Annonce
Holstebro

Rørt over gestus: Danskere ærede tysk soldat

Den 9. april udkom Suzi Elena Apelgrens bog "Fra Vestkysten til Østfronten - billeder af en forført generation", der handler om Heinrich Germer, der var tysk soldat i Ulfborg-området. I dag er han igen tilbage i Tyskland, men gensynet med Danmark bød på flere gode oplevelser. Foto: Morten Pedersen

- Han er danskerne dybt, dybt taknemmelig, siger forfatter om tysk soldat, der ellers var med til at besætte landet under anden verdenskrig.

Husby: Man kunne tro, at når man som forfatter Suzi Elena Apelgren har skrevet om den tyske soldat Heinrich Germers tid i blandt andet Ulfborg og ved 2. verdenskrigs østfront, så skulle der meget til at overvælde hende.

I så fald må man tro om.

Bogen "Fra Vestkysten til Østfronten" fortæller den i dag 96-årige Heinrich Germers historie, der under krigen begyndte i Ulfborg, og hvordan han mod alle odds overlevede krigens rædsler. Han mener ikke, at den tyske befolkning vil tale om krigen, og at han står alene med de psykiske ar, den pådrog ham.

I Danmark har han til gengæld fået opmærksomhed. I løbet af den første måned siden udgivelsen har bogen solgt over 500 eksemplarer, fortæller Suzi Elena Apelgren.

- Det er overvældende. Jeg har været i adskillige boghandler - blandt andet i Holstebro for at signere bøger - og mødet med folk har været dybt rørende. Der er så mange, der stadig har krigen med i håndbagagen - uforløste livsafsnit og problematikker, som bogen og Heinz' fortælling åbner op for og heler. Mange, mange er kommet forbi eller har ringet og har fortalt om deres families krigsarv, og det er helt ufattelige beretninger. Jeg er dybt taknemmelig over at have fået denne opgave, siger hun.

Annonce

Dybt taknemmelig

Og bogen har sørget for flere overraskelser. Særligt én gestus har gjort indtryk.

- Under releasen kom en håndfuld danske krigsveteraner forbi og ærede Heinz. Det var et ubeskriveligt øjeblik. Det er første gang, han er blevet anerkendt som krigsveteran. Og så af de danskere, som han var med til at besætte. Han er danskerne dybt, dybt taknemmelig, og det gentager han igen og igen, siger Suzi Elena Apelgren.

Heinrich Germer tog flere hundrede billeder under krigen og har tilbudt dem og andre effekter til det nationale militær arkiv, der dog ikke er interesseret.

- Den lokale presse i Bremen har endnu engang bragt en artikel og har også kontaktet mig. De undrer sig over den store interesse i Danmark - stik modsat deres eget land. Til gengæld er vores tyske turister rigtig, rigtig interesserede og glade for, at historien bliver taget op. Jeg kan nok bedre tillade mig det (at tage historien op, red.) som dansker, hvilket gør det mere "tilladt", end hvis de selv gjorde det, vurderer forfatteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce