Annonce
Lemvig

Radikal: Jeg elsker EU

Der var stor opbakning til EU-samarbejdet fra de fleste partiers side

Lemvig: I ugens løb har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) luftet muligheden for, at Danmark skal afskaffe sit forsvarsforbehold inden for EU, men Danmark har flere andre forbehold. Derfor bad Michael Bruun nogle af partinerne kommentere, hvordan de så på de andre forbehold, som han gerne så helt afskaffet.

Den radikale Josefine Schlosser var meget enig.

- Jeg elsker EU og de muligheder, det giver. For mig gælder det om at få afskaffet alle forbehold, for vi kan ikke gå fordelene ved et samarbejde samtidigt med, at vi har en række forbehold, sagde hun.

Alex Rosenbæk (DF) var uenig med statsministeren om, at forsvarsforbeholdet bør afskaffes. Han så gerne samarbejdet rullet tilbage til et handelssamarbejde sådan som EF oprindeligt blev startet.

- Danmark har allerede nu forpligtet os til at levere to procent af bruttonationalproduktet til forsvaret gennem vores Nato-samarbejdet, men lige nu bruger vi blot 1,2-1,3 procent. Så lad os da endelig gå ind i et forsvarssamarbejde mere, sagde han ironisk.

- Reelt har vi jo klares os utroligt godt, selv om vi har haft de her forbehold, så lad os bare få mindre EU, sagde han. Socialdemokraten Palle Lykke Ravn var ikke klar til at afskaffe forbeholdene, der allerede har været ude til en folkeafstemning og skal respekteres.

Jens Erik Damgaard, Kristendemokraterne, konstaterede kort:

- Jeg vil hade, hvis min søn gik i krig på en eu-beslutning.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce