Annonce
Mærkedage

Prostitution er aldrig frivilligt

Den tidligere mangeårige leder af værestedet Reden på Vesterbro i København, Dorit Otzen, fylder 75 år den 22. august. Free
Mødet med en ung narkoprostitueret åbnede Dorit Otzens øjne. Siden har hun kæmpet for at få prostitution kriminaliseret. Torsdag den 22. august fylder hun 75.

75 år: I mange år var Dorit Otzen det faste holdepunkt for nogle af landets mest udsatte: de prostituerede og handlede kvinder på Vesterbro i København.

Når alt ramlede, så var det hos hende, at de kunne få et måltid mad, en seng at sove i og måske et skub til at forlade miljøet.

Dorit Otzen, som fylder 75 år den 22. august, var i tyve år leder af værestedet Reden på Vesterbro i København, som hører under KFUKs Sociale Arbejde.

Her ydede hun sammen med sine medarbejdere ikke bare praktisk hjælp til narkoprostituerede danske og udenlandske kvinder.

Hun blev også en vigtig stemme i offentligheden, når hun uden omsvøb fortalte om de store fysiske og psykiske følger, det kan få, når man sælger sig selv.

Det var hun vidne til hver dag, og det fik hende gang på gang til at opfordre politikerne til at kriminalisere prostitution. I dag er hun på afstand af miljøet, men ønsket er det samme, for prostitution er ikke kvindens frie valg.

- Prostitution er aldrig godt. Undervejs lærer man at skille krop og følelser, for ellers kan man ikke udholde det. Samtidig er prostitution ofte bundet op med vold, siger Dorit Otzen.

Hun er socialrådgiver, og som nyuddannet mødte hun en 19-årig kvinde, der havde været prostitueret i fem år.

Hendes fortælling om en barndom i en dysfunktionel familie åbnede en ukendt verden for den unge socialrådgiver, som selv var vokset op i trygge rammer på et landbrug på Møn.

Det var dengang, hvor der kun var begrænset viden om, at mange stofmisbrugere har været udsat for vold og seksuelle overgreb i barndommen.

Dorit Otzen gik på pension i 2010, men hun fortsatte med at være aktiv i foreninger og organisationer, der arbejder mod prostitution og sexhandel.

Hun dannede Svanegrupperne, der er et terapeutisk tilbud til kvinder, der ønsker at komme væk fra prostitution, ligesom hun blev leder af et botilbud til udenlandske prostituerede og ofre for menneskehandel.

I dag videregiver hun sine erfaringer ved foredrag, men ellers betegner hun sig selv som en livsnyder, der endelig har fundet sig til rette som pensionist.

Det giver blandt andet tid til de fire børnebørn og sommerhuset på Møn.

Dorit Otzens engagement er flere gange blevet hædret med priser.

Blandt andet har hun modtaget ugebladet Feminas kvindepris, Den Gyldne Socialrådgiver, Dansk Kvindesamfunds Mathildepris og Spies Fondens Solskinspris.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce