Annonce
Holstebro

Rift om de sidste penge til bredbånd: Lokalsamfund ønsker ny pulje næste år

Fem lokalsamfund i Holstebro Kommune håber i år at få del i bredbåndspuljen. Det er nødvendigt med godt internet, hvis man vil sikre beboelse og udvikling i alle områder, siger de. Arkivfoto: Morten Pape
Fem lokalsamfund er med i opløbet om at få del i årets bredbåndspulje, som måske bliver den sidste. Samtidig opfordrer de til at lade puljen fortsætte næste år for at sikre udvikling i hele landet.
Annonce

Vemb/Staby/Handbjerg: - Vi har behov for at sikre os i fremtiden med bedre internet. Det er en måde at holde yderområderne beboet, siger Jens Løftgaard, som søger del i bredbåndspuljen på vejne af cirka 43 husstande i området ved Gørding.

Gørding er et af de over 500 lokalsamfund, som ønsker at få del i de 100 millioner kroner, der i år er i en bredbåndspulje til områder med dårlig dækning. Samtidig lægger regeringen op til at droppe puljen i næste års finanslov.

- Antallet af ansøgere er nok påvirket af, at puljen ser ud til at udgå. Jeg synes bestemt, der bør afsættes penge igen i 2021 for at sikre udvikling i hele landet, mener Jens Løftgaard, som bor længst mod vest ved Nissum Fjord.

- Jeg har kun en kobberledning med bredbånd. Andre i området har et luftbåret net, men det dækker ikke behovet. Vi har en del landbrug og hjemmearbejdspladser, som har stort behov for et bedre bredbåndsnet. Og vi har nye tilflyttere, som ønsker at arbejde hjemmefra, siger Jens Løftgaard.

Hver husstand skal selv betale mindst 4000 kroner for tilslutning i det indmeldte projekt. Nu kan firmaer byde ind med en pris på projektet, hvorefter der skal sendes en egentlig ansøgning om støtte.

- Det lyder måske kompliceret, men der er en god vejledning, så det er ikke så svært, siger Jens Løftgaard, som håber at få et godt tilbud, så de kan komme i mål.


- Vi har en del landbrug og hjemmearbejdspladser, som har stort behov for et bedre bredbåndsnet. Og vi har nye tilflyttere, som ønsker at arbejde hjemmefra

Jens Løftgaard, kontaktperson for bredbåndsprojekt i Gørding


- Her i området får vi strøm fra Jysk Energi, og vi er medejere. Så vi håber da, at de er interesseret og vil byde ind, siger Jens Løftgaard, der er tobaksarbejder, men indtil for ti år siden havde eget firma med kontorartikler.

Annonce

Store forhåbninger

Der er også en ansøgning fra et område omkring Stabyvej og mod nord til Nissum Fjord.

- 93 af de mulige 108 husstande har skrevet under på, at de gerne vil være med. Så der har været en flot opbakning, siger Anders Boll Mikkelsen, der trækker i trådene, og som også er forstander på Staby Efterskole, som allerede har et godt internet.

- Men jeg bor i et hus ved siden af skolen, og jeg har et luftbåret net via KA data. Det fungerer rimeligt - men det kniber, når der er flere på nettet, siger Anders Boll Mikkelsen, som ikke er i tvivl om behovet i fremtiden.

Bredbåndspuljen - fem ansøgere

Der er afsat 100 millioner kroner til bredbåndspuljen i 2020.

I Holstebro Kommune er der fem lokalsamfund, som har samlet lokal opbakning og indsendt et projekt.

1. Staby syd og nord: er for 93 husstande i området fra Skorkærvej over Stabyvej til Nørrevej, Nedervej og Klostervej.

2. Sir Bredbånd: er for 47-55 ansøgere i området fra Nordre Ringvej til Sirvej og Sir Kirkevej.

3. Bredbånd i Gørding: er for cirka 43 husstande i området omkring Gørding og Fjordvejen.

4. Handbjerg Sdr. Sogn: er for cirka 40 husstande omkring Holstebrovej og Kirkevej mv.

5. Burvej Bredbånd: er for knap 10 husstande i området ved Burvej.

Projekter skulle meldes ind på Energistyrelsens hjemmeside senest 21. september. Nu kan firmaer så byde på projekterne - og så skal der laves partnerskaber, så der kan sendes en ansøgning til puljen senest 26 oktober. Hver husstand skal selv betale mindst 4000 kroner for tilslutning. 

Et pointsystem - hvor prisen indgår - afgør, hvilke projekter, der får støtte, og i december bliver det offentliggjort hvilke.

Regeringen lægger op til, at der fra 2021 ikke er penge på Finansloven til bredbåndspuljen.

- Der er mange små virksomheder i området, som er afhængige af et godt internet. Hvis man har teenage-børn og flere er på nettet samtidig, så kræver det et godt net, siger Anders Boll Mikkelsen.

Han har foreløbig fået to tilbud på grave fiberbånd ned i området.

- Vi har fået et meget skarpt tilbud. Så jeg tror, at vi har gode chancer for at få penge fra puljen, siger Anders Boll Mikkelsen, som er bekymret for, at puljen måske forsvinder.

- Der er stadig mange pletter på kortet med dårlig dækning - og der er behov for lige vilkår i hele landet, siger han.

Annonce

Søger hos kommunen

Tre andre projekter forsøger også at nå i mål, nemlig i Sir, Handbjerg Syd, og omkring Burvej nær Vemb.

Flere projekter har søgt om støtte fra kommunen til projekterne - og Gørding har søgt om 200.000 kroner.

- Hvis man gerne vil have yderområder beboet, så kræver det en god infrastruktur - og herunder internet, siger Jens Løftgaard.

Byrådet støttede sidste år med 500 kroner per husstand i sådanne projekter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Lemvig

Elevernes trivsel er helt i top

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce