Annonce
Mærkedage

Ravn er stadig vild dog ikke helt så ung

Billedkunstner Lars Ravn, der er præsenteret på en række museer i ind- og udland, fylder 60 år onsdag den 14. august 2019. Torben Stæhr/Ritzau Scanpix
Kunstneren Lars Ravn var en af 80'ernes unge vilde malere og er fortsat ikke bange for banal symbolik og folkelig kunst. Onsdag den 14. august fylder han 60 år.

60 år: Han er blevet sammenlignet med Bjørn Nørgaard og er kaldt den moderne Henry Heerup.

Men Lars Ravn, der 14. august fylder 60, er en meget alsidig og folkelig kunstner i sin egen ret og har markeret sig inden for et bredt felt af maleri, skulptur, keramik samt glaskunst.

Han er autodidakt og har altså ikke erhvervet sine alsidige evner på Kunstakademiet, men i mesterlære hos fagfolk indenfor blandt andet kobbertryk, glaskunst og keramik.

Efter et ophold på Holbæk Kunsthøjskole og et job som militærnægter på Silkeborg Kunstmuseum indledte han et samarbejde med maleren og musikelskeren Knud Odde og billedkunstneren Erik Nyholm, som han siden har udført en række værker med.

Lars Ravn blev et markant medlem af gruppen De Unge Vilde, som blev grundlagt i begyndelsen af 1980'erne og hentede inspiration i tysk ekspressivt maleri. Han er desuden medlem af kunstnersammenslutningen Corner.

Hans billeder betegnes som energiske, løsslupne og sanselige og med mindelser om netop Henry Heerup.

Seksualitet og hverdagsgenstande som kaffekander og kaniner er sammen med kvinder blandt de foretrukne temaer.

Lars Ravn er repræsenteret på en række museer i ind- og udland.

Herhjemme blandt andet på Statens Museum for Kunst, Kobberstiksamlingen, Trapholt, Aros, Kastrupgårdsamlingen og Vejle Kunstmuseum.

Han har desuden lavet en række udsmykninger til blandt andet alment boligbyggeri, skoler og feriecentre, men har også lavet keramiske arbejder til gårdhaver og en række glasmosaikker.

Han har samtidig en stor produktion af plakater og raderinger bag sig.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce