Annonce
Erhverv

Regionen er klar til at skære en tredjedel væk af en kommende råstofgrav

På arealet mellem Rom Flyveplads og Skovlyvej i Lemvig Kommune er der planer om at lave en råstofgrav, men nu bliver cirka en tredjedel af det viste  areal skåret bort. Illustration fra teknik- og miljøudvalgets dagsorden
Indstillingen om en mindre grusgrav end hidtil planlagt skal behandles af det samlede regionsråd 23. juni

Rom: Region Midtjylland er klar til at indskrænke det område, der kan udnyttes som grusgrav i Rom.

Det oplyser formanden for regionens Udvalg for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V), der forbereder sagen for regionsrådet.

Den nye råstofplan udpeger de arealer, hvor der kan graves efter råstoffer i Region Midtjylland i de kommende år. Blandt andet har planen indtil nu peget på et 63 hektar stort areal mellem Flyvepladsen og Skovlyvej i Lemvig Kommune.

Annonce

På udvalgsmødet blev de sidste detaljer i planen rettet til, og her var udvalget enige om, at området i Lemvig Kommune bør indskrænkes.

- Vi reducerer arealet med cirka en tredjedel. I stedet for 63 hektar, bliver det kun muligt at grave på 39 hektar, siger Jørgen Nørby.

I praksis sker det ved at skære den sydligste del af området. Det vil sige, at den kommende grusgrav bliver placeret et par hundrede meter nord for Skovlyvej.

- Det gør vi for at de, der bor langs Skovlyvej, gerne vil være fri for en grusgrav. Men vi er nu en gang nødt til at grave der, hvor gruset ligger, og der er ikke nok grus i de nuværende grave til resten af Lemvig Kommune, konstaterer Jørgen Nørby.

Han er klar over, at naboerne helst var helt fri for en grusgrav.

- Men samfundets behov for råstoffer er umætteligt, så vi må nu en gang grave, hvor det er. Men nu får naboerne i hvert fald ikke grusgraven lige op i baghaven, siger Jørgen Nørby.


Men samfundets behov for råstoffer er umætteligt, så vi må nu en gang grave, hvor det er. Men nu får naboerne i hvert fald ikke grusgraven lige op i baghaven.

Jørgen Nørby


Hvis den nuværende råstofplan bliver vedtaget på regionsrådsmødet 23. juni, betyder det ikke nødvendigvis, at der kommer en grusgrav med det samme. Koncessionshaver skal først udarbejde en VVM-redegørelse for arbejdet, som også skal ud i offentlig høring. Først derefter bliver der taget stilling til, om der skal gives tilladelse til at grave.

To af udvalgsmedlemmerne tog forbehold for planen. Morten Flæng tog forbehold på grund af et areal i Abild, mens Alternativets Rasmus Foged stemte imod af principielle grunde. Han mener, at en ny råstofplan skal tage udgangspunkt i markant mindre klimabelastende betonbyggeri, udbygning af motorveje med videre i de kommende 12 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Den sidste mink er kørt til forbrænding, men bekymringerne er langt fra begravet: - Jeg står med et hus, der ikke kan sælges

Annonce