Læserbrev

Psykiatri. Behovet vokser - men færre senge

Foto: Morten Melhede

Debat: På bare 10 år er antallet af patienter i børne- og ungepsykiatrien steget med hele 62 %. Det er 13.000 flere børn, som har ondt i livet, og som vi skylder at hjælpe lynhurtigt og stærkt fagligt. Det ser også slemt ud på voksenområdet, hvor der er sket en stigning på 29%. Langt flere danskere har altså ondt i livet og har det svært.

Samtidig er presset på psykiatrien steget voldsomt, personalet oplever at måtte udskrive patienter, fordi en anden har brug for pladsen. For mens antallet af patienter bare vokser og vokser, så er der blevet færre sengepladser i psykiatrien. Det tydeliggøres i en undersøgelse som Danske Sygeplejeråd har foretaget, som konkluderer at næsten 80% af sygeplejerskerne i psykiatrien, har oplevet at psykisk syge er blevet udskrevet før det var fagligt forsvarligt.

Det mener vi er helt uacceptabelt. Sundhed skal være for alle, og psykisk sygdom skal ligestilles med fysisk sygdom. Psykiatrien skal man andre ord på niveau med resten af sundhedsvæsenet. Ingen patienter må udskrives for tidligt, fordi der mangler senge, det skal først ske når patienten er rask nok til at blive udskrevet.

Og så er det altafgørende med en tidlig indsats og bedre forebyggelse, i mange kommuner er det en forudsætning for hjælp, at barnet først er blevet udredt i børne- og ungepsykiatrien.

Det skal ikke være sådan at børn og unge er nødt til at få en diagnose, før de kan få hjælp. Vi skal sætte ind langt tidligere, så forebygger vi at mistrivsel blandt børn og unge udvikler sig til en psykisk sygdom.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Gråkjær henter stor ordre 'på hjemmebane'

Holstebro

Budgetgyser: Kæmpestor usikkerhed om kommunens økonomi

Struer For abonnenter

På visit i virkeligheden: Vi får fanget nogle børn tidligere og givet dem den hjælp, de har brug for, tidligere

Holstebro

UCH-elever viste deres skills frem

Danmark For abonnenter

Carl Holst om balladen i Venstre: Jeg fik ret, men ikke min vilje

Leder For abonnenter

Hvad blev der af valgløfterne?

Da Socialdemokraterne for få måneder siden førte kampagne for at overtage regeringsmagten, var investeringen i at få gjort Holstebro-motorvejen helt færdig i fokus. Hullerne i motorvejsnettet rundt om Herning skulle lukkes. Ingen tvivl om det. Projektet var en del af det - omfangsrige - katalog over trafikinvesteringer, som Socialdemokraterne var rejsende med i valgkampen. Og for en af partiets store stemmeslugere - og den af partiets kandidater med absolut flest stemmer i Vestjyllands Storkreds - Annette Lind, var motorvejshullerne en decideret mærkesag. Nu er det for alvor blevet politisk hverdag. Løfterne fra valgkampen skal omsættes til realiteter, og så ser verden pludselig anderledes ud. Transportminister Benny Engelbrecht var i går i samråd, hvor han understregede - ligesom han gjorde her i avisen i sidste måned - at forhandlingerne om nye trafikinvesteringer starter med et blankt stykke papir. Med andre ord er ingen af de projekter, partiet har støttet før valget, nu prioriteret højere end andet, der måtte dukke op i forhandlingerne med støttepartierne. Traditionelt er asfalt og motorveje ikke højt på dagsordenen hos SF og Enhedslisten, som Socialdemokraterne skal have med på vognen, så motorvejen har igen fået lange udsigter. Det er rigtig ærgerligt, for der er stadig et solidt politisk flertal på Christiansborg for at lukke hullerne. Hvis Socialdemokraterne vel at mærke stadig er af den overbevisning. Men intet tyder på, at det flertal kommer til at indgå en aftale på et område, hvor interesserne er mange, og ønskerne til investeringer er stort set uendelige. Lokale politikere og erhvervslivet har således fortsat en stor opgave i at gøre opmærksom på, at hullerne i motorvejsnettet er et problem. Ikke mindst i forhold til trafiksikkerheden. Ved en lignende vejstrækning ved Brande resulterede en periode med hul i motorvejsnettet i adskillige ulykker og flere dræbte. Man kan frygte, at det samme bliver resultatet her. Det er blot to uger siden, en 47-årig mand mistede livet i et frontalt sammenstød på den udskældte strækning.

Vinderup

Ønske til staten: Lav cykeltunnel ved ny cykelsti

Portræt For abonnenter

Dansemusen der fandt ud af, at hun hellere ville være bag scenen

Vinderup

Nye byggegrunde skal stå klar til sommer

112

Stjal fadølsanlæg og chokolade fra stadion

Annonce