Annonce
Mærkedage

Produktiv hitmager gennem halvt århundrede

Den amerikanske sanger, musiker og sangskriver Neil Sedaka i 2014 ved Los Angeles Film Festival i Californien. Onsdag den 13. marts fylder han 80 år. Robyn Beck/AFP Photo/Ritzau Scanpix
Neil Sedaka står bag hundredvis af sange, hvoraf mange er røget til tops på de amerikanske hitlister. Onsdag den 13. marts fylder han 80 år.

80 år: Han blev født i New York-bydelen Brooklyn og har været usædvanligt flittig gennem det meste af sin karriere.

Sangeren og sangskriveren Neil Sedaka, som onsdag den 13. marts fylder 80 år, har været leverandør af hundredvis af sange, hvoraf mange har bragt ham til tops på de amerikanske hitlister.

Sedaka begyndte som otteårig at spille klassisk klaver på Juilliard School of Music i New York og blev regnet for et stort talent.

Hans far var taxachauffør og havde jødisk-tyrkisk baggrund, mens moren var jøde af polsk-russisk afstamning.

Hun havde gerne set den musikalske søn blive en berømt klassisk pianist.

Men han opdagede i stedet popmusikken, og allerede som teenager blev han sidst i 1950'erne en legendarisk sangskriver i samarbejde med tekstforfatteren Howard Greenfield, som var naboens tre år ældre søn.

Sedaka står bag succeser som "Oh, Carol", "Happy Birthday Sweet Sixteen" og Breaking up is hard to do".

For ikke at nævne "You mean everything to me" og "Run, Samson, run". Han skrev også sange til Tom Jones og The Monkees.

Da Beatles-feberen ramte USA, gik det stærkt ud over Neil Sedakas popularitet.

Han rejste den modsatte vej og arbejdede i Storbritannien sammen med blandt andre Elton John, der akkompagnerede ham, da Sedaka i 1975 atter ramte hitlisterne med "Bad Blood".

1970'erne bragte ham igen til ære og værdighed som sanger med stærke numre på lp'erne som "Solitaire" og "The Tra-La Days Are Over".

Sedaka blev i 1962 gift med Leba, født Strassberg, med hvem han har en datter og en søn.

Den arbejdsomme Sedaka fortsatte sin turnévirksomhed og udgivelse af nye album, også efter at han i 2014 passerede de 75 år.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tak for havefesten

18 år blev det til. 18 år med guitarsoloer, fadøl og festglade mennesker. År med solskin og overskud, men til sidst også for mange år med regnvejr og underskud, og nu er det slut med Rock i Holstebro. Det kan man begræde herfra og til al evighed. I sidste ende var det dog publikum som svigtede, og kombinationen af flere år med dårligere regnskaber var mere end en-dags-festivalen kunne klare. Det er altid trist, når noget, der engang var stort, må lukke og slukke. Mange har erindringer og oplevelser bundet op i arrangementet – ja nogle har måske endda mødt deres udkårne på festivalpladsen, til tonerne af nogle landets mest populære kunstnere. For andre har det været en årlig tilbagevendende begivenhed, hvor man mødte alle de mennesker, man ikke lige fik set nok til i en travl hverdag. Det var ikke uden grund, at det blev kaldt Nordvestjyllands største havefest, der dog de sidste år blev mindre og mindre, mens arrangørerne kæmpede en hård kamp for at skabe et økonomisk bæredygtigt projekt, hvor der var en sammenhæng mellem det musikalske ambitionsniveau og publikums interesse. De kommende dage vil det sikkert være mismodet, der fylder mest - og skuffelse over, at det i sidste ende ikke lykkedes at finde en aftale med kreditorerne, så festivalen fik lige en chance mere til for at bevise sin levedygtighed. Men det ændrer ikke på, at Rock i Holstebro i mange år lavede Nordvestjyllands største fest. Der var år, hvor tilskuertallet nåede op over 10.000, og hvor ikke bare gæsterne fik en fed fest; der var også penge at tjene for de frivillige foreninger, der bidrog til, at festivalen kunne afholdes. Det ville naturligvis være lettere, hvis der ikke var konkurrence, og Rock i Holstebro kunne have koncertmarkedet næsten for sig selv. Men der er i dag kommet et langt større udbud af koncerter og arrangementer året rundt, hvilket kun er positivt for det musikelskende publikum. Tilbage er bare at sige tak for festen og kampen. Og hvem ved, måske der af asken fra Rock i Holstebro vokser nye initiativer frem.

Annonce