Annonce
Holstebro

Regeringen har ikke penge til at lukke motorvejshul

Det er ti år siden, at kampen for Holstebromotorvejen for alvor tog fart. Men transportministeren vil ikke love penge til sidste strækning ved Herning, så motorvejen bliver koblet på det europæiske motorvejsnet. Arkivfoto: Morten Stricker.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) afviser, at et restebeløb fra Holstebromotorvejen kan bruges til at lave motorvej på den manglende strækning ved Herning. Det skal indgå i en politisk prioritering med andre ønsker.

Annonce

HOLSTEBRO: Der er ikke penge på nuværende tidspunkt til at lave motorvej på det sidste stykke ved Herning, når resten af Holstebromotorvejen står færdig i 2018. Og pengene skal findes i en prioritering af andre ønsker om mere motorvej. Det er essensen af et svar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA), da han svarede på en såkaldt onsdagsspørgsmål fra folketingsmedlem Andreas Steenberg (R).

Til Dagbladet Holstebro har Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen ellers sagt, at der ved beslutningen om motorvejen var en fælles forståelse om, at motorvejen skulle gøres helt færdig, hvis det kunne gøres inden for det afsatte beløb til motorvejen. Derfor har Andreas Steenberg spurgt, om regeringen var enig i, at der var en aftale om at lave Holstebromotorvejen færdig.

Men det ville Ole Birk Olesen bestemt ikke bekræfte i sit svar. Han konstaterede, at der i forejen er en aftale om, at 452 millioner kroner af pengene til motorvejen, skal betales tilbage, hvis der er penge i overskud. Det er et beløb, som blev "lånt" udenfor infrastrukturpuljen.

- Hvis der er mere, skal det føres tilbage til infrastrukturfonden, som har meget begrænsede midler, hvis ikke vi får tilført flere penge. Når der igen er midler til rådighed, skal Holstebromotorvejen indgå i en politisk prioriteterng på ligefod med andre infrastrukturprojekter, sagde Ole Birk Olesen fra Folketingets talestol.

Videre sagde ministeren, at regeringen ikke har prioriteret hvilke projekterne, når der igen er penge - men han henviste til regeringsgrundlaget, som både nævner en udvidelse af E45, en motorvej til Kalundborg og en forlængelse af Hillerødmotorvejen.

- Her må Holstebromotorvejen indgå i en pulje af andre forslag om ny infrastruktur, sagde ministeren.

Andreas Steenberg mindede ministeren om, at regeringen i år har kunnet finde penge til for eksempel en politiskole - og spurgte om udsigten til flere penge til infrastruktur på næste års finanslov - og få luft så der kan bruges penge fra infrastrukturfonden. Her ville Ole Birk Olesen kun sige, at regeringen arbejdede på at få luft i den samlede økonomi, så der også bliver flere penge til infrastruktur - især til veje frem mod 2025.

Holstebromotorvejen

Folketinget bevilgede i 2013 3.855 millioner kroner til at bygge Holstebromotorvejen og heraf blev de 452 millioner kroner - noget utraditionelt - ikke hentet fra infrastrukturpuljen men fra den generelle investeringsramme, som der er i statens økonomi. Det skete med en aftale om, at de 452 millioner kroner skulle lægges tilbage i statskassen, hvis ikke alle penge blev brugt ved byggeriet af motorvejen.Alle Folketingets partier - undtaget Enhedslisten - stod bag aftalen om at bygge motorvejen.

Den kommende motorvej går fra Snejbjerg vest for Herning til Holstebro Nord - og føres videre som en to-sporet vej til Wilhelmsborgvej, der går mod Linde og Lemvig.

Både nordøst om Herning - og vest om Herning - er der en strækning, hvor det endnu ikke er besluttet at bygge motorvej.

Den første strækning af motorvejen fra Snejberg til Sinding bliver indviet den 28 maj, mens den sidste strækning vil blive indviet i efteråret 2018.

Annonce

Beroliger ikke

Svaret beroliger ikke Andreas Steenberg.

- Ministeren skal have ros for at svare ærligt, når han siger, at der ikke er afsat penge til at lukke hullet i Holstebromotorvejen, siger Andreas Steenberg (R).

Torsdag var en ny motorvejsgruppe på besøg hos Folketingets transportudvalg, hvor de blev mødt med forståelse i forhold til at skulle gøre det sidste stykke motorvej færdigt.

- Det er fint med forståelse, men det kan man ikke købe meget asfalt for, siger Andreas Steenberg, som understreger, at det er afgørende at få motorvejen koblet på det europæiske motorvejsnet - ikke mindst af hensyn til trafiksikkerheden. De syv kilometer manglende motorvej nordøst om Herning er anslået til 350 millioner kroner.

- Med ministerens svar ved vi, at vi skal ind i det almindelige slagsmål, og at pengene til motorvejen ikke kommer af sig selv. Derfor er det også godt, at motorvejsgruppen presser på, siger Steenberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Magiske koncerter på plænen

Struer

Calle hopper over træflisen

Sport

Skive gafler HB-topscorer

Annonce