Annonce
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) vil have færre rygere i fremtiden. Det skal en rygestop-pakke fra regeringen medvirke til. Prisen på cigaretter skal efter regeringens mening sættes op, men ikke så meget, som Kræftens Bekæmpelse havde håbet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Cigaretterne skal gemmes væk, mere kontrol af butikkerne og rygning forbudt på skoler, gymnasier og erhvervsskoler. Regeringen er klar med en stribe initiativer, som skal forhindre børn og unge i at ryge. En prisstigning på cigaretter er også på vej, men den er noget mindre end Kræftens Bekæmpelse, Lægeforeningen og store dele af Folketinget har ønsket.

Sundhed: Avisen Danmark kan i dag løfte sløret for regeringens indsats mod børn og unges rygning.

- Vores handleplan er det største skridt, der er taget i den nyere danmarkshistorie, for at forhindre børn og unge i at begynde at ryge, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Der er god grund til at sætte hårdt ind, for mens rygning generelt er faldende i Danmark, går det stik modsat blandt de yngste, og der er hver dag nye børn, der springer ud som rygere:

- Der er 40 unge, der begynder at ryge hver eneste dag i Danmark, og det er alarmerende, for de risikerer at dø af det, hvis de fortsætter. Der er 13.000 danskere, der dør af rygning på årlig basis, siger Magnus Heunicke.

Et af initiativerne er at hæve prisen på en pakke cigaretter fra cirka 40 kroner i dag til cirka 50 kroner. Det skal ske ad to omgange.

- Det er en markant stigning på 25 procent, og det er en markant større stigning, end vi har set de sidste 20 år, siger sundhedsministeren.

Annonce

Cigaretpriser

Priserne for de enkelte lande er ikke direkte sammenlignelige. I nogle lande er prisen en gennemsnitlig pris for 20 cigaretter. I andre er det prisen på en pakke Marlboro:

Danmark: 40 kroner (45 fra 2020 og 50 fra 2021 ifølge regeringens forslag)

Sverige: 43 kroner

Finland: 50 kroner

Frankrig: 58 kroner

Irland: 85 kroner

Norge: 89 kroner

New Zealand: 122 kroner

Australien: 139 kroner

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Pris må ikke ramme udsatte

En pakke cigaretter skal altså efter regeringens plan stige med fem kroner næste år, og yderligere en femmer året efter. Det er altså først i 2021, der skal 50 kroner på disken for at få en pakke smøger med hjem.

Prisstigningen på en flad tier slap ud i sidste uge, og da var Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen enige om, at der skal en betydeligt større stigning til, hvis det for alvor skal batte. Sundhedsministeren forsvarer sin lidt mindre stigning i prisen:

- En stigning på 10 kroner er altså mærkbart, når det handler om børn og unge. Desuden har vi et ansvar for de allersvageste i samfundet. Rådet for Socialt Udsatte er meget bekymret for, at de mennesker, som har problemer, ikke kan holde op med at ryge, og at man risikerer at slå bunden ud af deres pensioner, hvis man blindt sætter tobakpriserne op.

- Men jeres handleplan er jo rettet mod børn og unges rygning, og det er vel ikke der, I tager fat, hvis I skeler til nogle socialt udsatte, som er i en helt anden målgruppe?

- Vi kan jo ikke have forskellige priser i Danmark. For unge mennesker er det mange penge, så vi tror på, det er det rigtige niveau, siger Magnus Heunicke.

- Hvad er succeskriteriet for, at I har rammer rigtigt med den prisstigning og de øvrige initiativer?

- Antallet af unge mennesker, der starter med at ryge, skal ned. Og det skal markant ned, siger ministeren.

Kedelige, skjulte pakker

Heunicke peger på, at handleplanens lange række af andre initiativer går direkte mod at gøre det mindre attraktivt for unge at ryge.

- Vi vil indføre neutrale cigaretpakker, som man har gjort med succes i fem andre lande. Indpakning og brands er jo meget rettet mod unge, der synes, nogle mærker er smarte, siger Magnus Heunicke.

