Annonce
Holstebro

Rørt over gestus: Danskere ærede tysk soldat

Den 9. april udkom Suzi Elena Apelgrens bog "Fra Vestkysten til Østfronten - billeder af en forført generation", der handler om Heinrich Germer, der var tysk soldat i Ulfborg-området. I dag er han igen tilbage i Tyskland, men gensynet med Danmark bød på flere gode oplevelser. Foto: Morten Pedersen

- Han er danskerne dybt, dybt taknemmelig, siger forfatter om tysk soldat, der ellers var med til at besætte landet under anden verdenskrig.

Husby: Man kunne tro, at når man som forfatter Suzi Elena Apelgren har skrevet om den tyske soldat Heinrich Germers tid i blandt andet Ulfborg og ved 2. verdenskrigs østfront, så skulle der meget til at overvælde hende.

I så fald må man tro om.

Bogen "Fra Vestkysten til Østfronten" fortæller den i dag 96-årige Heinrich Germers historie, der under krigen begyndte i Ulfborg, og hvordan han mod alle odds overlevede krigens rædsler. Han mener ikke, at den tyske befolkning vil tale om krigen, og at han står alene med de psykiske ar, den pådrog ham.

I Danmark har han til gengæld fået opmærksomhed. I løbet af den første måned siden udgivelsen har bogen solgt over 500 eksemplarer, fortæller Suzi Elena Apelgren.

- Det er overvældende. Jeg har været i adskillige boghandler - blandt andet i Holstebro for at signere bøger - og mødet med folk har været dybt rørende. Der er så mange, der stadig har krigen med i håndbagagen - uforløste livsafsnit og problematikker, som bogen og Heinz' fortælling åbner op for og heler. Mange, mange er kommet forbi eller har ringet og har fortalt om deres families krigsarv, og det er helt ufattelige beretninger. Jeg er dybt taknemmelig over at have fået denne opgave, siger hun.

Dybt taknemmelig

Og bogen har sørget for flere overraskelser. Særligt én gestus har gjort indtryk.

- Under releasen kom en håndfuld danske krigsveteraner forbi og ærede Heinz. Det var et ubeskriveligt øjeblik. Det er første gang, han er blevet anerkendt som krigsveteran. Og så af de danskere, som han var med til at besætte. Han er danskerne dybt, dybt taknemmelig, og det gentager han igen og igen, siger Suzi Elena Apelgren.

Heinrich Germer tog flere hundrede billeder under krigen og har tilbudt dem og andre effekter til det nationale militær arkiv, der dog ikke er interesseret.

- Den lokale presse i Bremen har endnu engang bragt en artikel og har også kontaktet mig. De undrer sig over den store interesse i Danmark - stik modsat deres eget land. Til gengæld er vores tyske turister rigtig, rigtig interesserede og glade for, at historien bliver taget op. Jeg kan nok bedre tillade mig det (at tage historien op, red.) som dansker, hvilket gør det mere "tilladt", end hvis de selv gjorde det, vurderer forfatteren.

Annonce
Sport For abonnenter

Uhrenholt efter første kamp som cheftræner-vikar: - Jeg er aldrig tilfreds når vi taber

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen og se videoanalysen: Målmænd og angrebsfejl kostede TTH dyrt

Erhverv For abonnenter

Her er Birns nye direktør: Far til fem og har aldrig været på jernstøberiet

Holstebro

Østerby kræver mere testkapacitet: Det er her vi har smitten

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Begge målmænd dumpede i solid forsvarspræstation

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Holstebro For abonnenter

Virksomhederne må godt kræve coronapas af medarbejderne - men ikke alle gør det: - Jeg vil ikke rende rundt og lege corona-politi

Holstebro

Mandagens corona-tal er nedslående nyt: Mejdal Sogn er kedelig nummer tre, og Holstebro Kommune har det højeste smittetryk på det jyske fastland

Holstebro

Randi måtte vente med sin syge dreng i køen til PCR-test i 45 minutter: Nu har testcentret fundet akut løsning

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Kultur

Det var ikke for sjov: De ville pumpe Venø Bugt tør for vand

Navne For abonnenter

Den tidligere politidirektør fylder 70 år: Folk har glemt de 1200 mennesker, der døde et år

Struer

For første gang i 2021: Arriva kørte i november mere punktligt på Thy-banen end aftalt med staten

Annonce