Annonce
Struer

Privatprojekt får 400.000 til naturpleje

Området omkring Kilen ser smukt ud, men biodiversiteten lider. Foto: Stine Kjærside

Den lokale formand i Danmarks Naturfredningsforening, Signe Ambrosius, har fået 400.000 kroner til et naturplejeprojekt, der skal genskabe biodiversiteten i et plaget område nær Kilen.

Struer: I mere end 30 år har den nu pensionerede biolog Signe Ambrosius boet nær naturområdet Kilen, og i seks år har hun været formand for Struers lokalafdeling af Danmarks Naturfredningsforening.

I al den tid har hun brugt naturen omkring sig, og med sin store viden om biologi har hun de seneste år lagt mærke til noget, som mange andre måske ikke ser.

- Man hører ind i mellem folk sige, at "der er da så smukt ved Kilen, det er jo dejlig natur", og det er måske smukt, men det betyder ikke, at alt er godt, siger hun.

Hun går den vante sti fra sit hjem og ind gennem marken, der egentlig tilhører lodsejer Søren Østerby. Ind i mellem udpeger hun nogle af de ting, der ikke længere er som i gamle dage ved området. For nu skal biodiversiteten tilbage, har de bestemt sig for.

Man hører ind i mellem folk sige, at "der er da så smukt ved Kilen, det er jo dejlig natur", og det er måske smukt, men det betyder ikke, at alt er godt.

Signe Ambrosius, DN-formand i Struer
Gyvelen her er vokset Søren Østergaard over hovedet for et godt stykke tid siden. Foto: Stine Kjærside

Over hovedet

Signe Ambrosius og Søren Østergaard når deres bestemmelsessted et godt stykke væk fra stien, på toppen af en skrænt omkranset af tætbevokset natur.

- Se, siger Signe Ambrosius og peger.

Fingeren vender mod en imponerende høj træ-lignende vækst, der i massevis danner et tæt, nærmest uigennembrydeligt krat. Det er gyvel, og den uønskede vækst har vokset sig over ørerne på både lodsejeren og DN-formanden.

- Se bare hvad der sker, når man lader stå til, siger Signe Ambrosius.

Og der er sket meget i området, efter at afgræsningen blev stoppet tilbage i 2012. Gyvel og brombær er strømmet til i stor stil, og det forhindrer andet dyre- og insektliv i at finde føde, og dermed dør biodiversiteten i området. Og Signe Ambrosius har set det komme gennem mange år.

- Engang var der vokshatte (en svamp, red.) over det hele. Nu er der mest bare høje græsser, gyvel og rødel. Naturen er nærmest forsvundet, siger Signe Ambrosius.

Derfor ansøgte hun Den Danske Naturfond om penge til at starte et projekt, der skal få biodiversiteten tilbage i området. Og hun talte godt for sin sag - projektet ved Kilen var et af 15 projekter ud af i alt 72 projekter, der fik penge til at realisere et naturprojekt.

Lidt over 400.000 kroner har de at gøre med.

- Og vi fandt ud af, at det svarer til næsten hele Struer Kommunes naturplejebudget, så det er rigtig godt, siger Søren Østerby.

Søren Østerby, og andre lodsejere bliver spillere i projektet i og med, at de ejer nogle af de områder, der skal naturplejes. Området med de store gyveler skal ryddes helt, hvorefter der skal sættes geder ud, der kan holde den uønskede vækst i skak.

Andre steder skal der heste og køer til, og lodsejerne samt private personer samles i et dyrelaug, der deles om ansvaret med at passe dyrene.

Annonce

Glad for natur

I princippet kunne lodsejere som Søren Østerby vende det blinde øje til, så længe en nedadgående biodiversitet ikke går ud over hans eget landbrug.

- Men jeg er jo glad for natur, så jeg synes, det er en fed mulighed for at forbedre området, siger han.

I alt 15 hektar jord indgår i projektet, og hovedformålet er at genskabe biodiversiteten over det hele.

- Forhåbentlig betyder det også, at flere vil gøre brug af Kilen som naturområde, siger Signe Ambrosius.

Dyrelauget, der spiller en stor rolle i projektet, holder stiftende møde til september. Herefter går arbejdet rigtig i gang.

Annonce
Holstebro

Hvis det er rigtigt, er det vildt erkender politiet: Men her er hvad lokoføreren har forklaret, efter 30-årig blev ramt af toget og forsvandt

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Under valget ville DF og SF  prioritere kernevelfærden - nu vil de have spiralbro til 100 millioner kroner: Intet har ændret sig. Velfærden kommer først

Holstebro For abonnenter

Frederik kørte en kvinde ned: - Jeg har tænkt meget på, om jeg kunne have gjort noget anderledes

Struer

Bendy er sikker på, at Thyholm er i spil som atomlager: Regeringen leder efter en kommune, der vil have radioaktivt affald i undergrunden

Sport

Operation koster Markussen begyndelsen af foråret

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Gøring

Holstebro For abonnenter

Padel Zone Holstebro står til mere end en fordobling i antallet af baner, og det er Birte glad for: - Jeg har 78 på min liste, som jeg hver uge sender en SMS

Kultur For abonnenter

7 ting du måske ikke vidste om den ambitiøse spiralbro: 750 meter lang - og hvor højt er 22 meter lige?

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Erhverv For abonnenter

Helle og Mike udvider med en smørrebrødsforretning: - Det er en drøm, jeg har haft, og så tror jeg også, at Helle var varm på ideen

Over en times telefonkø er almindeligtcoronahotlinen: - Det er sindssygt lang tid at vente

Debat

Stilfærdig retræte

Struer For abonnenter

Sådan ser visionen ud: Jesper glæder sig til at skabe en ny Limfjordshavn sammen med fiskere, spejdere og vinterbadere

Holstebro

30-årig blev ramt, da han forsøgte at skyde genvej over togskinnerne: Nu har han skader på ben og ryg

Annonce