Annonce
Holstebro

Rideklub: Seks heste står lige nu med lammelser

Udbruddet af hesteherpes i Holstebro Sportsrideklub er ikke aftaget her efter de første 20 dage. Indtil nu har klubben mistet fire heste. Foto: Morten Stricker
Holstebro Sportsrideklub har ikke aflivet en hest siden fredag, men faren er langt fra drevet over.

Holstebro: Udbruddet af hesteherpes i Holstebro Sportsrideklub har ikke taget af i styrke hen over weekenden.

Det oplyser formanden for klubben, Claus Henriksen.

- Vi har heldigvis ikke måttet aflive flere heste, så vi er fortsat på fire. Men seks heste står lige nu med lammelser i bagparten. Det er fem private heste og én elevhest, siger formanden.

Han har stor forståelse for, at medlemmerne ringer eller spørger på Facebook til tilstanden på deres hest, men han appellerer til, at man undlader det lige i øjeblikket.

- Alle heste enten har eller har haft feber, og vi kan ikke andet end vente og se. Det ændrer sig så hurtigt. Men datters hest, som var den tredje, vi mistede, så ud til at have det fint - en time efter var den død, forklarer Claus Henriksen og tilføjer, at man tager hestenes temperatur to gange dagligt, morgen og aften.

Det er 20 dage siden, at rideskolen blev ramt af den meget aggressive og smitsomme hestevirus 1, også kaldet hesteherpes. Dyrlægerne har ikke nogen behandling af sygdommen, som kan forårsage feber, luftvejslidelser og i værste fald lammelser af bagparten, hvorved hestene begynder at slingre og ikke kan komme af med afføring og urin. Det er svært at sige, hvornår der ikke er risiko for lammelser, men udgangspunktet er to til seks dage efter første feberdag. Ingen heste kan erklæres raske, før der er gået 28 dage fra sidste feberdag i stalden. Derfor vil det ikke give mening at etablere midlertidige båse eller sætte dem, man tror er raske, på døgnfold for at isolere dem.

Rideklubben vil derfor være lukket for al unødigt ophold og al elevundervisning og pasning af halvparter - indtil videre frem til 1. juni.

- Der er kun adgang for voksne. Det har vi valgt at sige, fordi vi gerne vil skåne vores børn og unge for at se en død hest på gangen, siger Claus Henriksen.

Rideklubben har endnu ikke noget overblik over den økonomiske konsekvens af virus-udbruddet, men der kan vente en kæmpe regning, som klubben vil have meget svært ved at finansiere. Blandt andet kan der komme et krav om rengøring og disinfektion af alle tre staldafsnit samt ridehuset.

Holstebro Sportsrideklub oplever dog allerede stor sympati fra omverdenen. Forældre sælger lodsedler til fordel for klubben, personer som ikke har tilknytning til klubben opretter et passivt medlemskab, og de første donationer er lige så stille begyndt at rulle ind.

- Vi er i gang med at undersøge skattelovgivningen, så vi ikke risikerer at få et skattesmæk efterfølgende, oplyser formanden for Holstebro Sportsrideklub, der har oprettet et MobilePay-nummer til formålet.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Annonce