- Vi foreslår også, at cigaretpakkerne skal skjules i butikkerne, så de ikke frister de unge. Nogle i detailhandlen er gået i forvejen, og har haft markant succes med det. Netto har oplyst, at deres salg er faldet markant, og at det primært er de unge, der ikke køber cigaretter, siger sundhedsministeren.

Flere af de store detailhandelskæder har allerede skjult eller planlægger at skjule røgvarerne for kunderne, mens de små kiosker og nærbutikker har afvist tanken. De slipper dog ikke for at gemme smøgerne væk, hvis regeringen får sin vilje:

- Det kommer til at gælde over det hele, men vi taler jo ikke om, at de skal til at bygge forretningen helt om, så det bliver for dyrt, siger Magnus Heunicke, der også vi indføre mere kontrol.

Cigaretter på hylderne i kiosk i Brøndby. Regeringen ønsker, at alle butikker fremover skal gemme tobakken væk fra kunderndes synsfelt. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kontrol og bøder

- Der er meget få, der bliver straffet for at sælge cigaretter til unge under 18, så der skal gøres noget, for de unge ryger i stor stil. Det er forbudt at sælge tobak til unge under 18 år, men det sker jo alligevel, har det vist sig, når medier har testet det med mystery shopping (en mystery shopper giver sig ud for at være en almindelig kunde, men er der i virkeligheden for for eksempel at tjekke, om personalet handler efter loven, red.).

- Der skal strammes op på kontrollen med det her, så vi vil selv indføre mystery shopping, og vi foreslår også, at bøderne for salg af cigaretter til mindreårige forhøjes markant.

- Hvad er det for en instans, der skal rende rundt og prøve at købe cigaretter uden at give sig til kende?

- Det er jo et nyt tiltag, men det er noget Sikkerhedsstyrelsen står for i dag, men vi må vende med de andre partier, hvordan det præcist skal gøres.

Færre skal begynde at ryge i fremtiden - det er regeringens mål. Arkivfoto: Jens Dige/Ritzau Scanpix

Uddannelse uden røg

Regeringen vil også ramme de unge, der shopper nikotin på nettet:

- Der er mange børn og unge, der køber for eksempel e-cigaretter på nettet. Vi vi gerne indføre en software, så man skal bruge NemID for at købe alle former for cigaretter og e-cigaretter på nettet.

Heller ikke på gymnasier og erhvervsuddannelser skal unge have lov at ryge en smøg:

- Vi vil forbyde salg af cigaretter på alle uddannelsesinstitutioner og indføre forbud mod rygning på alle uddannelsessteder, der har optag af unge under 18 år. Altså også erhvervsskolerne, som hidtil har været fritaget. Folkeskoler skal være helt røgfri i skoletiden, og det skal også gælde uden for skolen. Der er ingen grund til, at et barn i 7. klasse skal stå på vejen over for skolen med nogle kammerater og lære at ryge, siger han.

Tobaksindustrien skal heller ikke have mulighed for at gøre sig til over for unge gennem sponsorater til for eksempel festivaler og andre events, hvor unge kommer. Regeringen ønsker også at spænde ben for tobaksindustriens lobbyisme.

Det skal være slut med, at man kan købe e-cigaret-smagsvarianter, der minder om Filur-is eller slik. Der må dog godt være forskellige smage. Foto: Denis Charlet/Ritzau Scanpix

Smag og e-cigaretter

Regeringens handleplan vil også tage det sukkersøde ud af e-cigaretterne:

- Nogle af de smage og indpakninger, der tilbydes i e-cigaretter, er nærmet som Filur-is og slik fuldstændig målrettet børn. Det vil vi gerne have strammet op på, for selvfølgelig må der være forskellige smage, men det må ikke være en slikbutik, siger Magnus Heunicke.

Sundhedsministeren håber, at et bredt udsnit af partierne i Folketinget kan blive enige om en omfattende indsats, som skal stoppe de unge i at tænde cigaretten og blive rygere.

Spørgsmålet er, hvem der skal lægge stemmer til, for stort set alle de andre partier har lagt op til en noget højere stigning i prisen på en pakke cigaretter.

- Vi kommer til at indkalde til forhandlinger om både den pakke, jeg har skitseret her, og selvfølgelig om prisen på cigaretter. Vi lægger op til en stigning på 25 procent, og jeg har da også registreret, at selv Venstre og Konservative ønsker en højere stigning. Det er markant anderledes, end da de var i regering, konstaterer Magnus Heunicke.

