Annonce
Erhverv

Professor: Sådan rider SMV'er corona-stormen af

- Familievirksomheder med selskabsledelse i verdensklasse vil vinde og komme stærkere ud af krisen. Og de, der kæmper med det, skal se det som en mulighed for endelig at få arbejdet med deres systemer, forklarer Peter Vogel, professor ved den internationalt anerkendte lederskole IMD i Schweiz. Pressefoto
Peter Vogel er professor i familievirksomheder og iværksætteri ved IMD Business School i Schweiz. Han peger på tættere samarbejde mellem ejere, ledelse og bestyrelse samt mere digitalisering og automatisering som afgørende for at klare sig godt gennem krisen.
Annonce

LAUSANNE: Modstandskraft og tilpasningsevne.

Det er ifølge Peter Vogel, professor ved den internationale lederskole IMD i Lausanne i Schweiz, helt centrale principper hos de familie-virksomheder, som overlever i flere generationer. Men selv om cirka to ud af tre virksomheder verden over er i familie-ejerskab og har tilsvarende indflydelse på den globale BNP og jobskabelse, så er det mindre end en tredjedel af de familieejede virksomheder, som også overlever i tredje generation.

Den anerkendte IMD-professor peger i et aktuelt webinar også på langsigtet tankegang, økonomisk ansvarlighed og den følelsesmæssige forbindelse mellem familie og virksomhed som afgørende faktorer, men i dagens globalt forbundne erhvervslandskab er det ikke længere nok til at sikre overlevelse i fremtiden.

- Reaktivitet er ikke længere end mulighed i 21. århundrede midt i eksponentielle teknologier og den fjerde industrielle revolution, forklarer Peter Vogel og tilføjer, at den verdensomspændende coronakrise kommer samtidig med, at digitalisering står på dagsordenen alle steder.

Traditionelle virksomheder kæmper med nye spillere, som forstyrrer markedet, men hvor ejere og bestyrelser tidligere så den digitale transformation som en mulighed, så er det nu "must-have" for at overleve ind i år 2021.

Annonce

Råd: Ryk tættere sammen

Et andet afgørende træk for at ride corona-stormen af er fokus på ledelse, strategi og godt bestyrelsesarbejde. Små revner i systemet kan hurtigt føre til fiasko i hele familievirksomhedssystemet, vurderer Peter Vogel.

Han mener konkret, at der er behov for helhedsorienterede tilgange, som samler familie og ejere, bestyrelse og topledelse. De skal bevæge sig tættere sammen og tage beslutninger i realtid, som ikke kun tager højde for risici på kort og lang sigt, men som også kigger efter nyt forretningspotentiale, fordi enhver krise også er en kilde til nye muligheder.

- Familievirksomheder med selskabsledelse i verdensklasse vil vinde og komme stærkere ud af krisen. Og de, der kæmper med det, skal se det som en mulighed for endelig at få arbejdet med deres systemer, forklarer Peter Vogel og fortsætter:

- Covid-19 er ikke den sidste krise, vi vil opleve, men den rammer os på en unik måde. Udbud og efterspørgsel er klemt lige meget. Verden står pludselig stille, så lad os lære af det og blive stærkere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce