Vestjylland

Regionens hospitalsudvalg om forslag: Det er en ommer

Udvalgsformand Henrik Gottlieb Hansen og resten af hospitalsudvalget har sendt forslag om at flytte senge fra Horsens og Randers tilbage til embedsfolkene. De vil blandt andet gerne høre lidt mere om økonomien i forslaget. Arkivfoto: Annelene Petersen
Høringssvar til forslag om at flytte genoptræningssenge for apopleksipatienter fra Randers og Horsens, mener udvalget, som også gerne vil have en nærmere forklaring på økonomien i hele projektet.

Region: Beslutningen om, hvorvidt der skal flyttes genoptræningssenge for apopleksipatienter fra regionshospitalerne i Randers og Horsens til Aarhus Universitetshospital, er udsat.

Regionsrådets hospitalsudvalg besluttede på sit møde mandag at sende sagen tilbage til forvaltningen, blandt andet med den begrundelse, at de berørte hospitaler og deres ansatte har indsendt høringssvar på et falsk grundlag. Det oprindelige forslag, som altså har været i høring, gik nemlig ud på at flytte de i alt ti genoptræningssenge til Viborg, fire fra Horsens og seks fra Randers. Men inden det nåede hospitalsudvalgets bord, blev det ændret til, at man i stedet ville samle alle senge til genoptræning af patienter, der har haft en hjerneblødning eller blodprop i Aarhus.

- Men alle høringssvar er baseret på de oprindelige planer om at flytte sengene til Viborg, siger hospitalsudvalgets formand Henrik Gottlieb Hansen (S).

Han peger dog samtidig på, at læger både i Randers og Horsens har vurderet, at det rent fagligt ikke vil være så tosset en idé at samle genoptrænings-sengene i Aarhus, hvor patienterne også behandles.

- Men så er der økonomien i forslaget. Noget tyder på, at det faktisk vil koste sygehusene i Randers og Horsens penge, hvis de ender med at skulle afgive sengene. Vi vil derfor gerne have undersøgt og redegjort nærmere for økonomien i forslaget, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Er der økonomi i det?

Forslaget er del af et samlet spareforslag inden for neurologi- og neurorehabiliteringsområdet. Opdraget til dem, der skulle udarbejde forslaget, var at finde besparelser for 10 millioner kroner. Her i avisen pegede regionsrådsmedlem Steen Thomsen (DF) allerede 28. august på, at det samlede forslag ville give besparelser på 16 millioner kroner, og at man ved at flytte de i alt 10 senge fra Randers og Horsens til Viborg ville kunne spare blot én million, hvorfor den samlede besparelse alligevel ville være 15 millioner, hvis sengene blev, hvor de er.

Thomsen og hans parti, som ikke er repræsenteret i hospitalsudvalget, konkluderede på den baggrund, at det ville være tåbeligt at berøve sygehusene i Randers og Horsens deres genoptræningssenge og dermed lokale pårørendes mulighed for hyppigere besøg hos patienterne.

Steen Thomsen afviste dog ikke, at det kunne give mening at samle genoptræningen i Aarhus, hvor ekspertisen i forvejen findes. Men også han har siden stillet sig kritisk overfor det nu foreliggende forslag.

Ifølge beregninger, som Steen Thomsen har fremlagt, vil en samling af sengene på universitetshospitalet i Skejby betyde, at Randers og Horsens ikke bare mister deres genoptræningspladser, men også påføres årlige besparelser på henholdsvis 1,8 og 1 millioner kroner.

Med hospitalsudvalgets beslutning om at sende forslaget tilbage til embedsværket, kommer første politiske behandling af sagen ikke til at finde sted før 7. oktober, hvor udvalget holder sit næste møde.

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Rock i Holstebro er gået konkurs

Leder For abonnenter

Grøn alliance mellem regeringen og Dansk Industri giver håb

På torsdag fremlægger bestyrelsen i foreningen, som arbejder på at få rejst en folkeskov på et lidt over otte hektar stort areal umiddelbart syd for bygrænsen i Struer, et konkret forslag for medlemmerne, når der under en generalforsamling også skal vælges ny formand. Efter cirka halvandet års dødvande, er foreningen med opbakning fra et snævert flertal i byrådet klar til at få realiseret planerne, som blev lanceret af Alternativet i forbindelse med valgkampen op til kommunalvalget i 2017. Struer kommer dermed med på kortet, hvor man kan se, hvordan de danske folkeskove tager form, og under en landsindsamling, som var arrangeret i et samarbejde med TV2 blev der i lørdags samlet penge nok ind til næsten en million træer, som vil blive plantet på dansk jord inden for den nærmeste fremtid. En symbolsk handling, når regnskovene i både Brasilien og Indonesien står i flammer, og de tyske skove sygner hen under klimapres med både stigende temperaturer og lange perioder med tørke. Men en vigtig handling, som da også vækker opsigt på den internationale scene. Nu skal de store tandhjul så også bare falde i hak, og med de seneste udmeldinger fra både regereringen og Dansk Industri er der håb om, at vi endelig ser handling bare de mange ord om at ville gøre en indsats for at reducere CO2-udslippet og sende Danmark i front, når det gælder klimavenlige løsninger og bæredygtig teknologi. DI er således klar med en 2030-plan og godt 150 konkrete forslag, som kan bringe Danmark i front på den grønne omstilling - samtidig med, at der bliver skabt 120.000 nye job og dansk velstand bliver øget med mindst 110 milliarder kroner. Nu skal landbruget bare med, og politikerne skal finde løsninger i en transportsektor, hvor vi stadigvæk savner konkrete forslag fra en regeringen, som fortjener ros for de høje ambitioner og den seneste udmelding om at ville afsætte en milliard ekstra til forskning i klimavenlig teknologi i 2020. Samtidig giver det håb om at kunne samle et bredt flertal omkring klimaindsatsen i Folketinget, når selv Dansk Folkeparti meldte sig klar med en klimapolitik under weekendens landsmøde.

Annonce