Rygning i skoletiden skal forbydes forbydes fuldstændigt - også på erhvervsskolerne, mener regeringen. Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Søndag ifølge For abonnenter

Søndag ifølge chefredaktøren: Så mangler jeg bare en vaccine mod tømmermænd og almindelig snue

Jeg blev vaccineret tidligere på året. Det skete i forbindelse med en rejse til varmere himmelstrøg, hvor eksotiske sygdomme truer med at snige sig med hjem som en særdeles uønsket souvenir. Bortset fra det, kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst er blevet udsat for medicinalindustriens forebyggende sprøjte. Mon ikke det var en stivkrampevaccination, engang jeg havde dummet mig i rollen som handyman. I den mellemliggende periode er jeg mange gange blevet tilbudt et skud forebyggelse - ovenikøbet helt uden beregning. Men jeg har indtil nu sagt nej tak. Ikke af ideologiske årsager. Tværtimod. Jeg er stor tilhænger af den moderne medicins muligheder. Hatten af for de fantastiske mennesker, som har fundet formelen på at begrænse eller ligefrem udrydde stribevis af ækle sygdomme. Jeg lægger gerne overarm til en kanyle, hvis en person i hvid kittel fortæller mig, at det er fornuftigt at gøre. Stort set uden forbehold. På den front har jeg fuld tillid til vores sundhedssystem. Nu står influenzasæsonen for døren, og mange overvejer sikkert i disse dage, om de skal forbi lægen eller apoteket og have et stik. Sundhedsstyrelsen anbefaler personer over 65 år og kronisk syge at blive vaccineret. Af samme årsag er vaccinen gratis for disse grupper. Selv om jeg ikke tilhører nogen af grupperne, kan jeg også vælge at lade mig vaccinere uden at måtte til lommerne. Ligesom så mange andre erhvervsaktive har jeg en arbejdsgiver, som gerne betaler regningen for vaccinen i håb om at kunne begrænse vinterens sygefravær. Det fører hvert år til diskussioner om det rimelige eller fornuftige i at vaccinere sunde og raske mennesker. De mest troværdige tal, jeg har kunnet fremskaffe, viser, at man skal vaccinere 70 sunde mennesker for at blot en enkelt slipper for en omgang influenza. Omskrevet betyder det, at hvis jeg bliver vaccineret hvert år, slipper jeg nok igennem livet med en enkelt omgang influenza mindre, end jeg ellers ville have fået. Risikoen for at blive smittet er i sig selv begrænset - og sandsynligheden for at vaccinen beskytter mod netop det virus, der nu kommer i omløb her hos os, er endnu mindre. Den statistik er måske med til at afholde mange fra at lade sig vaccinere. Også i gruppen af ældre og kronisk syge. Men området er også omgærdet af myter, ammestuesnak og generel forvirring, fordi vaccine ikke er en vandtæt forsikring mod sygdom. Den beskytter delvist og kun mod "noget". Og kan det så betale sig? De senere år er en sporadisk generel modstand mod al vaccine blomstret op. Efter min bedste overbevisning er de forældre, som undlader at lade deres børn vaccinere mod sygdomme, som vi i årevis har kæmpet for at udrydde, historieløse egoister. Hvis jeg er godtroende, når det kommer til at stole på myndighedernes anbefalinger, er anti-vaccine-bevægelsen direkte naiv i den modsatte retning. Det lader dog ikke til, at det er generel skepsis i forhold til vaccine, som holder danskerne fra at lade sig vaccinere mod influenza. I hver fald får flere og flere det lille stik. Både blandt dem, som er i risikogruppen og blandt os, der strengt taget kunne undvære det. Jeg var senest ramt af influenza i 1998. Det er længe siden, men jeg husker tydeligt den ubehagelige omgang. Det var vist ovenikøbet den frygtede superinfluenza - også kendt som mandeinfluenza - jeg var ramt af. Ren elendighed. Minderne om det afgør sagen. Jeg må forbi apoteket og have en sprøjte i november.

Annonce