Annonce
Kultur

Projekt skubber hvert andet barn i gang - nu skal de unge og ældre også med

En ordning, der i år har forsøgt at hjælpe børn og unge i gang med fritidsaktiviteter, kan nu også komme til at omfatte andre dele af befolkningen. Genrefoto: Scanpix
Projektet Guide to Move forsøger at hjælpe udsatte børn og unge i gang med en fritidsaktivitet. I knap halvdelen af tilfældene lykkes det stadigvæk efter et halvt år.
Annonce

Holstebro: Når et udsat barn og ung får vejledning, økonomisk hjælp - eller begge dele - til at begynde med et fritidstilbud, hvad er så succesraten?

"Succes" er en svær størrelse at definere, erkender Casper Lemvig Andersen, der er projektkoordinator i Guide to Move - et tiltag som i fem år at hjælpe børn og unge i gang. Sidste år hjalp Guide to Move eksempelvis 268 børn med at finde og begynde med en fritidsaktivitet. Efter et halvt år var knap halvdelen fortsat tilknyttet en forening.

Er det en succes?

- Man skal passe på med, hvad man kalder for en succes. Jo, det er en succes, at vi har hjulpet mange, men den største succes ville være, hvis der slet ikke var behov for at hjælpe nogen, siger Casper Lemvig Andersen.

Men når det nu ikke kan være anderledes, så er formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lene Dybdal (S), ikke bange for at kalde ordningen for en succes.

- Men der er også steder, hvor vi har en udfordring, for eksempel beløbsgrænsen (deltagerne får kontingentstøtte på maksimalt 600 kroner årligt, red.), for man kommer bare ikke langt for 600 kroner til musikundervisning. Vi arbejder også på en genbrugsbutik med brugte fodboldstøvler, ketsjere eller håndboldsko, som kan fås gratis eller billigt, siger formanden.

Tal

Baggrund: Guide to Move opstod i 2015. De første to år med midler fra Sundhedsstyrelsen, og siden har Holstebro Kommune selv finansieret ordningen gennem bevillinger fra Børne- og Familieudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget - i alt cirka 125.000 kroner årligt.

Formål: At give udsatte børn og unge, der normalt ikke deltager i fritidsaktiviteter, mulighed for at opnå succesoplevelser, sundhed og fællesskaber i deres fritid. Der findes to typer hjælp: Fritidsvejledning, hvor barnet/den unge hjælpes med at finde en aktivitet og eventuelt følger
med til træningen et par gange - og fritidspas, hvor man får et tilskud til kontingentbetaling på 600 kroner pr. år.

Sidste år: I 2019 blev der ydet hjælp til 268 børn og unge. Cirka 10% fik fritidsvejledning, 75% fik et fritidspas, og 15% fik begge dele. Efter 2-3 måneder er 67% af børnene stadig aktive i en forening, og efter et halvt år er små 50% fortsat foreningsaktive. De fordeler sig i 92 foreninger og 38 forskellige aktiviteter, flest til svømning, fodbold og gymnastik.

Kilde: Holstebro Kommune

Annonce

Lidt økonomi

I projektets levetid har det været i kontakt været i kontakt med cirka 1.000 børn, hvoraf 768 er begyndt i en forening.

Casper Lemvig Andersen ringer tre gange til hver deltager - fra start, efter to til tre måneder og efter et halvt år - medmindre de stopper undervejs. Derfor kender han også grundene til, at nogle stopper igen. Økonomi blev på Kultur- og Fritidsudvalgets seneste møde fremhævet som en mulig årsag til, at fritidsaktiviteten droppes, og det er sandt, men ikke hele grunden, siger projektkoordinatoren.

- Der er begrundelser lige fra, at man er flyttet til en anden kommune, at man simpelthen har mistet interessen, eller tidsaspektet; at aktiviteten fylder meget. Og så fylder økonomi også lidt, siger Casper Lemvig Andersen.

Annonce

Unge og ældre

Guide to Move skal måske spredes til andre aldersgrupper. Kultur- og Fritidsudvalget har i hvert fald bedt forvaltningen om at komme med et forslag.

- Vi skal også have tænkt de borgere over 18 år ind, som er sårbare og ikke rigtig er kommet i gang på arbejdsmarkedet eller med en uddannelse. Det skal på tværs af byrådet diskuteres, hvordan vi kan styrke disse unge. Og så er der de ældre. Det kunne være pensionisten eller efterlønneren, som har det hårdt med at komme i gang med en fritidsaktivitet. Her er jeg sikker på, at der findes frivillige, som gerne stiller op og guider de mennesker, siger Lene Dybdal og tilføjer:

- Jeg ser et potentiale i tankerne. Det er en spændende udvikling, men også én, der kræver penge, og det er nu det, forvaltningen er blevet bedt om at arbejde på.

Annonce
Annonce
Holstebro

Skal vi forbyde spillereklamer?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce