Annonce
Struer

Protester gør indtryk: Vindmølleplanerne ved Fousing er udsat

Mads Jakobsen udtaler sig udelukkende som vindmølleejer og ikke som politiker i sagen om vindmøllerne på markerne her ved Hedevej i Fousing. Arkivfoto: Frede Stengaard
Ejerne af otte vindmøller på markerne mellem Fousing og Birkild ved Asp ønsker selv, at den politiske proces, der skulle bane vej for en udskiftning af møllerne bliver udskudt.

Fousing: Teknik-, miljø- og klimaudvalget i Struer Kommune var onsdag eftermiddag klar til at tage stilling til et vindmølleprojekt på Hedevej ved Fousing, hvor ejerne af otte vindmøller af lidt ældre dato har et ønske om at få dem udskiftet med fem nye, som efter planerne skal være dobbelt så høje som de gamle.

Udvalget skulle tage stilling til, om der skulle sættes en politisk proces i gang, så planerne kan blive realiseret.

Men da udvalgsformanden, Marianne Bredal (V), gik ind til mødet, var det med et brev fra vindmølleejerne i hånden, som betød, at debatten blev udskudt.

Vindmølleejerne har selv bedt om udsættelse.

- Det gør selvfølgelig indtryk på os, at der er modstand mod projektet, fortæller Mads Jakobsen, som ejer en af de otte vindmøller, som blev stillet op på markerne ved Hedevej for cirka 20 år siden.

- Den er som alle de øvrige møller ved at være nedslidt, og det er ved at blive dyrt at holde dem kørende, fortalte han, da naboerne i februar var blevet opmærksomme på, at der var planer om en udskiftning.

Annonce

Det gør selvfølgelig indtryk på os, at der er modstand mod projektet.

Mads Jakobsen, vindmølleejer, Fousing

En fodfejl

Vindmølleejerne ønskede at få dem udskiftet med nye møller, som efter planerne vil blive cirka 150 meter høje.

- Men støjgenerne skulle blive væsenligt mindre. Vingefanget bliver meget større, og rotationshastigheden kommer derfor også ned i tempo, forklarede Mads Jakobsen, da naboerne fik mobiliseret en ret så massiv modstand mod planerne.

En modstand, som kun blev større, da planafdelingen i Struer Kommune fik iværksat en forhøring, så naboerne fik mulighed for at kommentere på planerne og komme med indsigelser længe før, den politiske proces var sat i gang sådan helt officielt.

- Det var ikke noget, vi var blevet orienteret om, og det må vi betragte som en fodfejl, fortæller Marianne Bredal (V) efter mødet i teknik-, miljø- og klimaudvalget onsdag eftermiddag.

- Der er opstået en vis forvirring - både blandt naboerne og hos os som politikere i byrådet og i teknik-, miljø- og klimaudvalget, forklarer hun.

Nu står det så fast, at planerne indtil videre er sat på pause.

- Vi vil gerne have tid til at justere projektet og eventuelt afvente, at der er nye vindmølletyper på vej, som er endnu mere støjsvage og bedre, end dem, vi kunne få opstillet her og nu, fortæller Mads Jakobsen.

En glædelig nyhed

En glædelig nyhed for naboerne.

- Det er da gode nyheder, lyder den umiddelbare reaktion fra Anna Lica, som bor på en ejendom ved Birkild.

- Vi kan selvfølgelig ikke vide, hvad de så kommer op med. Men de fortjener da ros for at have taget kritikken til efterretning, siger hun.

Som udgangspunkt håber hun, at planerne blive taget af bordet og ikke bare udskudt.

- Vi mener jo, at der er mange tegn på, at tiden er løbet fra de store vindmøller på land, og det vil vi selvfølgelig blive ved med at argumentere for, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Moralske investeringer

Det er ganske fornuftigt, at politikerne i økonomiudvalget i Holstebro har valgt at sende et forslag om den fremtidige investeringspolitik til hjørnespark. Der er intet galt med at se på, om man forvalter skatteborgernes penge fornuftigt, og får det afkast, som man kan forvente. Men i oplægget til den nye investeringspolitik ønskede kommunen at forbyde investeringer i alkohol, voksenunderholdning (porno red.), alkohol, tobak, fossile brændstoffer og hasardspil. Det letteste i verden er at sadle en høj hvid hest, og ride ud i offentligheden og moralisere for skatteborgernes penge. Men det kan i den sammenhæng være værd at minde om, at Holstebros moderne historie delvist er skrevet med tobak fra Færchs fabrikker, og en af kommunens største arbejdspladser er stadig kasernen, der i disse tider får nyt materiel for millioner af kroner, der er med til at fastholde og udvikle regimentet. Vi er også alle medejere af Danske Spil via staten, og mon kommunen ville sige nej, hvis Carlsberg ville flytte sit hovedsæde til Holstebro? Det er fint, at kommunen har høje etiske og moralske standarder for sine investeringer, men der er ingen grund til at miste jordforbindelsen af den grund. Kommunen har allerede en investeringspolitik, der skal sikre, at investeringerne overholder FN’s anbefalinger om "Responsible Investment" - ansvarlige investeringer. Det handler om, at man ikke må investere i virksomheder, der lader hån om basale menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder med meget mere. Det må som udgangspunkt være fint. Kommunens opgave er at levere ydelser som skolegang, ældrepleje og meget andet. Det er ikke en kommunalpolitisk opgave at lege investeringspoliti. Når virksomheder driver deres aktiviteter lovligt, er det ikke kommunens ansvar at bedømme dem moralsk. Det risikerer at blive skruen uden ende, hvor politikerne giver sig selv så mange benspænd, at det bliver vanskeligt at forrente borgernes skattepenge på en bare nogenlunde tilfredsstillende måde.

Annonce