Annonce
Rejser

Rejsebog: Jorden rundt på Nimbus-motorcykel

Der er mange måder at rejse Jorden rundt på, men hvis man vælger at gøre det på to 70 år gamle Nimbus-motorcykler med sidevogn, skriver man sig ikke blot ind i historien, men er også sikret fuld opmærksomhed, hvor end man kommer frem.

Nordmændene Tormod Amlien og Klaus Ulvestad brugte to år på turen, som tog dem til fem kontinenter og mødet med et utal af venlige mennesker, som tilbød dem mad og logi. De tilbagelagde 75.000 kilometer med ikke så få tekniske problemer undervejs.

I år er det 100 år siden, at den første Nimbus blev fremstillet på fabrikken på Frederiksberg, og i den anledning har Danmarks Nimbus Touring fået udgivet den rigt illustrerede bog "På Nimbusmotorcykel Jorden rundt". Den er både en rejsebog og en bog om Nimbus-motorcyklere. Forfatter er Jens Jessen.

En af nordmændenes erfaringer er, at jo fattigere folk er, des større er gæstfriheden, og generelt blev de overraskede over, at dér, hvor de havde ventet en vis fjendtlighed eller distancetagen, blev de modtaget med den største varme.

Én hændelse gjorde særligt indtryk: Tormod og Klaus var kommet til Ethiopien og havde ingen penge, da hæveautomaterne ikke virkede. De blev kontaktet af en lokal, som på stedet gav de to nordmænd nogle kontanter, og siden lånte han endnu mere hos en nabo - penge, som også blev overdraget de to gennemrejsende, som selvfølgelig var meget insisterende på at sikre sig et kontonummer, de kunne betale pengene tilbage til.

Siden fandt de ud af, at beløbet, som den lokale havde foræret/lånt dem, svarede til en universitetslærers månedsløn.

Pengene kom tilbage til rette ejermand.

Bogen er på 208 sider, koster 250 kroner og kan købes hos boghandlere og på www.nimbus.dk. /thor

Annonce
Hver gang nordmændene holdt pause i Afrika, samlede der sig hurtigt en stor skare af nysgerrighed, og nogle gange måtte de simpelthen sætte spærring op for at kunne få plads til at reparere motorcyklerne. Foto fra bogen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Herrer

Skjern snupper bagspiller i TTH

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce