Annonce
Kultur

Realdania giver 800.000 kroner til Vinderup Vandtårn

En gruppe af de glade frivillige fotograferet foran det kommende kulturhus. PR-foto
Annonce

Vinderup: - Vi kan slet ikke få armene ned. Nu kan alle vores drømme opfyldes.

Storsmiler Svend Aage Mark Jensen, bestyrelsesmedlem i foreningen Vinderup Vandtårn, der har fået 800.000 kroner til at gøre det gamle vandtårn i byen til et nyt kultur- og samlingssted.

Vandtårnet var med i opløbet om at blive et af Realdanias Underværker. I en uges tid har initiativtagerne vidst, at de fik penge - og torsdag formiddag måtte det endelig offentliggøres.

I forvejen havde Vinderup Vandtårn fået 50.000 kroner fra Færchfonden og er nu klar til at gå i gang, fortæller Svend Aage Mark Jensen, der sammen med Peter Astrup og David Dybdal har lagt købssummen på 90.000 kroner ud.

150 medlemmer har meldt sig ind, forarbejdet har været i gang længe, byggetilladelsen er søgt, og en række arbejdsgrupper er nedsat. En stor del af arbejdet skal udføres af frivillige. Bortset fra etagen med vandbeholderen skal tårnets indhold fjernes. Der indrettes fire etager.

Et nedrivningsfirma skal fjerne det farligste indhold og trapperne indvendigt. Men etageadskillelser og isætning af vinduer med videre klares af de frivillige, fortæller Svend Aage Mark Jensen.

Planen er et toilet og et lille tekøkken i stueplan, lille mødelokale med borde og stole på 1. sal og plads til udstillinger på de to næste etager. Allerøverst monteres otte store vinduer, så der bliver flot udsigt hele vejen rundt.

Vandtårnet er indtil nu især blevet brugt til julemandens entré, og Svend Aage Mark Jensen glæder sig til de mange nye muligheder, der opstår.

Vinderup Vandtårn

Vandtårnet blev bygget i 1926 og var i drift indtil 1977. Det er med årene blevet byens vartegn. Her sover julemanden, indtil han bliver vækket ind under jul. Så står han op og går med børn og andet godtfolk i procession gennem byen. I 2016 solgte kommunen tårnet, og det er nu købt af foreningen Vinderup Vandtårn med det ene formål at renovere og drive tårnet. Bygningen er erklæret bevaringsværdig.

Renoveringen omfatter: Fjernelse af gamle interiør.

Indsætning af tre nye dæk.

Montering af trapper langs væggene og en vindeltrappe til øverste dæk.

Isætning af otte vinduer i øverste etage og fire på hver af de øvrige tre etager.

Toilet og tekøkken i stueetagen.

Realdania har bevilget 800.000 kroner til projektet. I forvejen havde Færchfonden bevilget 50.000 kroner.

Foreningen Vinderup Vandtårn har omkring 150 medlemmer.

Realdania har bevilget 800.000 kroner, så vandtårnet i Vinderup kan omdannes til et kulturhus. Arkivfoto: Morten Stricker
- Vi kan slet ikke få armene ned af glæde, siger Svend Aage Mark Jensen, der sammen med to andre har lagt penge ud til købet af vandtårnet. Arkivfoto: Lars Rask Vendelbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce