Annonce
Ulfborg/Vemb

Rift om sommerhuse - men i meget kort periode

Der er ekstra stor pres på sommerhuse i år men i en kortere periode, fordi de nordtyske ferier er presset sammen. Arkivfoto: Morten Stricker
De tyske sommerferie ligger i år klemt sammen over få uger - og det betyder både rift om husene og kan begrænse den samlede udlejning.

ULFBORG: Der er de seneste par år sat rekorder for udlejning af sommerhuse - og det kan ske igen i år.

- Det ser fornuftigt ud. Fra 13. juli og de næste fem uger er alt optaget, og vi kunne have udlejet meget mere, hvis vi havde flere sommerhuse. Før og efter denne periode er der fortsat ledige feriehuse, siger Johannes Olesen, som er medejer af Klitferie, der med base i Vedersø Klit udlejer cirka 220 sommerhuse - og herunder i Vester Husby, Fjand og Sdr. Nissum.

Men der er en alvorlig hæmsko for udlejningen i år.

- Sommerferierne i de nordlige tyske delstater er klemt sammen over få uger i år. Og det er den samme periode, hvor mange danskere holder ferie, siger Johannes Olesen.

I de bedste år strækker de nordtyske ferier sig til slutningen af august.

- Sidste år var det fordelt bedre, men i år har vi ledige sommerhuse fra midten af august. Så må vi gøre noget for at trække flere tyske seniorer herop, siger Johannes Olesen.

Den sammenklemte sommerferie - og den gode sommer i 2018 - har medvirket til, at der har været udsolgt tidligere i år, end der plejer.

- Det er helt sikker en del tyskere, som ikke har kunnet finde et sommerhus i Danmark - og så har de måttet tage til Kroatien eller et andet land - eller de er blevet hjemme, vurderer han.

Annonce

Kan blive rekordår

Stadig flere tyskere besøger også Vestkysten og kommer i de vestjyske sommerhuse uden for højsæsonen.

- I det første halvår har vi udlejet 8-10 procent mere end sidste år, siger Johannes Olesen, som også fortæller, at udlejning i september og oktober allerede ser rigtig pæn ud.

Selv i efterårsferien og omkring jul og nytår kommer der stadig flere tyskere.

- Lige nu har vi udlejet 45 procent mere i oktober kvartal, end vi havde på samme tidspunkt sidste år, og det er blandt andet omkring jul og nytår, siger Johannes Olesen efter at have tjekket tallene.

Tiden vil vise, om det bliver et rekordår med sommerhusgæster.

- Det vil jeg tro, selvom den sammenklemte sommerferie begrænser det, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce