Annonce
Struer

Rådhuset blev sikret, mens Kaj Nygaard kunne hoppe og danse i vandmasserne

Kaj Nygaard skulle igennem en hård kamp for at få assistance. Foto: Frede Stengaard
Den nye klimasikring af havnefronten gjorde ingen forskel for Kaj Nygaard, da vandmasserne som sædvanlig var faretruende tæt på at oversvømme bygningerne i Rådhusstræde, da vandstanden i fjorden var på sit højeste natten mellem tirsdag og onsdag.
Annonce

Struer: Den høje vandstand i Limfjorden onsdag formiddag voldte ikke de store problemer inde ved havnefronten i Struer.

Efter en klimasikring af arealet mellem rådhuset og havnefronten, skulle der være udsendt et varsel om en vandstand på op mod to meter over normalen for at der skulle være brug for at rulle det helt store beredskab ud med afspærringer mellem brobuerne, og hvad der ellers skal til for at dæmme op for vandmasserne.

Men i Rådhusstræde var situationen akkurat den samme som før den massive investering i en klimasikring af midtbyen på bagsiden af rådhuset.

Kloakkerne blev som sædvanlig fyldt op med vand fra fjorden.

- Det sker allerede ved en vandstand på 1,40 over normalen, forklarer Birgitte Buskov, som var indsatsleder ved Nordvestjyllands Brandvæsen, da Kaj Nygaard, som ejer bygningerne i Kastanjegården, stod i vand til anklerne og kunne se, hvordan det i løbet af natten risikerede at løbe ned i kælderen under Café KC og ind i et lagerlokale bag butikken Jasmin.

Det må da være sådan, det skal være. Det er da kun rimeligt, at det er det fælleskommunale beredskab, der hjælper os, når det er Struer Forsyning og Struer Kommune, der ikke har sikret os et kloaknet, der kan rumme alt det vand, der kommer under en storm. De har sikret området mellem rådhuset og brobuerne, og så burde de da have gjort det samme og taget højde for, at de også skulle have kloakledningen her i Rådhusstræde koblet op på den nye klimasikring. Ellers er det da intet værd.

Kaj Nygaard, Struer

Annonce

Dybt frustrerende

Overfladevandet kunne ikke løbe væk, og tidligere har Kaj Nygaard altid kunnet få assistance af beredskabet.

- Det har aldrig været et problem, fortæller han.

Men tirsdag aften måtte han ud i en længere kamp for at få hjælp, da han ringede efter assistance i en båndsløjfe hos både politiet og Struer Kommune, så han blev mere og mere desperat.

- Det var dybt frustrerende, mener han, og da Nordvestjyllands Brandvæsen dukkede op med både mandskab og sandsække, var det udelukkende for at sikre den vestlige yderside af rådhuset og en transformatorstation længst inde i bunden af strædet.

Kaj Nygaard kunne hoppe og danse i vandmasserne, uanset hvor mange gange han kontaktede både politiet og kommunen.

- Jeg kunne bare slet ikke komme i kontakt med nogen, der kunne tage en beslutning. Det fungerede bare ikke, som det burde, mener han.

Annonce

Svært og direkte umuligt

Birgitte Buskov og hendes mandskab fra Nordvestjyllands Brandvæsen var låst af en kommandostruktur, som betød, at de skulle have en indsats mod vandmasserne i Kastanjegården godkendt af Struer Kommune, inden de kunne opfylde Kaj Nygaards ønsker.

Tidligere kunne Birgitte Buskov selv træffe en beslutning. Men det var dengang, hun var chef for et selvstændigt beredskab i Struer Kommune.

I tirsdags var hun udsendt som indsatsleder for Nordvestjyllands Brandvæsen, som udelukkende udfører de opgaver, de bliver bedt om at udføre af de enkelte kommuner, og i Struer Kommune lød ordren altså udelukkende på at sikre de kommunale bygninger.

Det endte dog med, at Kaj Nygaard fik den assistance, han efterlyste.

- Det burde bare slet ikke have været så svært og så direkte umuligt at komme igennem til Struer Kommune, mener han.

Vandet var tæt på at trænge ind, og her er vandstanden så ikke engang på sit højeste. Foto: Frede Stengaard
Annonce

Sker igen

Det var først, da Birgitte Buskov tog kontakt til den ansvarlige ved kommunen, at der skete noget.

Hun fik tilladelse til at bruge en times tid og en del af beredskabets sandsække på at sikre ejendommene omkring Kastanjegården, og alt endte godt.

- Men vi må have sikkerhed for, at vi så også får assistance fra beredskabet, når det sker igen, mener Kaj Nygaard.

- Det må da være sådan, det skal være. Det er da kun rimeligt, at det er det fælleskommunale beredskab, der hjælper os, når det er Struer Forsyning og Struer Kommune, der ikke har sikret os et kloaknet, der kan rumme alt det vand, der kommer under en storm. De har sikret området mellem rådhuset og brobuerne, og så burde de da have gjort det samme og taget højde for, at de også skulle have kloakledningen her i Rådhusstræde koblet op på den nye klimasikring. Ellers er det da intet værd, mener Kaj Nygaard.

I alle tilfælde ønsker han bare slet ikke at stå i den samme situation igen om et par uger eller måske til november.

- Og det eneste, vi kan være sikre på, er, at det sker igen. Det er kun et spørgsmål om tid, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro For abonnenter

Omtvistede minkgrave: Ny tvivlsom lov kan lovliggøre minkgrave - men måske i strid med grundloven

Annonce