x
Annonce
Vinderup

Ragnarok i lille ådal: Dæmning er brudt sammen

Det er en høj dæmning over Thorsdal Bæk, som mandag blev revet over af vandmasserne. Christina Kjelsmark ejer jord på begge sider, og hun ved ikke, hvordan hun nu skal komme over til sine marker. Privatfoto: Christina Kjelsmark
- Jeg kan ikke længere komme ud i mine marker, siger Christina Kjelsmark, efter dæmning over Thorsdal Bæk er brudt sammen.

Vinderup: Christina Kjelsmark fik lidt af et chok, da hun tirsdag formiddag var ude at ride på en af sine heste.

- Det er helt vildt. En stor dæmning over et vandløb er brudt sammen på grund af de store mængder regn, siger Christina Kjelsmark.

Hun har ejendommen Sønderbygård, og hun har jord på begge sider af Thorsdal Bæk, som ligger i en temmelig dyb dal, inden den løber ud i Hellegård Å.

Hun vurderer dæmningen til at være op mod ti meter høj - og det er altså en privat dæmning, som hører til ejendommen.

- Det er mit problem, hvordan jeg nu skal komme over til de 30 hektar på den anden side. Det er marker, som vi dyrker og noget af vores bedste jord, siger hun.

Hun ser den store mængder regn som en del af klimaforandringerne.

- Der sker noget, som vi ikke kan gøre noget ved!

- Men hvor skal jeg råbe op? Det er min dæmning, så der er ingen, som vil betale for at få den bygget op igen, siger Christina Kjelsmark.

Det er altså ikke en vejdæmning, som kun er brugt af rideheste og folk på gåben.

- Vi kører også over dæmningen med traktor og mejetærsker. Jeg har aldrig tænkt på, at den ikke kunne holde, siger hun.

Ifølge hendes oplysninger er dæmningen bygget før anden verdenskrig, og den er bygget med håndkraft. Og den ser ud til at være bygget af jord men også murbrokker. I bunden har der været et betonrør med en diameter på cirka én meter, som vandet normalt strømmer igennem.

- Nu ligger der jord, rør og beton spredt hen gennem ådalen. Det ser ud som om, der er faldet en bombe, siger hun.

Hun er overbevist om, at det er sket i løbet af mandagen, hvor det regnede kraftigt hele morgenen og formiddagen.

- Men man kan ikke se, at vandet har hobet sig op, før diget er brudt sammen. Men neden for dæmningen har det ramt træerne på skrænten, konstaterer hun.

Annonce
Sand og murbrokker ligger spredt hen i ådalen, efter en dæmning mandag brøds sammen over Thorsdal Bæk, som ligger i en dyb ådal. Christina Kjelsmark ejer jord på begge sider - og demed også dæmningen. Hun frygter nu en stor regning, men også om hun får lov at genopføre dæmningen. Privatfoto: Christina Kjelsmark

"Det er noget pis"

Hun anslår, at det er 30-40 meter af dæmningen, som nu er væk.

Der kan være et andet problem med, at dæmningen ligger i en ådal med fredet natur.

- Jeg ved jo slet ikke, om jeg kan få tilladelse til at bygge den op igen. Jeg må hellere ringe til kommunen.

- Men jeg har heller ikke en anden vej over til mine marker. Ellers skal jeg en stor omvej og køre over naboens mark, siger hun.

Jo mere hun tænker over situationen, jo mere bekymret bliver hun.

- Det er noget pis. Det er lidt håbløst at tænke over, hvordan jeg får dæmningen op at stå, siger hun.

Gården har været i familiens eje siden 1997, hvor hendes far købte den. Hun har ejet den siden 2007, og hun er både kunstner og har kunstskole på ejendommen ud over cirka 30 rideheste.

Hun kan dog heller ikke lade være med at se på hullet lidt med kunstnerøjne.

- Det er også et lidt flot hul i dæmningen. Det er helt vildt, hvad der pludselig kan ske, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce