Annonce
Holstebro

Regionens autismeområde ser ud til at overleve

Døgntilbuddet Højskolebakken i Skals og 19 andre får lov at overleve. Arkivfoto: Morten Dueholm
Region Midtjylland får med stor sandsynlighed lov til fortsat at drive bosteder for voksne med autisme. Det fremgår af en ny påtænkt afgørelse fra Socialtilsyn Midt i den verserende tilsynssag mod regionens Specialområde Autisme. Socialtilsynet varsler i stedet et skærpet tilsyn – og sammen med det følger en række påbud, som regionen skal leve op til.

Viborg/Skals: Region Midtjylland, de ansatte, en lang række kommuner og ikke mindst borgerne på 20 specialiserede botilbud kan umiddelbart ånde lettet op.

Området kastes ikke ud i kaos. Stederne får lov til at overleve.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse.

Socialtilsynet varslede ellers i midten af november, at det ville trække godkendelsen for alle regionens autismebosteder. Det skyldes, at tilsynet tre år i træk havde fundet kritisable forhold på flere, men dog ikke alle bostederne. Regionen har nu fremlagt en plan for, hvordan man vil rette op på de kritiserede forhold.

Planen indebærer, at regionen lukker og genstarter de tre mest kritiserede bosteder: Højskolebakken i Skals og Thorning samt Bækketoften og Rugmarken i Hedensted. Desuden gennemføres en række tiltag for at forbedre kvaliteten på alle autismebosteder.

Genstart betyder, at regionen afvikler de tre bosteder og samtidig søger om at få dem godkendt i en ny form. Det indebærer en kritisk gennemgang af retningslinjer, procedurer og faglige tilgange. Alt afhænger dog af, at socialtilsynet kan godkende de tre bosteder. - Jeg er rigtigt glad for, at det nu ser ud til, at vi får lov til at beholde godkendelsen for autismeområdet. Det viser, at tilsynet har tillid til, at vi kan komme i mål med udfordringerne på autismeområdet, siger Ann-Britt Wetche, socialdirektør i Region Midtjylland, i pressemeddelelsen.

Heri står der også, at som en del af genopretningsplanen styrkes områdeledelsen med tre ekstra viceområdechefer, der får særligt fokus på driftsledelse og kvalitetssikring på de enkelte afdelinger. Desuden er der kommet nye ansigter i ledelsen på flere afdelinger. De nye ledelser skal fremover være tættere på medarbejderne og dagligdagen på bostederne.

Alle specialområdets medarbejdere har i løbet af året været igennem et koncentreret uddannelsesforløb i reglerne for magtanvendelse, og hvad man kan gøre for at undgå magtanvendelser. Det bliver nu fulgt op med støtte i hverdagen fra konsulenter i Specialområde Autisme.

Bostederne får også støtte fra såkaldte forbedringsteams. Det bliver deres opgave at sikre, at der hele tiden er fokus på forbedringer, og at der er de rette muligheder for at gennemføre dem.

Annonce

De påtænkte påbud lyder (i forkortet form):

  • Specialområdet skal gennemføre kompetenceudvikling i konflikthåndtering.
  • Specialområdet skal implementere kompetenceudviklingen i konflikthåndtering. Der skal laves en handleplan.
  • Specialområdet skal gennemføre kompetenceudvikling i reglerne om magtanvendelse.
  • Specialområdet skal implementere reglerne om magtanvendelse. Der skal laves en handleplan.
  • Specialområdet skal sikre, at de forebygger vold og overgreb. Der skal laves en handleplan.
  • Specialområdet skal sikre, at borgerne mødes af medarbejdere med de fornødne kompetencer. Der skal laves en handleplan.
  • Specialområdet skal sikre borgernes sundhed og trivsel. Der skal laves en handleplan.
  • Specialområdet skal dokumentere, at de indskrevne borgere enten har fuld råderet over deres bolig, eller at der er et sagligt og proportionelt hensyn der medfører, at tilbuddet anvender dele af boligen som neutrale støttearealer.
  • Påbud 1 og 3 skal være opfyldt senest 3 måneder efter afgørelsen. De øvrige påbud skal opfyldes senest 1 måned efter afgørelsen, men betragtes først for endeligt opfyldt, når handleplanen godkendt
  • Kilde: Region Midtjylland
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
FCM

Priske efterlyser vinderkultur hos ulvene

Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Annonce