Annonce
Holstebro

Nykredit taber otte millioner på årets landsby - Plexus reddet ud af gældskniben

Holstebro Kommune har lavet en akkord med Nykredit og købt hele komplekset for 5,9 millioner kroner. Aftalen er den, at kommunen beholder Børnehuset Solkær, og sælger de resterende bygninger til Plexus for 3,5 millioner kroner. Arkivfoto
Holstebro Kommune har lavet akkord med Nykredit, som gør, at Plexus slipper af med større milliongæld - og kommunen overtager Børnehuset Solkærs bygninger.

IDOM: Plexus har været afgørende for, at Idom-Råsted er blevet årets landsby både i 2008 og igen i 2019. Men samtidig har kulturhuset, mødestedet og hallen været presset af en meget stor gæld på omkring 15 millioner kroner, som stedet ikke har kunnet betale. Heraf har der været en gæld på over 14 millioner kroner til Nykredit.

Nu ser Plexus ud til at være reddet ud af gældskniben. Men samtidig har Nykredit indkasseret et tab på cirka otte millioner kroner.

Det er Holstebro Kommune, som har lavet en akkord med Nykredit og købt hele komplekset for 5,9 millioner kroner. Aftalen er den, at kommunen beholder Børnehuset Solkær, som hidtil har været en del af Plexus. Og sælger de resterende bygninger til Plexus for 3,5 millioner kroner.

- Vores interesse har været, at vi fortsat kan drive daginstitutionen, og Nykredit ville kun at lave en akkord med én part. Derfor er det formelt kommunen, der købte det hele - og sælger en del af Plexus videre, forklarer Claus Brandt, som er økonomidirektør i Holstebro Kommune.

Der mangler endnu en tinglysning af handelen, men skæringsdatoen er aftalt til den 1. april i år.

Plexus skal så optage et nyt lån og indbetale de 3,5 millioner kroner til kommunen senere i år.

Gæld og Swaplån

Plexus har delvist været presset af et dyrt Swaplån på cirka to millioner kroner og en rente på cirka fem procent, som ikke kunne omlægges. Samtidig har der været et tiårigt afdragsfrit lån på cirka otte millioner kroner, som der nu skulle betales afdrag på. I 2017 gav Plexus et underskud på 657.000 kroner.

Viggo Rækby, der er formand for forretningsudvalget i Plexus, er glad for, at der er fundet en løsning.

- Vi har været nødt til at finde en løsning, så vi kunne få rettet op på økonomien og dermed stå stærkere i fremtiden, siger han.

- Nu ser fremtiden langt lysere ud. Men vi skal arbejde hårdt hver dag for fortsat at kunne drive et sted, som er hjertet i Idom-Råsted, siger han.

Han vil ikke kommentere på Nykredits økonomiske tab ved aftalen.

- Det er en gensidig aftale, som alle har kunnet se sig ind i, siger Viggo Rækby.

Det er endnu ikke afklaret, hvor Plexus skal låne 3,5 millioner kroner for at betale prisen til kommunen.

Hos Idom-Råsted Idrætsforening er formanden Dennis Mølgaard Thiesen glad for, at Plexus med akkorden er reddet fra en risiko for konkurs.

- Plexus er et stort aktiv og betyder enormt meget som mødested og for alt andet, så jeg har svært ved at forestille mig Idom-Råsted uden Plexus, siger han.

- Vi har ikke nogen købmand i Idom, men vi har Plexus som samlingssted og mødested, siger Dennis Mølgaard Thiesen.

Han har ikke haft med Plexus's regnskab at gøre.

- Det er dyrt at opføre og drive et sted som Plexus. Det gælder også, når man har bygget nyt andre steder. Men landsbyer har behov for mere end et forsamlingshus for, at vi kan klare os, siger Dennis Mølgaard Thiesen.

I forbindelse med det seneste regnskab og ændringerne er værdien af Plexus nedskrevet fra 19,3 millioner kroner til seks millioner kroner. Bygningerne ligger på en lejet grund.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Glædelige gensyn midt i nederlag: To skridt frem og to tilbage

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Vognmænd finder vej gennem stigende dieselpriser og mangel på chauffører og nye lastbiler: - Det er voldsomt lige nu

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Holstebro

Venstre i Holstebro tyvstarter med valgplakater

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Markussen og Munk fandt melodien i nederlagets stund

Holstebro

De kendte hinanden forretningsmæssigt - men noget gik helt galt: Dømt for at uddele knytnæveslag ved Nupark

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Sport For abonnenter

Liveblog og videoanalyse: TTH kom aldrig tilbage efter dårlig start i Aarhus

Erhverv

Børnefamilierne indtager kvarteret omkring vandtårnet: Stine skulle bare en tur omkring Amsterdam, Berlin og København, inden hun vendte hjem

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Ekstra hårdt ramt af opsigelser, barsel og sygemeldinger: Presset har aldrig været større

Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Struer

Nu bliver der holdt øje med din hastighed på Fjordvejen

Annonce