Annonce
Struer

Redningplanke til DSB-ansatte i knibe

Formanden for Lokomotivpersonalets Områdegruppe DSB i Struer, Niels Haunstrup, fik ugens bedste nyhed, da han i mandags fik besked om, at der var mulighed for at skaffe nyt job til 13 af 30 tjenestemandsansatte lokoførere fra Struer for Midtjyske Jernbaner på strækningen mellem Holstebro og Skjern. Arkivfoto: Morten Stricker
Midtjyske Jernbaner klar med et tilbud om nyt job til 13 af de DSB-ansatte i Struer, som kommer i knibe, når statsbanerne lukker og slukker i Struer 14. december 2020

Struer: 13 af de 30 tjenestemandsansatte lokomotivførere, som er kommet i knibe, efter at DSB har meddelt, at de må flytte til enten Aarhus, Fredericia eller Esbjerg, hvis de vil beholde deres job, når DSB lukker og slukker i Struer 14 december 2020, har fået nyt håb.

Det sker, når Arriva overtager driften af hele jernbanestrækningen mellem Struer og Vejle, og åbningen er opstået, efter at direktøren for Midtjyske Jernbaner, Martha Vrist, fik en henvendelse fra DSB med et tilbud om at kunne få assistance fra de tjenestemandsansatte lokoførere, når Midtjyske Jernbaner samtidig overtager driften på strækningen mellem Holtebro og Skjern.

- Vi var ikke umiddelbart interesserede, hvis det skulle ske på de vilkår, vi blev præsenteret for af DSB, fortæller Martha Vrist.

- Men på den anden side giver det jo ikke mening, at vi bruger både penge og tid på at uddanne en større gruppe lokomotivførere, når der samtidig kommer en større gruppe af DSB-ansatte til at gå arbejdsløse i Struer, konstaterer hun.

Så hun var åben for en forhandling, og formanden for Lokomotivpersonalets Områdegruppe DSB i Struer, Niels Haunstrup, tager gerne imod den redningsplanke, der nu er kastet ud til den store gruppe af DSB-ansatte i Struer, der er kommet i knibe.

Indtil videre vil de DSB-ansatte i Struer blive udlånt til Midtjyske Jernbaner.

I første omgang for en to-årig periode med mulighed for en forlængelse.

- Vi beholder vores tjenestemandskontrakt med DSB, men kommer til at gå lidt ned i løn, når vi kommer til at køre efter taksterne i overenskomsten med Midtjyske Jernbaner, fortæller Niels Haunstrup.

- De er lidt lavere, men det er ikke noget, der betyder noget i forhold til at skulle flytte eller miste jobbet, siger Niels Haunstrup.

Direktøren for Midtjyske Jernbaner, Martha Vrist, ønsker også at sikre sig, at de tjenestemandsansatte lokoførere fra DSB i Struer vil være villige til at arbejde i en anden virksomhedskultur, hvis de skal køre for Midtjyske Jernbaner.

- De skal være villige til at møde ind, hvis vi ringer. Så de skal søge om at få en af de stillinger, vi får brug for at få besat, og de skal til en personlig samtale, inden vi underskriver kontrakterne, fortæller hun.

-

Annonce

Vi beholder vores tjenestemandskontrakt med DSB, men kommer til at gå lidt ned i løn, når vi kommer til at køre efter taksterne i overenskomsten med Midtjyske Jernbaner.

Niels Haunstrup, formand, Lokomotivpersonalets Områdegruppe DSB i Struer

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce