annonce

Alle skal i sving

Og så skal kommunen anstrenge sig for at aktivere alle sine egne lokale ressourcer.

- Jobcenteret er i fuld gang med planerne for at få ledige og fleksjobbere opkvalificeret. Men fleksjobberne er netop ikke til sæsonjob. Deres styrke er, at de kan udgøre en stabil arbejdskraft på få timer hele året rundt, og det kan jo være rart ikke at skulle lære alle op fra ny hvert år. Fordi fleksjobbere typisk arbejder med få timer om ugen, kan turisme-virksomhederne have råd til at have dem ansat hele året rundt. Og så kan der suppleres op med ekstra ansatte i højsæsonen, forklarer Sara Jørgensen.

Endelig skal kommunen støtte turistforeningen og det lokale erhvervsliv i at rekruttere flere unge udefra, som kunne tænkes at være parat til at bruge en sommer på at arbejde i Ringkøbing-Skjern Kommune, for eksempel i de mange turistjob i Søndervig.

- En af udfordringerne er, at mange unge ikke har bil og kørekort, så vi arbejder på at få indsat shuttle-busser, der kan transportere dem rundt i kommunen. Og så arbejder turistforeningen og kultur- og fritidscentret ROFI på at overtage et nedlagt plejehjem i Ringkøbing, som skal omdannes til en slags vandrehjem, hvor man kunne indkvartere sæsonarbejdere om sommeren og så bruge det til lejrskole i vinterhalvåret. Som kommune støtter vi op om planerne og håber, at det lykkes, fortæller Sara Jørgensen.

Sunny Beach - næsten

Hun håber, at mange unge fra nær og fjern vil få en fed sommer i kommunen, som bryster sig af at være lige midt i ”naturens rige” og nyde godt af muligheden for strandture, surfing, grillhygge og fest med andre unge i fritiden. Altså lidt som en dansk pendant til de mange unge, som rejser sydpå for at arbejde som turistguider.

- Ja, måske med knap så meget alkohol, som man hører om blandt guiderne sydpå. De skal jo også passe deres arbejde, siger Sara Jørgensen og griner.

Den foreløbige plan er, at kommunen og turisterhvervet skal på fælles charmeoffensiv på en af januars store uddannelsesmesser i Midt- eller Østjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Annonce