Annonce
Holstebro

Rørt over gestus: Danskere ærede tysk soldat

Den 9. april udkom Suzi Elena Apelgrens bog "Fra Vestkysten til Østfronten - billeder af en forført generation", der handler om Heinrich Germer, der var tysk soldat i Ulfborg-området. I dag er han igen tilbage i Tyskland, men gensynet med Danmark bød på flere gode oplevelser. Foto: Morten Pedersen

- Han er danskerne dybt, dybt taknemmelig, siger forfatter om tysk soldat, der ellers var med til at besætte landet under anden verdenskrig.

Annonce

Husby: Man kunne tro, at når man som forfatter Suzi Elena Apelgren har skrevet om den tyske soldat Heinrich Germers tid i blandt andet Ulfborg og ved 2. verdenskrigs østfront, så skulle der meget til at overvælde hende.

I så fald må man tro om.

Bogen "Fra Vestkysten til Østfronten" fortæller den i dag 96-årige Heinrich Germers historie, der under krigen begyndte i Ulfborg, og hvordan han mod alle odds overlevede krigens rædsler. Han mener ikke, at den tyske befolkning vil tale om krigen, og at han står alene med de psykiske ar, den pådrog ham.

I Danmark har han til gengæld fået opmærksomhed. I løbet af den første måned siden udgivelsen har bogen solgt over 500 eksemplarer, fortæller Suzi Elena Apelgren.

- Det er overvældende. Jeg har været i adskillige boghandler - blandt andet i Holstebro for at signere bøger - og mødet med folk har været dybt rørende. Der er så mange, der stadig har krigen med i håndbagagen - uforløste livsafsnit og problematikker, som bogen og Heinz' fortælling åbner op for og heler. Mange, mange er kommet forbi eller har ringet og har fortalt om deres families krigsarv, og det er helt ufattelige beretninger. Jeg er dybt taknemmelig over at have fået denne opgave, siger hun.

Annonce

Dybt taknemmelig

Og bogen har sørget for flere overraskelser. Særligt én gestus har gjort indtryk.

- Under releasen kom en håndfuld danske krigsveteraner forbi og ærede Heinz. Det var et ubeskriveligt øjeblik. Det er første gang, han er blevet anerkendt som krigsveteran. Og så af de danskere, som han var med til at besætte. Han er danskerne dybt, dybt taknemmelig, og det gentager han igen og igen, siger Suzi Elena Apelgren.

Heinrich Germer tog flere hundrede billeder under krigen og har tilbudt dem og andre effekter til det nationale militær arkiv, der dog ikke er interesseret.

- Den lokale presse i Bremen har endnu engang bragt en artikel og har også kontaktet mig. De undrer sig over den store interesse i Danmark - stik modsat deres eget land. Til gengæld er vores tyske turister rigtig, rigtig interesserede og glade for, at historien bliver taget op. Jeg kan nok bedre tillade mig det (at tage historien op, red.) som dansker, hvilket gør det mere "tilladt", end hvis de selv gjorde det, vurderer forfatteren.

Annonce
Holstebro For abonnenter

For 10 år siden: Da Rikke fik varmet tæerne, vandet stod højt, og politikerne afsatte 500.000 kroner til at bekæmpe vandet

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Piloten bag miraklet på Hudsonfloden

Annonce