Annonce
Holstebro

Nykredit taber otte millioner på årets landsby - Plexus reddet ud af gældskniben

Holstebro Kommune har lavet en akkord med Nykredit og købt hele komplekset for 5,9 millioner kroner. Aftalen er den, at kommunen beholder Børnehuset Solkær, og sælger de resterende bygninger til Plexus for 3,5 millioner kroner. Arkivfoto
Holstebro Kommune har lavet akkord med Nykredit, som gør, at Plexus slipper af med større milliongæld - og kommunen overtager Børnehuset Solkærs bygninger.

IDOM: Plexus har været afgørende for, at Idom-Råsted er blevet årets landsby både i 2008 og igen i 2019. Men samtidig har kulturhuset, mødestedet og hallen været presset af en meget stor gæld på omkring 15 millioner kroner, som stedet ikke har kunnet betale. Heraf har der været en gæld på over 14 millioner kroner til Nykredit.

Nu ser Plexus ud til at være reddet ud af gældskniben. Men samtidig har Nykredit indkasseret et tab på cirka otte millioner kroner.

Det er Holstebro Kommune, som har lavet en akkord med Nykredit og købt hele komplekset for 5,9 millioner kroner. Aftalen er den, at kommunen beholder Børnehuset Solkær, som hidtil har været en del af Plexus. Og sælger de resterende bygninger til Plexus for 3,5 millioner kroner.

- Vores interesse har været, at vi fortsat kan drive daginstitutionen, og Nykredit ville kun at lave en akkord med én part. Derfor er det formelt kommunen, der købte det hele - og sælger en del af Plexus videre, forklarer Claus Brandt, som er økonomidirektør i Holstebro Kommune.

Der mangler endnu en tinglysning af handelen, men skæringsdatoen er aftalt til den 1. april i år.

Plexus skal så optage et nyt lån og indbetale de 3,5 millioner kroner til kommunen senere i år.

Annonce

Gæld og Swaplån

Plexus har delvist været presset af et dyrt Swaplån på cirka to millioner kroner og en rente på cirka fem procent, som ikke kunne omlægges. Samtidig har der været et tiårigt afdragsfrit lån på cirka otte millioner kroner, som der nu skulle betales afdrag på. I 2017 gav Plexus et underskud på 657.000 kroner.

Viggo Rækby, der er formand for forretningsudvalget i Plexus, er glad for, at der er fundet en løsning.

- Vi har været nødt til at finde en løsning, så vi kunne få rettet op på økonomien og dermed stå stærkere i fremtiden, siger han.

- Nu ser fremtiden langt lysere ud. Men vi skal arbejde hårdt hver dag for fortsat at kunne drive et sted, som er hjertet i Idom-Råsted, siger han.

Han vil ikke kommentere på Nykredits økonomiske tab ved aftalen.

- Det er en gensidig aftale, som alle har kunnet se sig ind i, siger Viggo Rækby.

Det er endnu ikke afklaret, hvor Plexus skal låne 3,5 millioner kroner for at betale prisen til kommunen.

Hos Idom-Råsted Idrætsforening er formanden Dennis Mølgaard Thiesen glad for, at Plexus med akkorden er reddet fra en risiko for konkurs.

- Plexus er et stort aktiv og betyder enormt meget som mødested og for alt andet, så jeg har svært ved at forestille mig Idom-Råsted uden Plexus, siger han.

- Vi har ikke nogen købmand i Idom, men vi har Plexus som samlingssted og mødested, siger Dennis Mølgaard Thiesen.

Han har ikke haft med Plexus's regnskab at gøre.

- Det er dyrt at opføre og drive et sted som Plexus. Det gælder også, når man har bygget nyt andre steder. Men landsbyer har behov for mere end et forsamlingshus for, at vi kan klare os, siger Dennis Mølgaard Thiesen.

I forbindelse med det seneste regnskab og ændringerne er værdien af Plexus nedskrevet fra 19,3 millioner kroner til seks millioner kroner. Bygningerne ligger på en lejet grund.

Annonce
Forsiden netop nu
112

80-årig død efter cigaret-ulykke

Leder For abonnenter

Vi skal huske vores etik

Sociale medier - eller måske rettere sociale platforme - som for eksempel Facebook har gjort det nemt og effektivt for enhver at udgive og sprede information. Det betyder, at et medie som dit lokale dagblad ikke altid er først med det seneste. Det er i dag heller ikke så vigtigt for en avis. Til gengæld er det vigtigere end nogensinde at udvælge, prioritere og guide i den store strøm af information. Mange læsere har måske undret sig over, at vi i tirsdagens avis ikke skrev, hvem der havde sat ild på Humlum Kro. For allerede mandag eftermiddag var det en kendt sag i lokalområdet, hvem der havde gjort det - og ovenikøbet tilstået det. Den information sørgede kroejer Tonny Hedegaard for at sprede, da han på Facebook skrev et længere indlæg om forbrydelsen, tilståelsen og detaljer i sagen. Alt sammen i den bedste mening og med et humanitært afsæt. Hvorfor skriver I det ikke, er vi blevet spurgt. Og svaret er, at vi langt fra skriver alt, hvad vi hører om. Det er yderst sjældent, at vi bringer navne på sigtede i straffesager, og selv når der er faldet dom, er det kun i de grovere sager, at vi skriver navnet på dømte. På den front adskiller medier sig fra den strøm af information - og misinformation - der flyder på for eksempel Facebook. Juridisk er der ikke nødvendigvis noget i vejen for at fortælle, hvem der har tilstået i en straffesag. Men vores etiske retningslinjer afholder os fra at gøre det per automatik. Sådan er det ikke på Facebook. På de sociale medier bliver etikkens bundgrænse defineret af laveste fællesnævner. Når vi i dag fortæller om Tonny Hedegaards udpegning af gerningsmanden, sker det heller ikke uden etiske overvejelser. Med vores journalistik om hans opslag er vi med til at sætte lys på sagen. Når vi alligevel beskæftiger os med det, skyldes det reaktionerne på offentliggørelsen. Opbakningen i lokalområdet og en tilsyneladende tilgivende attitude gør sagen og tilståelsen interessant i bredere forstand. Og det kommer vi til at skrive mere om.

Annonce