Annonce
Navne

Røntgenstråler kan også se igennem nanopartikler

Henriette G. Mortensen. Foto: Maria Ovesen

Aarhus/Holstebro: Fredag den 26. marts forsvarer Henriette Gavlshøj Mortensen sin ph.d. med titlen "Absolute Scale Modelling of SAXS Data From Self-Assembled Systems" online - på engelsk, som titlen antyder.

Henriette Gavlshøj Mortensen er vokset op i centrum af Holstebro og har gået på Nørrelandsskolen. Her var det studievejlederen, som opfordrede hende til at søge ind på HTX Holstebro, hvor hun blev student fra i 2008.

Hun har studeret ved Aarhus Universitet, og ph.d.-studiet er gennemført ved Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet.

Henriette har selv skrevet følgende beskrivelse af sin ph.d.:

"I kælderen under iNANO på Aarhus Universitet er der fyldt med apparater, der ligner rekvisitter fra en sciencefiction film. De er store og komplicerede, men i stand til at afsløre de mindste af alle hemmeligheder: Nanopartiklers strukturer. I løbet af mit ph.d.-studium har jeg  arbejdet med et af disse apparater. Blandt venner kendt som Hyper-SAXS’en. Den genererer røntgenstråler ved hjælp af flydende metal og skyder strålerne ind på prøver af nanopartikler. Her spredes røntgenstrålerne og danner et unikt mønster på en detektor".


I kælderen under iNANO på Aarhus Universitet er der fyldt med apparater, der ligner rekvisitter fra en sciencefiction film.


Henriette Gavlshøj Mortensen har "implementeret en robust analysemetode, hvor dette mønster bruges til at undersøge formen og størrelsen af partikler, som dannes spontant i en væske. Ved hjælp af denne metode fandt hun ud af, at bæredygtigt producerede overfladeaktive stoffer opfører sig svarende til konventionelle overfladeaktive stoffer, og at proteiner kan folde sig rundt om nanopartikler".

Hun kortlagde også de afgørende parametre for formen af nanopartiklerne.

Henriette Gavlshøj Mortensens hovedvejleder har været professor Jan Skov Pedersen, Kemisk institut og Interdisciplinært Nanoscience Center (iNANO), Aarhus Universitet.

Forsvaret, der som nævnt afholdes online fredag den 26. marts klokken 13, er offentligt. For at modtage et link til begivenheden, skal interesserede sende en e-mail til Jan Skov Pedersen, jsp@chem.au.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Irak-krigen tændte EL-profils politiske ild

Erhverv

Det betyder de nye indrejseregler for grænsehandlen: Efter disse datoer kan du handle i Tyskland

Holstebro

55-årig gemte stikvåben i bilen

Annonce