Annonce
Holstebro

Minkavlere raser over regeringens 'fejl': - Man kan da ikke forklare at dræbe et helt erhverv med sådan et ord

Minkavler René Kobberup Flæng har raske mink, men ligger indenfor 7,8 km fra en smittet besætning og tilslutter sig kritikken efter tirsdagens spørgetime i folketingssalen. Foto: Johan Gadegaard
Et helt erhverv bliver i disse dage lagt ned. Og så snakker regeringen om, at der er blevet begået en "fejl". Minkavlerne er rasende.

Skave/Holstebro: "Fejl". Det ord gik flere gange henover statsminister Mette Frederiksens (S) læber under tirsdagens spørgetime om de minkaflivninger, regeringen traf beslutning om uden lovhjemmel.

Betegnelsen "fejl" fortsatte gennem spørgetimen.

"Fejl".

Jens Friis Jørgensen smager på ordet. Han har haft minkfarm mellem Holstebro og Skave siden 1994. Og de sidste par dage har udelukkende stået på masseaflivning. 17.000 mink er aflivet - 31.000 tilbage. Den bedrift, der i sin tid startede med 50 tæver, er nu ved at blive kørt fuldstændig i sænk. Han sidder i de sene aftentimer og danner sig et overblik over dagens spørgetime med sin kone.

"Fejl"...

Et af de ord, der i dagens møde bliver brugt til at beskrive den beslutning, der satte aflivningen i gang af et helt erhverv. Af hele hans livsværk.


Det er simpelthen så amatøragtigt, når sådan noget her kommer frem. Det viser jo bare, at de ikke har styr på noget som helst.

Rene Flæng, minkavler


- Man kan da ikke forklare at dræbe et helt erhverv i Danmark med sådan et ord. Det er jo helt horribelt. Og jeg tror ikke, der er sket en fejl. Det tror, det her handler om, at der er blevet lavet en politisk aftale, siger han og tilføjer:

- Så de finder en måde at komme af med os på, siger minkavleren, hvis gård, der ellers var uden for de mange zoner rundt omkring, før regeringen udmelding kom om, at alle mink skulle slås ned.

Mette Frederiksen sagde blandt andet i starten af tirsdagens møde:

"Det er helt korrekt, at der er sket en fejl i forbindelse med den beslutning regeringen traf i sidste uge og det tilhørende pressemøde. Det har vist sig efterfølgende, at der ikke er lovhjemmel til at pålægge, at de mink, der endnu ikke er syge med Covid-19, skal slås ihjel. Det bliver statsministeriet gjort opmærksom på i weekenden og der bliver derefter taget kontakt til Folketingets partier. Det er en fejl - det er også en beklagelig fejl," sagde hun oven på spørgsmål fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, der ville vide, hvornår statsministeren blev gjort opmærksom på, at ordren om aflivningen af mink var ulovlig.

Annonce

Man bliver jo idiot

Hvor mange dage det er siden, Jens Friis Jørgensen har fået en god nats søvn, husker han ikke længere. Men det er ikke det, der er størst kilde til trætheden for tiden. Det er regeringen.

- Det er så fuldstændig ubeskriveligt det her. Man bliver jo idiot af det. Vi får ny information hver eneste dag, og det er så opslidende. Hun er den ringeste statsminister nogensinde og kører det her land helt ned. Jeg tror ikke, politikerne ved, hvad de gør ved os. Os, der bliver helt smadrede over det her. Jeg kan ikke se, der er noget demokrati, siger Jens Friis Jørgensen og fnyser:

- "Fejl!"

Alligevel fortsætter han aflivningen - selv efter dagens spørgsmål om manglende lovhjemmel.

- For de skal jo nok få ført det igennem og få deres vilje alligevel, siger han.

Annonce

Amatøragtigt

36-årige Rene Flæng tilslutter sig. Han har i længere tid været indenfor en af zonerne, så lovhjemmel eller ej ændrer det ikke på hans situation. Men fortvivlelsen deler han:

- Det er simpelthen så amatøragtigt, når sådan noget her kommer frem. Det viser jo bare, at de ikke har styr på noget som helst, siger han og tilføjer:

- Jeg synes hele det her forløb har virket mærkeligt. For selvfølgelig skal vi gøre noget for folkesundheden, men det kunne godt nok godt være grebet anderledes an. Jeg forstår slet ikke, at en minister kan lave fejl på den måde, siger han.

Om lidt over halvanden dag er Rene Flæng færdig med aflivningen af samtlige af gårdens mink.

- Vi har aflivet 10.000 og mangler de sidste 3.000, og vi kører jo videre som hidtil. Vi ligger inden for zonen, så for os er der jo ikke rigtigt noget at gøre uanset hvad, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce