Annonce
Struer

Regionsrådsformand om Camillas sag: Der er ikke noget at gøre

Camilla Højgaard Hansen skal opereres for sin dårlige ryg 5. februar 2020 i København - efterfølgende må hun selv sørge for at komme hjem til Struer. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Der er ikke noget at komme efter i lovgivningen, når rygskadede Camilla Højgaard Hansen selv skal betale sin transport hjem efter sin operation i København
Annonce

Struer: I dag, onsdag, får Camilla Højgaard Hansen endelig den stivgørende operation i ryggen, som hun håber vil rette op på hendes store skævhed i ryggen, fjerne smerterne og give hende muligheden for et normalt liv med fuld førlighed og tid og overskud til at færdiggøre studiet.

Det er lidt af en operation, hun skal ud i, der varer flere timer, og hvor der langs ryghvirvler i hendes krop vil blive lagt knoglevæv, som regel også skruer og stave, og det kan tage op til et år, før hun er helt igennem helingsprocessen.

Men om mindre end en uge, når personalet på Rigshospitalet i København, hvor operationen skal foregå, vurderer, at hun godt kan tage hjem til sig selv igen, skal Camilla Højgaard Hansen ud i en bil og tage turen på passagersædet fra København til Struer med hendes mand bag rattet.

Optimalt set skulle hjemtransporten ske i en ambulance, for efter operationen er det bedst at være sengeliggende, men fordi Camilla Højgaard Hansen har gjort brug af det frie sygehusvalg for at blive opereret på Rigshospitalet, skal hun selv stå for sin hjemtransport.

Skal den tur foregå med Falck, ligger prisen på 18.000 kroner, og ingen andre selskaber kunne gøre det for under 9000-10.000 kroner, hvilket er mange penge - især når man som Camilla Højgaard Hansen er på SU.

- Jeg har læst om det, og det kan godt lade sig gøre, hvis man sørger for at tage pauser, smertedække og stable sig godt op i ryggen. Om det så tager 12 timer at komme hjem på den måde, så må det gøre det, sagde Camilla Højgaard Hansen.

Reglerne

Camilla Højgaard Hansen kontaktede sidste år Præhospitalets Kørselskontor, der kan hjælpe borgere med transport til og fra hospitalet, og det var dem, der oplyste hende om, at hun selv skulle stå for transporten. Det skal man, hvis man er omfattet af reglerne for frit sygehusvalg. Sundhed.dk skriver under Region Midtjylland om frit og udvidet frit sygehusvalg:

"Benytter patienten frit eller udvidet frit sygehusvalg, skal patienten selv sørge for transport. I visse tilfælde kan patienten få betalt den del af befordringsudgiften, som svarer til afstanden til det hospital, Region Midtjylland ville have henvist til."

I Camilla Højgaard Hansens tilfælde svarer det til, at hun ville kunne få refunderet kørslen fra hospitalet i Aarhus, og derefter selv skulle stå for resten.

Kilde: Sundhed.dk

Annonce

Ikke noget at gøre

De to lokale regionsrådspolitikere, Steen Jakobsen (V) og Lars Møller Pedersen (S), var forundrede på Camillas vegne over, at det ikke var muligt at blive transporteret hjem i en ambulance. De tog derfor kontakt til regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og bad ham undersøge sagen, men svaret, der kom mandag i denne uge, var, at den er god nok.

- Vælger man at gøre brug af det frie sygehusvalg, vil borgeren være berettiget til kørselstilskud svarende til, hvad man kunne få, hvis man havde fået behandling på det sygehus, man var henvist til, i Camillas tilfælde Aarhus, forklarer Lars Møller Pedersen.

Det var det svar, der kom fra regionsrådsformanden, så der er ikke nogen hjælp at hente for Camilla.

Hendes læge valgte efter et langt behandlingsforløb på hospitalet i Aarhus uden resultat, hvor Camilla fik det værre, og ryggen blev dårligere, at bede om en såkaldt second opinion fra Rigshospitalet, i et forsøg på at speede processen op.

Det resulterede i, at Rigshospitalet gerne ville operere Camilla - men også, at hun så selv stod for hjemtransporten, fordi hun har gjort brug af det frie sygehusvalg.

- Det er dybt beklageligt, mener Lars Møller Pedersen, der fortæller, at han vil tage kontakt til folketingsmedlem Annette Lind (S), der er med i Folketingets sundhedsudvalg for at få hende til at tage sagen op.

- Der er helt klart noget, der bør kigget igennem i reglerne. Det er jo nogle enormt dyre transportomkostninger man kan blive udsat for, og man kan stille spørgsmålstegn ved, om det stiller alle patienter lige i forhold til, at det måske er pengepungens størrelse, der får betydning for, om man har lige adgang til sundhedsvæsnet, siger Lars Møller Pedersen.

- Det hjælper ikke Camilla nu og her, men jeg synes alligevel det er en relevant problemstilling, som der er behov for at blive kigget ind i.

Camilla Højgaard Hansen skriver i en besked til Dagbladet, at hun sætter pris på politikerens forsøg på at hjælpe, og at selvom det ikke kommer til at hjælpe hende lige nu, så vil det måske kunne hjælpe andre i fremtiden i samme situation.

Annonce
Annonce
Holstebro

Værktøjstyven kom på knallert

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Knallerter kørte også ræs

Annonce