Annonce
Mærkedage

Prostitution er aldrig frivilligt

Den tidligere mangeårige leder af værestedet Reden på Vesterbro i København, Dorit Otzen, fylder 75 år den 22. august. Free
Mødet med en ung narkoprostitueret åbnede Dorit Otzens øjne. Siden har hun kæmpet for at få prostitution kriminaliseret. Torsdag den 22. august fylder hun 75.

75 år: I mange år var Dorit Otzen det faste holdepunkt for nogle af landets mest udsatte: de prostituerede og handlede kvinder på Vesterbro i København.

Når alt ramlede, så var det hos hende, at de kunne få et måltid mad, en seng at sove i og måske et skub til at forlade miljøet.

Dorit Otzen, som fylder 75 år den 22. august, var i tyve år leder af værestedet Reden på Vesterbro i København, som hører under KFUKs Sociale Arbejde.

Her ydede hun sammen med sine medarbejdere ikke bare praktisk hjælp til narkoprostituerede danske og udenlandske kvinder.

Hun blev også en vigtig stemme i offentligheden, når hun uden omsvøb fortalte om de store fysiske og psykiske følger, det kan få, når man sælger sig selv.

Det var hun vidne til hver dag, og det fik hende gang på gang til at opfordre politikerne til at kriminalisere prostitution. I dag er hun på afstand af miljøet, men ønsket er det samme, for prostitution er ikke kvindens frie valg.

- Prostitution er aldrig godt. Undervejs lærer man at skille krop og følelser, for ellers kan man ikke udholde det. Samtidig er prostitution ofte bundet op med vold, siger Dorit Otzen.

Hun er socialrådgiver, og som nyuddannet mødte hun en 19-årig kvinde, der havde været prostitueret i fem år.

Hendes fortælling om en barndom i en dysfunktionel familie åbnede en ukendt verden for den unge socialrådgiver, som selv var vokset op i trygge rammer på et landbrug på Møn.

Det var dengang, hvor der kun var begrænset viden om, at mange stofmisbrugere har været udsat for vold og seksuelle overgreb i barndommen.

Dorit Otzen gik på pension i 2010, men hun fortsatte med at være aktiv i foreninger og organisationer, der arbejder mod prostitution og sexhandel.

Hun dannede Svanegrupperne, der er et terapeutisk tilbud til kvinder, der ønsker at komme væk fra prostitution, ligesom hun blev leder af et botilbud til udenlandske prostituerede og ofre for menneskehandel.

I dag videregiver hun sine erfaringer ved foredrag, men ellers betegner hun sig selv som en livsnyder, der endelig har fundet sig til rette som pensionist.

Det giver blandt andet tid til de fire børnebørn og sommerhuset på Møn.

Dorit Otzens engagement er flere gange blevet hædret med priser.

Blandt andet har hun modtaget ugebladet Feminas kvindepris, Den Gyldne Socialrådgiver, Dansk Kvindesamfunds Mathildepris og Spies Fondens Solskinspris.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce